RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6027|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TB EVO 5 setting 一問...

f-16 發表於 2012-3-5 00:17:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我想問今時今日仲有冇人玩 TB 5 咖?

我玩TSW既... 用 SO 記 36R ... 都試過了吾少既調校... 但部車都仲好推頭 甩尾... 反而我個fd既 sakura s 仲好跑好多...

部車入灣反應慢 + 推 + 甩尾...

前白、後黃彈弓

油壓油 : 前黃油、後紫油

車高: 前6、後5.5

CAMBER : 前 1.5、後1.5

前 toe in / toe out : 0 度、尾:2度

用 9.5T + turbo

THZ

gtimax 發表於 2012-3-5 00:42:41 | 只看該作者
首先TB5是一部很好,很轉的車, 你的問題:
1, 先檢查車子每部份是否暢順? 珠叉有沒有"線" 順唔順?有冇起沙?
2, 你的設定那裡來的, 未見過咁奇怪的, 如頭直濕可以照抄 417
http://www.petitrc.com/reglages/ ... 11081314/index.html
如頭單,只需改頭尾油壓柏兩孔, 其他照跟, 如用田宮彈弓, 4條黃OK
wuyan 發表於 2012-3-5 03:19:54 | 只看該作者
前 ,後黃彈弓

油壓油 : 前紫油、後紫油

車高: 前6、後6

CAMBER : 前 1.5、後1.5

前 toe in / toe out : 2度、尾:2度
wuyan 發表於 2012-3-5 03:21:01 | 只看該作者
頭尾油壓柏兩孔
TDXrc 發表於 2012-3-5 19:59:05 | 只看該作者
試下加多D後TOEIN, 3度至3.5都唔過份, 因為軸車有一種起油唔穩定既偏向, 多D TOEIN好渣D
另外彈弓可以試下雙星頭白尾藍OR 頭尾藍, 黃色太軟了, 起油出彎有機會因為HI地而甩尾
可以試下SPECR的TB03牙差, 比珠差有更方便的維修性
 樓主| f-16 發表於 2012-3-5 20:47:54 | 只看該作者

珠叉冇問題...

SETTING 係自己諗既... 因為之前玩FF03都係差吾多SETTING... 但部車就好入好多...

第一次玩進階車架... 比想像中難SET...
 樓主| f-16 發表於 2012-3-5 20:48:33 | 只看該作者
TDXrc 發表於 2012-3-5 19:59
試下加多D後TOEIN, 3度至3.5都唔過份, 因為軸車有一種起油唔穩定既偏向, 多D TOEIN好渣D
另外彈弓可以試下 ...

THZ
 樓主| f-16 發表於 2012-3-5 20:48:44 | 只看該作者
wuyan 發表於 2012-3-5 03:21
頭尾油壓柏兩孔

THZ
gtimax 發表於 2012-3-5 23:28:19 | 只看該作者
wuyan 發表於 2012-3-5 03:21
頭尾油壓柏兩孔

頭不可toll in,入灣推頭
頭直不可用2孔,入灣推頭.
gtimax 發表於 2012-3-5 23:32:46 | 只看該作者
TDXrc 發表於 2012-3-5 19:59
另外彈弓可以試下 ...

試下加多D後TOEIN, 3度至3.5都唔過份,---入灣推頭
另外彈弓可以試下雙星頭白尾藍OR 頭尾藍, 黃色太軟了---籃OK,白一定推頭,
起油出彎有機會因為HI地而甩尾--down stop 頭6尾5可以解決,因頭不會昂太高令尾拖地
可以試下SPECR的TB03牙差---9.5T+turbo, 保證你幾排電掃牙差殼D牙,六十幾蚊一個
gtimax 發表於 2012-3-5 23:36:31 | 只看該作者
f-16 發表於 2012-3-5 20:47
珠叉冇問題...

SETTING 係自己諗既... 因為之前玩FF03都係差吾多SETTING... 但部車就好入好多...

你setting應從, basic setup 開始, 之後再試車手setting
tb 係超易set既車, 基本上係唔駛點set, 一放落track就好走個種. 入灣出灣都爽
 樓主| f-16 發表於 2012-3-7 00:20:22 | 只看該作者
THZ
 樓主| f-16 發表於 2012-3-7 00:21:05 | 只看該作者
gtimax 發表於 2012-3-5 23:36
你setting應從, basic setup 開始, 之後再試車手setting
tb 係超易set既車, 基本上係唔駛點set, 一放落t ...

再問一下、何謂車手SETTING? 特別難渣?
lui222k 發表於 2012-3-7 01:52:58 | 只看該作者
f-16 發表於 2012-3-5 00:17
我想問今時今日仲有冇人玩 TB 5 咖?

我玩TSW既... 用 SO 記 36R ... 都試過了吾少既調校... 但部車都仲好 ...

Sorry各位, 小弟見識小, 請問TSW係邊呢
Noir.KAZE 發表於 2012-3-7 08:55:22 | 只看該作者
lui222k 發表於 2012-3-7 01:52
Sorry各位, 小弟見識小, 請問TSW係邊呢

天水圍
gtimax 發表於 2012-3-7 22:28:15 | 只看該作者
f-16 發表於 2012-3-7 00:21
再問一下、何謂車手SETTING? 特別難渣?

不是特別難渣,只是反應快D敏感D
 樓主| f-16 發表於 2012-3-8 11:11:33 | 只看該作者
gtimax 發表於 2012-3-5 23:32
試下加多D後TOEIN, 3度至3.5都唔過份,---入灣推頭
另外彈弓可以試下雙星頭白尾藍OR 頭尾藍, 黃色太軟了- ...

牙叉應該用幾多度油?
ming 發表於 2012-3-9 02:24:01 | 只看該作者

回復 f-16 的帖子

TB5我就無玩過,不過我有部TB4,個SETTING都係呢到其中一位資深車手提供嘅,我自己再微調下,你可以參考一下,再微調一下

我用頭直的
油我用頭400尾200(星星油),有時用500後300,兩孔柏,就嚟試3孔柏
彈弓,前藍後黃,試過前白,但個效果係靈敏過頭,4條黃又頓左D,最後都係用前藍後黃
CAMBER,0,一直都係咁用
前 toe in / toe out : 1度、尾:3度
車高:6MM
胎:TEAM POWER 36R,薄中內胆,
DOWNSTOP用原廠設定,但當你擺哂所有電子嘢同電池上車到,放架車係地上4粒DOWNSTOP一定要掂唔到塊底板,少少離開塊底板ROLLBAR:我無用,因為教我嗰位資深車手同我講,ROLLBAR呢樣零件,唔識就最好唔好用,好就好,唔好的話,分分鐘係一樣負累,大致上係咁多
不過呢架車用鋰電一定要放一定數量嘅鉛鬼去平衡番,如果唔係,行車不穩嘅問題會更嚴重,之前玩23T NIMH電就唔放都無咩問題,而家換左3700KV,鋰電,唔擺鉛真係好難行直,你仲要9.5T + turbo,呢樣我有點擔心你,不過點都好,你試下先,真係唔得就唔好用咁快嘅摩打
gtimax 發表於 2012-3-9 18:51:21 | 只看該作者
f-16 發表於 2012-3-8 11:11
牙叉應該用幾多度油?
quote(可以試下SPECR的TB03牙差---9.5T+turbo, 保證你幾排電掃牙差殼D牙,六十幾蚊一個)
你真係用牙差.........如果你堅持,spec r 就1000 OK, 因它的牙是很貼的.
 樓主| f-16 發表於 2012-3-10 00:23:09 | 只看該作者
gtimax 發表於 2012-3-9 18:51
quote(可以試下SPECR的TB03牙差---9.5T+turbo, 保證你幾排電掃牙差殼D牙,六十幾蚊一個)
你真係用牙差..... ...

THZ