RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 31001|回復: 65
收起左側

加州剪影

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
加州剪影 - 風帆樂 Seawind

orange00 發表於 2006-10-14 22:51:01 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

兩張相睇完又睇, 總覺得如果可以開多少少對帆會好D, 隻船無咁側同速度會快D.
但唔知當時風向同風速係點?

登錄/註冊後可看大圖

但見依張前帆完全食唔到風, 應該唔會好高風速.
dreamlouis 發表於 2006-10-15 22:53:10 | 顯示全部樓層
好靚呀!~
引用:......總覺得如果可以開多少少對帆會好D, 隻船無咁側同速度會快D.........
完全同意,可能因為隻船正在轉彎,所以沒有開太多帆。
引用:.....應該唔會好高風速.....
開始時是少了一些風,4:00PM後大風好多。

Skipper 發表於 2006-10-17 07:28:02 | 顯示全部樓層
原帖由 orange00 於 2006-10-14 22:51 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

兩張相睇完又睇, 總覺得如果可以開多少少對帆會好D, 隻船無咁側同速度 ...

但唔知當時風向同風速係點?

SW BF1-2

如 Orange00 兄在本星期六  (21-10-2006)  下午有空, 歡迎帶船出席, 参加我們定期的模型帆船活動.
另外, 如果有足夠船隻, 我們可以成立一個 SeaWind 級別, 進行模型帆船比賽項目.
orange00 發表於 2006-10-17 14:26:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Skipper 於 2006-10-17 07:28 發表

SW BF1-2

如 Orange00 兄在本星期六  (21-10-2006)  下午有空, 歡迎帶船出席, 参加我們定期的模型帆船活動.
另外, 如果有足夠船隻, 我們可以成立一個 SeaWind 級別, 進行模型帆船比賽項目.

其實之前楠都通知過我. 但將隻seawind拎返出嚟有以下問題.

1. 隻帆有一忽一吋左右崩咗
2. 船身變成淡黃色(以前玩咸水, 從未玩過淡水)
3. d fitting 大部份無曬.
4. 最大鍋, 同隻船差唔多價錢既servo...唔郁:'(
Skipper 發表於 2006-10-17 23:08:21 | 顯示全部樓層
原帖由 orange00 於 2006-10-17 14:26 發表

其實之前楠都通知過我. 但將隻seawind拎返出嚟有以下問題.

1. 隻帆有一忽一吋左右崩咗
2. 船身變成淡黃色(以前玩咸水, 從未玩過淡水)
3. d fitting 大部份無曬.
4. 最大鍋, 同 ...

....即係差唔多 Totally Lost ! 真可惜.

為你的 SeaWind 遭遇而難過. :'(

你的 SeaWind 下了多少次咸水? 我個人也不喜歡/贊成 在海水玩.
orange00 發表於 2006-10-17 23:27:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Skipper 於 2006-10-17 23:08 發表

....即係差唔多 Totally Lost ! 真可惜.

為你的 SeaWind 遭遇而難過.

你的 SeaWind 下了多少次咸水? 我個人也不喜歡/贊成 在海水玩.

但風帆響海裡先可以真正乘風破浪. 小弟當年就係咁樣借人地隻船玩咗五分鐘就響跟住個星期自己帶隻新船下水
亦都比較難搵到淡水又大到玩到1米船既地方. 仲記得當年一個朋友, 三體帆船扯到得一邊掂水. 正.
當然唔代表緩風唔好玩, 因為響強風同弱風需求既技巧絕對相約.
其實隻seawind唔算tol咗. 因為d 軚盤都係唔等駛既嘢. 有當然會靚仔d. 有空整兩三日應可重新下水. 但有空依個問題...
orange00 發表於 2006-10-17 23:29:39 | 顯示全部樓層
想問tamiya最後出果隻仲有無得賣?
記得當年咁多隻最好跑係佢.
Skipper 發表於 2006-10-19 01:13:25 | 顯示全部樓層
原帖由 orange00 於 2006-10-17 23:29 發表
想問tamiya最後出果隻仲有無得賣?
記得當年咁多隻最好跑係佢.

你是否指 Yamaha - Round the World? 果隻?

數月前我在油麻地柬方街 [偉哥] 見到有得賣. 另外在国際性的拍賣綱站也曾見有人出賣, 價錢比 SeaWind 貴!

我未曾見過 Yamaha 的真身, 真係唔知佢點醒.
orange00 發表於 2006-10-19 01:34:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Skipper 於 2006-10-19 01:13 發表

你是否指 Yamaha - Round the World? 果隻?

數月前我在油麻地柬方街  見到有得賣. 另外在国際性的拍賣綱站也曾見有人出賣, 價錢比 SeaWind 貴!

我未曾見過 Yamaha 的真身, 真係唔知佢點醒.

Yamaha - Round the World係田宮第一隻出既帆船. 可以話同seawind同期.
佢叫價比seawind貴係正常.
我講果隻係INOVATOR. 2000年田宮CATALOG仲見到佢.

萬寶龍首航
太古少 發表於 2006-10-28 22:35:14 | 顯示全部樓層
Very bretty
AMAT 發表於 2006-11-7 00:15:54 | 顯示全部樓層
你果個人造島好似就嚟沉落水咁濟喇喎.....
無辨法,低成本制作。
AMAT 發表於 2006-11-7 00:25:28 | 顯示全部樓層
原帖由 於 2006-11-7 00:19 發表
無辨法,低成本制作。

搵O的O野浮係底浮高O的啦~!
有時間會考慮
毒魚 發表於 2006-11-7 00:41:17 | 顯示全部樓層
原帖由 於 2006/10/16, 21:19 發表
引用:......總覺得如果可以開多少少對帆會好D, 隻船無咁側同速度會快D.........
完全同意,可能因為隻船正在轉彎,所以沒有開太多帆。
引用:.....應該唔會好高風速.....
開始時是少了一些風,4:00PM後大風好多 ...

是abc那隻咩= =?
是Kyosho

回復 #16 AMAT 的帖子

是Kyosho seawind