RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1851|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超勁!?壞機!?死電!?SETTING錯!?

man6815 發表於 2012-2-9 00:44:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟今日第一次用部IMAX B6差機, 差2000mah 7.2v Ni-mh電, 睇完網上o既中文說明書(從幾個不同o既網站找出來, 內容大致上相同)之後, set o左 auto 1.2a 之後開始差電, 舊電冇用超過五年, 但竟然只係用o左唔夠17分鐘就差完, BB聲咁叫, 我睇個display 出現full字樣, 而右下角果行數字就顯示0000167!
請問各位ching,小弟部機係超勁!?壞機!?死電!?定係我SETTING錯o野呢!? 先謝謝解答THX~
kkchung 發表於 2012-2-9 00:52:52 | 只看該作者
(冇用超過五年)如果電已充至有溫度,又一用便沒電。 較有可能已有一定損壞,先做重環充放電看看會否好些。
 樓主| man6815 發表於 2012-2-9 01:13:56 | 只看該作者
舊電差果時同差完後都係冇咩升溫,差完後用嚟set電子嘢(V16R電變、TP黑朱、Futaba3003),用咗5分鐘左右都唔覺開始冇電,但係我驚自己set錯個差機,做成意外,Ching  可唔可以比D專業意見小弟,等我學多D嘢呀
感激感激
Allan007 發表於 2012-2-9 01:19:54 | 只看該作者

無用超過五年正如上面師兄所講可能已經死死地。電池是需要定期保養的。試下充放充放幾次,或者用叉機既cycle功能,睇下救唔救得番排電。
豪仔1906 發表於 2012-2-9 02:36:28 | 只看該作者
5年!不如買過排新未唔使驚餐飽囉!你都唔想出意外架!?帶排電去麥記回收吧
DicksonGlacier 發表於 2012-2-9 08:40:10 | 只看該作者
用低a數差。
koeikoei 發表於 2012-2-9 09:19:36 | 只看該作者
5年......死電......
 樓主| man6815 發表於 2012-2-9 09:34:44 | 只看該作者
唉......我仲有6舊同期購入o既同類型Ni-mh電!
近來又玩番遙控車!
睇o黎銀包又要大出血......
 樓主| man6815 發表於 2012-2-9 09:35:55 | 只看該作者
豪仔1906 發表於 2012-2-9 02:36
5年!不如買過排新未唔使驚餐飽囉!你都唔想出意外架!?帶排電去麥記回收吧

請問麥記即係邊度?
THX~
豪仔1906 發表於 2012-2-9 14:33:15 | 只看該作者
麥當勞!廢電回收環保呀