RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8756|回復: 26
收起左側

分享DIY 24V 700W POWER SUPPLY

siuwai999999 發表於 2012-2-29 23:35:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

外表雖然古怪但用$300 蚊做出來 , 效能十分滿意 , 如果有鋁殼可做到外型細少就正
kinfun 發表於 2012-3-1 00:07:23 | 顯示全部樓層
其實一隻已經夠做啦...
 樓主| siuwai999999 發表於 2012-3-1 00:15:06 | 顯示全部樓層
回復 kinfun 的帖子

晤得AH , 電壓降太大差4CELL更降為11.78V 好易CUT 機 , 用24V 部用機定好多 , 我都想用1隻 THX CHING
benlau 發表於 2012-3-1 00:29:03 | 顯示全部樓層
回復 siuwai999999 的帖子

好勁呀!
 樓主| siuwai999999 發表於 2012-3-1 00:33:27 | 顯示全部樓層
回復 benlau 的帖子

BEN 兄 : 我都糸想試下DIY的之味 THX
rcpop 發表於 2012-3-1 09:31:31 | 顯示全部樓層
師兄可否分享怎樣改裝的步驟同內部相片呀!
我都好想自己改一隻呀!但睇完D外國post都係唔明,可否幫個忙呀!謝謝!
 樓主| siuwai999999 發表於 2012-3-1 20:56:58 | 顯示全部樓層
回復 rcpop 的帖子

ching 我可以post 相的,但要時間,到時交流下
rcpop 發表於 2012-3-1 21:10:01 | 顯示全部樓層
多謝師兄幫忙。 期待你的post
AE-86 發表於 2012-3-2 14:50:34 | 顯示全部樓層

Ching 我的牛
 樓主| siuwai999999 發表於 2012-3-2 15:15:25 | 顯示全部樓層
Ching 我晤見意改因為得150w 出力得12.5a扣反75%效率得反9a所以晤好改thx
iouand 發表於 2012-3-2 16:42:14 | 顯示全部樓層
原來火牛都可以串聯架!又學到野
AE-86 發表於 2012-3-3 12:21:14 | 顯示全部樓層
s.y.kwok 發表於 2012-3-4 18:50:21 | 顯示全部樓層
師兄,條series/serial線使唔使落Diode??
咁in parallel會係12V,60A???( 每部30A計)
 樓主| siuwai999999 發表於 2012-3-4 20:45:44 | 顯示全部樓層
回復 s.y.kwok 的帖子

Ching atx 牛糸晤可以並聯就算加二極管都冇用pwm 會cut機!等如雙電變插上同一個接收一樣二個電變最後一齊燒bec !其實最大問題就是二者電壓不是一樣!thx
s.y.kwok 發表於 2012-3-4 20:51:43 | 顯示全部樓層

串聯就可以?需要加diode嗎?
因為小第有部supplier係雙出12V,22A
諗緊可唔可以串聯變24V用
或者並聯12V,44A用
 樓主| siuwai999999 發表於 2012-3-4 21:14:18 | 顯示全部樓層

Ching. 你一隻牛即使你有雙出或三出12v , 0v 只有一個甘你怎麼去串聯上24v 呢!第二火牛內的12v1 及12v2 是內部以並聯所以不需改動但over/under voltage detector monitor會分別睇12v1及12v2 的電壓變化,一有電壓晤正常就cut power ! 我念你改反12v power supply 以夠用只要你叉電晤多過4cell !因為高電壓低電流ma!
s.y.kwok 發表於 2012-3-4 21:50:32 | 顯示全部樓層
咁又係,用10A叉3cells=111W
入電12V相等於9.25A,
efficiency有90%都係10.28A就夠,
同時叉兩舊3cells都okay......
 樓主| siuwai999999 發表於 2012-3-4 22:08:16 | 顯示全部樓層

Ching 我念你買定5w5ohm 電阻2粒啦@@加油ching
baslk 發表於 2012-3-11 09:33:03 | 顯示全部樓層
siuwai999999 發表於 2012-3-4 22:08

Ching 我念你買定5w5ohm 電阻2粒啦@@加油ching

師兄2粒電阻整一部牛,還是2隻牛?
有人講過,唔加電阻,隻牛會跌W,是否真?
 樓主| siuwai999999 發表於 2012-3-11 11:07:22 | 顯示全部樓層
回復 baslk 的帖子

Ching : 糸做一隻牛用2個電阻!我看過有關post 有d 用10ohm 10w , 有d 用5ohm 5w並聯,有d就晤用,要看看你用什麼牌子的牛,早前都有ching 提問為什麼定的coolermater 牛張綠色同黑色連接:為什麼不能啟動?我都有這問題!之後一接電阻就可啟動,跟進再做火牛附載測試,發現用10ohm10w 開啟時有12.30v 用4a 叉電電壓以降到12v 用8a 降到11.9v 用12a叉又降低至11.67v 甘攪發一隻有12v1+12v2 有360w output power supply 就甘ko ?上網搵下d 料先哈哈d老外原來系用二粒5ohm5w 並聯,甘我又用試下用5ohm5w x2 叉4a 時爲12.2v , 叉8a 爲12.1v,叉12a 爲12v ! ,叉25a 都糸降到11.91v ! 所以用左電阻糸比較穩定!多謝提問但要留意反電阻溫度因有2a 電流通過電阻所以都好熱冇做風冷約60度小心內容電線溶化!