RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4752|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Walkera RC 機︰ V100D08, V120D02S 或 Genius CP,三選一,應怎選?

stevecheung 發表於 2011-12-27 20:28:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Walkera RC 機︰ V100D08, V120D02S 或 Genius CP,三選一,應怎選?
138168 發表於 2011-12-27 21:39:59 | 只看該作者
買哂佢
Dsikk 發表於 2011-12-27 21:53:24 | 只看該作者
V120D02S ~!!!!
kenlau0823 發表於 2011-12-28 15:23:08 | 只看該作者
有地方玩,選V120D02S
bike 發表於 2011-12-28 20:19:56 | 只看該作者
唔好買,又易跌爛,就算無事,都要換損耗品,
呢D野都幾毒,好易上癮,師兄諗清楚
 樓主| stevecheung 發表於 2011-12-29 12:20:02 | 只看該作者

多謝各位師兄的解答。
我再找了一些資料︰
i). V120D02S, ii)V100D08, iii) Genius CP三款機比較過後︰

-- 機種: 三款都是6通道3D直升機,
-- 級別︰ V120D02S︰適合中高級航模愛好者;Genius CP(為6軸的陀螺儀工作模時)適合初學者
-- 主旋翼直徑: V100D08 適中
-- 陀螺儀:三都一樣  (但Genius CP是可選6軸的陀螺儀工作模式,相信飛行穩定性會更好)

-- 數字舵機︰ 不詳;3顆獨立的wk-01-1數字舵機; 不詳
-- 微型舵機重量︰3g重;3g重; 2g重
-- 無刷馬達︰i): V120D02S︰外轉馬達 官WK-WS-15-001), 12000KV (重8.8Gg),
                          [轉速比內轉馬達高]
                     ii): V100D08︰1225FC
                     iii): Genius CP︰WK-02-04
                    (唔知道以上三者的馬達的優劣之處? 望c_ching能答之。)

--  重量: 分為為 80g; 63g(含電池);35g
     [暫唔知一粒電池幾重?]
--  無副翼旋翼頭︰三者一樣
--  嫁潛︰ i)︰唔知;  ii): 義500 (包DEVO8); iii): 義400 (包DEVO8)

資料來源︰http://www.walkera.com/cn1/pro_compare.jsp
thomas1112hk 發表於 2011-12-30 00:34:43 | 只看該作者

如果係新手我會揀cp
kamboy 發表於 2012-1-2 10:42:11 | 只看該作者
師兄

三隻我都有, 我的排位是S02, CP, last D08

前兩者較定,后者較狂野
bbmimiling 發表於 2012-1-5 12:31:04 | 只看該作者

樓主,借來問問,如果在家練習cup機,d02s 好,還是cp 好? d02s及cp有冇殺傷力?打到人會否出血?
kamboy 發表於 2012-1-5 17:52:01 | 只看該作者
回復 bbmimiling 的帖子

在家練習cup機,我未試過,答唔到你!!
但係可以話你知,兩隻都幾有殺傷力,兩隻都擊中過自己, 立即見血.
D02S較CP強,會傷得較重,傷痕較大
bbmimiling 發表於 2012-1-6 12:12:28 | 只看該作者
請問各位買機時是否要說明mode1還是mode2?還遙控器是否可以set mode1/2 呢?
 樓主| stevecheung 發表於 2012-1-6 14:07:13 | 只看該作者
回復 kamboy 的帖子

c_ching, 根據你個人經驗,S02 同 CP比,邊部好 d呢?好o係邊?
需要經常換零件嗎?配零件貴唔貴? thx.

rudy6183 發表於 2012-1-6 16:03:26 | 只看該作者
回復 stevecheung 的帖子

2部我都玩過, D02S零件比CP貴, CP無咁易爛, 我個人覺得CP好飛d,
我在沙灘玩有微風都無問題, 如你都想係家裡玩, 就選CP啦, 多數出
街玩又有經驗就D02S, 依家d華牌機都好好操控了. D02S機身較CP重,
飛起來比較定, 而且行無刷摩打, 比CP用炭刷摩打好, CP比較輕, 摔機
時都無咁易爛, 零件平維修容易(CP設計較為簡單, 零部件比D02S少)
kamboy 發表於 2012-1-6 17:26:38 | 只看該作者
回復 bbmimiling 的帖子

是要說明mode1還是mode2的,否則要自己轉換
kamboy 發表於 2012-1-6 17:34:38 | 只看該作者
回復 stevecheung 的帖子

如#13樓的師兄所說CP會較好,只是配上有刷摩打.
零件方面我會到Yahoo找,會便宜很多.
CP最易爛便是腳架及頭罩,其餘的都很無咁易爛
 樓主| stevecheung 發表於 2012-1-6 18:50:16 | 只看該作者
回復 rudy6183 的帖子

Thx so much.  
Then I will choose to buy CP.
 樓主| stevecheung 發表於 2012-1-6 18:50:49 | 只看該作者

Thx a lot.
only 發表於 2012-1-6 21:35:23 | 只看該作者

CP最易爛 '機架連腳架'
仲有伺服機也很易掃牙
kamboy 發表於 2012-1-6 21:50:18 | 只看該作者
回復 only 的帖子

Really?師兄,我同三個朋友共4部,都未試過喎
咩情況會導致?請指教
反而D02S就試過,原因係直接撞毀(我朋友的,不是我的)
bbmimiling 發表於 2012-1-6 22:09:52 | 只看該作者
thank you .