RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5752|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

製作完成: 無線貨櫃尾燈-100%完成度

lingkithung 發表於 2006-10-10 09:59:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
因一直想無需人手連接及控制尾燈, 總覺得加了電腳後, 都要走去連接燈線, 有點多餘... 所以製作這個無線搖控燈組

上次本來想做一個紅外線傳送訊號系統, 但因買不到IC PT2248 / PT2249
所以退而求其次, 改裝市面搖控玩具,

原理要先犠性一隻心愛搖控甲蟲, 因為他有多一個ch 可以同時控制兩個物件
所以左右訊號燈獨立閃動之餘, 也可以做到打死火燈效果,(因為要左右訊號燈同時着)

成本略貴,

甲蟲(國產鴨記) : $75
3v 細relay(1cm x 0.5cm)(華輝有) : $12 x 2
1N4001 : $1 x 2
電阻10ohm : $1 x 2

自備貨櫃燈組, 彧自行DIY

示範Video : http://www.youtube.com/watch?v=CRxQxaO4l4M

樓主| lingkithung 發表於 2006-10-10 10:07:39 | 只看該作者

發射製作

改裝發射器, 在圖中按紐上加一個3v relay 另一方面就連接新燈

(忘了每個relay parallel個diode 1N4001, 咁做會防止開relay時會有 spark interference...)

resistance 10 ohm 是用來產生loading,  模擬LED loading, 令新燈正常運作(因新燈有短路保護)

relay腳解釋為

-1-----2---3
        D       <----1N4001
-4-----5---6
        R       <-----電阻: 10 ohm

2-5 --->連接新燈作接收訊號,可用兩腳紅線細電池插

1-3 --->至搖控按紐, 當2-5的電壓升至3v就會開啟

新燈腳解釋為 (以圖4打則擺法為準)

1 刹車燈+
2 刹車燈 -
3 右訊號燈+
4 右訊號燈-
5 左訊號燈+
6 左訊號燈-

(可自行用led試腳,因我怕左右不分)

樓主| lingkithung 發表於 2006-10-10 10:20:34 | 只看該作者

接收方面

首先忍痛將小甲蟲的內蔵取出

要注意是,要使用channel B,如想用channel A, 你要拆埋甲蟲內那個channel switch出來

依圖將電線連接,要注意是使用channel要與transmmiter一致, 最好在未開工前試清楚, 因我發現我個大陸甲蟲是
transmiitter A channel  對receiver B channel, 好怪

甲蟲的工作電壓為1.2v , 不夠推動LED, 所以我試用2.4v / 3v, 看來都沒有問題, 不過都係用2.4(充電池)安全點
可獨立買個電池盒或在電腳偷3v電出來

貨櫃燈插腳是
(面向針腳)
  1  I  2
3       4
   5   6

I 膠"的"
1 刹車燈+
2 刹車燈 -
3 右訊號燈+
4 右訊號燈-
5 左訊號燈+
6 左訊號燈-
(自行再測試, 我怕左右不分)

刹車燈的工作電壓是5V, 之後才解釋如何製作電路

因新燈尾刹車燈訊號開不到relay(我也想不到為何, 其他是沒有問題), 所以尾燈直接連接3V電源長着, 將會加個開關來暫時解決問題!!

樓主| lingkithung 發表於 2006-10-10 10:27:37 | 只看該作者
因 knight hauler還有位址, 所以可以將transmiiter放入去
需要5V供電, 可用4粒AA電或在接收取電, 或外加BEC圴可

記住, 在接收取電, 那個膠底可以除去, 我就在接收取電, 所以將會除去, 節省空間

樓主| lingkithung 發表於 2006-10-10 10:35:28 | 只看該作者

未解決的難題 及 初步測試結果

初步測試結果

閃動同步頻率令人滿意, 死火燈閃爍效果也很一致

比起外加receiver, 舊燈及自閃燈組效果好, 沒有閃動頻率不一問題

成本比較上低很多!!!

現時有幾點需要解決

1. 我真不明白那個刹車燈電壓肯定過3v, 也可以開着LED,  但也開不着 relay, 所以到現在還未做到開關尾刹車燈, 或做到刹車加光效果

2. 如果同時有朋友都是用甲蟲仔改裝, 又在同一個場合玩車, 會發生jam訊號燈問題, 但不過影響行車, 所以不是太大問題

3. 將會加入手動開關, 但也正研究加個徵動開關, 令接櫃後才開啟receiver及尾燈

有勇冇謀 發表於 2006-10-10 11:07:19 | 只看該作者
嘩..高手高手,...期待可親眼看到各下之傑作....有空一齊玩車....
dreamlouis 發表於 2006-10-10 11:08:23 | 只看該作者
你好點呀!~
努力...!~
Mobility(雲) 發表於 2006-10-10 11:19:33 | 只看該作者
GOOD...........................
 樓主| lingkithung 發表於 2006-10-10 12:40:47 | 只看該作者
謝謝, 希望諗到點搞埋個刹車燈
有冇朋友知點解咁奇怪呢!?
fireblade 發表於 2006-10-10 12:45:40 | 只看該作者
假如想開關貨櫃燈, 建議係電腳度做功夫, 因為收電腳的話, 應該已經接上貨櫃, 用這一個來設定開啟貨櫃燈, o甘樣係o米會好o的.
donhk1982 發表於 2006-10-10 13:32:42 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-10-10 10:35 發表
初步測試結果

閃動同步頻率令人滿意, 死火燈閃爍效果也很一致

比起外加receiver, 舊燈及自閃燈組效果好, 沒有閃動頻率不一問題

成本比較上低很多!!!

現時有幾點需要解決

1. 我真不明白那個&# ...

其實有人一早已經整左, 但佢用最貴的做法,就是用兩個接收,用同一band,於貨櫃中加多個舊燈的轉向(黑色那個),但刹車燈就唔知佢點做.

個人就是大甫貨櫃佬...你可以請都下佢..
tommy1218 發表於 2006-10-10 13:58:33 | 只看該作者
原帖由 donhk1982 於 2006-10-10 13:32 發表

其實有人一早已經整左, 但佢用最貴的做法,就是用兩個接收,用同一band,於貨櫃中加多個舊燈的轉向(黑色那個),但刹車燈就唔知佢點做.

個人就是大甫貨櫃佬...你可以請都下佢..

但咁指揮燈閃頻有差別!
tommy1218 發表於 2006-10-10 14:15:43 | 只看該作者
希望你早日成功!Good
 樓主| lingkithung 發表於 2006-10-10 15:02:01 | 只看該作者
原帖由 fireblade 於 2006-10-10 12:45 發表
假如想開關貨櫃燈, 建議係電腳度做功夫, 因為收電腳的話, 應該已經接上貨櫃, 用這一個來設定開啟貨櫃燈, o甘樣係o米會好o的.

係wor...上咗電腳先開燈, 都有道理, 又易整, 多謝你

大埔師兄那個方法我都有諗過, 其實都可以唔用舊燈, 我係智樂見過有搖控指揮燈, 都係唔過百,
但好似tommy兄所講, 會有閃燈不一致的情況

至於刹車燈真係可能到最後無法就加個接收同埋另做個一電路去detect brake singal, 不過可能要花時間調校與車頭配合...

我係到諗緊, 個brake燈singal係連接兩個LED, 所以可能電壓上有點不同... 不過我都唔明一過3v點解開唔到relay

不過可能佢一駁relay, 車頭個brake燈都一齊暗咗...可能那時因為無loading原因而唔夠V..., 或新燈以為short咗所以cut電.. 但其他訊號燈又唔係咁...真係唔知..

所以可能要有loading先會開到relay....唔明...
今日返去試下parallel兩個LED試下先!!!
老占 發表於 2006-10-10 19:53:46 | 只看該作者
我的湛江中港密斗.除了用上新燈外:

其實另外有一組獨立手動遙控的: 指揮燈 及 煞車燈

均用上 Servo 以及 微動制推動該組系統

其實如果煞車燈..可用上摩打正負極送出的訊號

但稍一制作得不妥當..就會Jam車

4ch的遙控器其實經改裝後

能夠開放第五頻道作為開關之用

因於小第的湛江密斗用上新燈的

所以第四頻道則為電腳模式..
經小第調教後..
變成第一組遙控開關燈

(Servo推動)

而第五頻道就是自行改裝遙控器..
將4ch遙控原有預留的頻道接駁起來..
變成了第五頻道開關制

(亦是Servo推動)

樓主| lingkithung 發表於 2006-10-11 11:50:12 | 只看該作者

無線尾燈製作二

製作完成的發射組件

記緊要將天線延長至9吋, 增加發射能力, 並固定在車箱內
唔做長也有好處, 唔會干擾附近同頻的車友
 樓主| lingkithung 發表於 2006-10-11 12:11:03 | 只看該作者

接收組件

接收組件完成, 因工作電壓為3v, 我又未做好regulator 做降壓, 所以暫時用2xAA做供電, 反正用好少電, 有排用, 同埋有位放

但是在製過程中發現雙尾尾紅燈是串聯, 需要5v才可開着, 所以唯有在電腳電池偷電, 並做在電腳做一個開關(下一步給大家看)
再加一個5V relay作接收開關 , 當電腳開關通電, 會開啟relay, 這樣接收才通電

(註:如果做好6v-3v regulator就無咁煩, 大家可自行改裝, post個結果出來)

詳細可參考電路圖

樓主| lingkithung 發表於 2006-10-11 12:23:21 | 只看該作者

電腳開關製作

首先要多謝tommy兄建議!!!!

這個開關是控制整個尾燈組及receiver的電路開關, 做好之後真係好正,
一接好櫃, 一收好腳就開燈, 好正!!!

加個徵動開關, 用雙面膠紙或縲絲固定(不要鑽太深..)

建議可用膠片加大開關板手(影相時未做)
 樓主| lingkithung 發表於 2006-10-11 12:28:28 | 只看該作者
整體已完成, 閃燈同步效果令人滿意, 唯一還有些地方尾中不足

1. 因還未解構如何用新燈的尾燈signal令relay開動... 所以現在還未可以用搖控開關尾紅燈, 及做到刹車燈效果...

2. 接收還是另加2xAA電源, 待做好regular就可令電路更加簡潔

甲蟲還有很大改裝潛力, 向前行的按扭是可以同時開動左及右燈, 作死火警告燈效果
只要改寫一下電路, 就可以省下一個channel用作其他用途 (例如加多一組可控制的燈, 或作尾刹車燈用途)

而且佢搖控距離短, 十分適合今次製作, 因可避免干擾附近同一頻道車友/甲蟲 , 又可以控制尾燈!!!

多謝各位幫忙, 我這個電子外行人才可以做好這個製作

今晚上載個video比大家睇下

dreamlouis 發表於 2006-10-11 12:45:22 | 只看該作者
good job....!~