RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2239|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Airwolf CB180Q失控大抄

LamaV3 發表於 2012-3-12 10:50:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
部Airwolf CB180Q買左一年, 飛開一般航線都好OK, 點知今日玩突然失控, 突然無晒ELEV及AILER,支杆點陏都無晒反應, 條尾係咁左右勁發, 結果緊急迫降, 最樣衰場地好多枱, 結果撞埋枱到抄到主頭好多野爛左, 這已經是我第二部華記機衰電子野, 多年前貫過部雙槳大Lama重衰一買返來已經成日玩突然自己陏servo, 估唔到幾年後再買華記都會咁黑仔.......

可能會有師兄會話係咪我自己抄咋, 我雖然玩機唔係叻, 但玩一般航線已經好熟, 今次真係部機d電子野失控先攪到咁呢

登錄/註冊後可看大圖
lawlaw 發表於 2012-3-12 11:44:54 | 只看該作者
我玩架4#6bell 有時会疾油  系空中會突然停哂 之後又正常返 D師兄話,原庒 個 白插会鬆 但我又末得閒換 。

依家walkera D 零件邊度有得買?
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-12 12:23:56 | 只看該作者
我本來好想買像真Lama 4F200LM, 但發生今次電子野失靈後,都唔知買唔買好,
雖然可能只係我黑仔,其實華記這兩年既電子野係咪都可靠呢?
lummbee 發表於 2012-3-12 13:48:32 | 只看該作者
華記電子嘢都幾可靠,servo就麻麻地,最唔可靠係插同電線.
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-12 14:50:09 | 只看該作者
lummbee 發表於 2012-3-12 13:48
華記電子嘢都幾可靠,servo就麻麻地,最唔可靠係插同電線.

咁即係買返來要自己換左dservo及線插佢先安全??
lummbee 發表於 2012-3-12 16:23:28 | 只看該作者
回復 LamaV3 的帖子

servo玩得多間唔中會內部D線會甩,不過好少發生,通常都係炒得多至會咁,因為焊點細同埋D線比較劣質,其他無問題,行程,速度,穩定等表現都良好,所以唔須要換亦無可能換.
至於佢D電插就好唔掂,一般玩家都會即時換o左個電源插,改用JST或micro dean,有要求o既就會換埋某D劣質電線.
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-13 19:20:35 | 只看該作者
lummbee 發表於 2012-3-12 16:23
回復 LamaV3 的帖子

servo玩得多間唔中會內部D線會甩,不過好少發生,通常都係炒得多至會咁,因為焊點細同埋D ...

即係最基本要換晒D電池插啦, right?
另外想請問師兄頭像架軍機係咪CB100改呀??
khho01 發表於 2012-3-14 10:47:56 | 只看該作者
Lummbee C-Hing 好勁架, 佢用cb100 改過好多像真机殼...
see : http://modelheliclub.org/forum/v ... &extra=page%3D1
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-14 14:10:15 | 只看該作者
khho01 發表於 2012-3-14 10:47
Lummbee C-Hing 好勁架, 佢用cb100 改過好多像真机殼...
see : http://modelheliclub.org/forum/viewthrea ...

睇完真係好欣賞Lummbee師兄既創意及心機呢, 真係好想學下呢~~
lummbee 發表於 2012-3-14 23:52:23 | 只看該作者
多謝誇獎,唔敢當
cardo 發表於 2012-3-15 17:07:26 | 只看該作者
我架CB180Q都係因為個接受有問題,而放咗響度成年冇玩~
架機一起飛就不停原地自轉,我懷疑係個陀螺儀失效~!!
因為我拎住架機俾油~ 然後揸實向左右FING~
佢都冇咗個尾槳動力修正~
所以我才會懷疑係接收機內的陀螺儀壞了~!!
因為之前這樣FING,尾槳好明顯有動力修正~!!
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-15 18:12:10 | 只看該作者
cardo 發表於 2012-3-15 17:07
我架CB180Q都係因為個接受有問題,而放咗響度成年冇玩~
架機一起飛就不停原地自轉,我懷疑係個陀螺 ...

會唔會因為CB180Q都已經係幾年前既產品, 當時華記D電子野未夠成熟呢??
cardo 發表於 2012-3-15 19:56:57 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-3-15 18:12
會唔會因為CB180Q都已經係幾年前既產品, 當時華記D電子野未夠成熟呢??

都有咁嘅可能!!
不過我就在戶外及旺角鬧市玩都冇試過失控的情況!!
所以我仍不太擔心

等師兄你整好架機,有機會約埋其他師兄一齊去放機丫
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-15 20:30:07 | 只看該作者
cardo 發表於 2012-3-15 19:56
都有咁嘅可能!!
不過我就在戶外及旺角鬧市玩都冇試過失控的情況!!
所以我仍不太擔心 ...

架180Q已經爛到搵唔到零件呢, 諗住遲D買返部淨機V200DQ01來代替部CB180Q,
V200DQ01是前者都最新改良版, 把鎚仔flybar改為Flybarless, 但動力及像真殼都一樣, 但加上很多LED
到時出來一齊飛下啦!!

登錄/註冊後可看大圖

cardo 發表於 2012-3-15 22:28:16 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-3-15 20:30
架180Q已經爛到搵唔到零件呢, 諗住遲D買返部淨機V200DQ01來代替部CB180Q,
V200DQ01是前者都最新改良版,  ...

其實我玩咗唔係好耐....
好想問下,有副翼同冇副翼的分別在哪裡?
因為我見D新款都冇槌BAR~
感覺好似簡潔像真~!!

我好想買架LAMMA 3翼試下~!!
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-15 22:39:10 | 只看該作者
我剛買左三翼,現在問緊點set機呢
cardo 發表於 2012-3-15 22:42:21 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-3-15 22:39
我剛買左三翼,現在問緊點set機呢

原來買返嚟仲要SET架.....
因為我完全唔識架....

唔知有冇師兄知道要點去SET呢??
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-16 10:05:52 | 只看該作者
CB180Q及V200DQ01依d係FP機, 就應該唔使點set既, 最多係較平十字盤,
但4F200LM就好多野要set啦, 但如果你買2603控既版本, 就應該係預先有基本seting, 因為RFT版只有2603控, 我配2801就唔要自己來set呢