RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kyoshozx5
收起左側

12月25號玩完的感想

hk_sdu 發表於 2011-12-28 01:08:34 | 顯示全部樓層

當一個車場同玩家開始成熟就會小好多車品問題,裝AMB係一個好方向,又可以多辨比賽,等d盲飛知自己慢。否則永遠都係"buggy 既JV”
油電分時亦係有一定好處,例如TRC 甘,油電分塲後生意越做越好,唔洗問點解la。
如果trc有buggy場就唔洗去mx club
Aurora 發表於 2011-12-28 01:15:58 | 顯示全部樓層

我同意樓主的提意, 猶其如果人多或有師兄因其他師兄車品(人品)問題而有經濟損失, 玩車是求高興, 如果要為了個別没車品的師兄而令其他正常行駛的師兄壞車及整車, 那不太合理

如果只是鬥大鬥流氓, 那倒不如開架1比1入去玩好了, 相信輾壞車的片段會很精彩
li5115 發表於 2011-12-28 01:39:15 | 顯示全部樓層

成熟? 那方面? 條跑道十個月來都無改善, 依然石頭滿地.
裝AMB??? 妙想天開.
比賽? 攪過啦! 一塌糊塗. 又跳電, 跑跑下無端端淋水. 邊個攪? 再攪都無人玩.
豬油高 發表於 2011-12-28 01:48:22 | 顯示全部樓層
回復 li5115 的帖子

師兄你咁講就會比人話你唔支持本地RC了,那天我都有陪朋友到場參觀,你所講我都見到
hk_sdu 發表於 2011-12-28 01:49:00 | 顯示全部樓層

咁我惗無咁消極,場主唔係rc車友,起初係多d問題,你估開個塲好易牙,所以興仔一月一號都想集思廣益。
而家好少石,track layout 亦大左,淋水前會有提示牌,唔係賣廣告嫁
ikesan 發表於 2011-12-28 03:19:59 | 顯示全部樓層
其實我賛成分組、分8仔組(不分油電同Buggy&Tuggy)和10仔Buggy組、SC就任何時候都玩得。但要弾性執行或人多車種多既時候才執行。
我星期六入去多、星期六入去既大多数都係我地幾個、大家比較熟、技術也差吾多、彼此識就住泥玩。有時亦会有一二個玩10仔既Ching入泥(好多時甚至得一個)。係里d時候我林就算場主要分組、玩10仔既亦未必歓迎。因得一二架車玩亦到好悶!
但如星期日里d日子、場主就要因人数和車種來簡単分組。好譲大家都玩得開心又放心!
依家MX入面以玩8仔為主力、建議玩10仔既Ching如果約埋幾部車一斉入又吾想比8仔射爆的話、可提早打電話比場主代為安排、等場主可以一早作出安排(例如喺各Ching登記時講明今日分組或張貼告示之類)。好譲大家有個清析既指引。
講真、我睇完Tonglau兄既Video後真係一額汗、同場入面又10仔又8仔、又Buggy又Tuggy、飛過対面線又有、詩詩然係條Track内慢慢行執車又有!作為MX和Buggy支持者既我都覚得MX係時候要制定一d規則等大家去准守先可以突破成日比人詬病的樽頸。從而邁向専業車場既康装大道!當然這亦是我們本地玩家所希望見到的。
euro614 發表於 2011-12-28 13:00:45 | 顯示全部樓層
其實初初開場,都話唔俾油雞玩,無奈執行唔到。
近來所見,估計油雞客比例應該多過電車,所以興仔都好難得罪大客鳥...
li5115 發表於 2011-12-28 13:08:11 | 顯示全部樓層
豬油高 發表於 2011-12-28 01:48

師兄你咁講就會比人話你唔支持本地RC了,那天我都有陪朋友到場參觀,你所講我都見到

劣質 RC 就不應支持。
euro614 發表於 2011-12-28 13:12:50 | 顯示全部樓層

我在MX玩左足足一年,可能我好彩,每次都有一班有品的車友同場,所以無咩好大的損傷係因為車撞車。MX場地方面,最差/最好的,我都見過,以現在的場地來講,唔算最好,但不算太差,分五級的話,現在算係B-。MX是在進步中,都要靠大家支持,才能維持向前進步。
jf813 發表於 2011-12-28 13:13:03 | 顯示全部樓層
The old track is slightly better for 1/10 as the track is more technical.  so the 1/8 is almost same speed as the 1/10.  And as they can't go full speed for long time so less damage when we get hit by them......  The new track speed much faster..............  Think better to seperate nitro and electric.....  maybe 15-30min each class......
tobyb1122 發表於 2011-12-28 14:13:23 | 顯示全部樓層
回復 euro614 的帖子

其實油電車一直都全在好多分歧.玩電車的會怕油車撞爛自己的車,又覺得油車橫行霸道而玩油車的同讓會覺得玩電車的人怕爛野,說三道四又多閒言閒語.其實玩車都是娛樂,只要大家禮讓下油電齊飛是無問題的..不過人一多,閒言閒語總會有,這是不能避免的..為一完美的解決方法是油電分場玩,不過在mx club言而是有一定的難道..
22年 發表於 2011-12-28 14:47:47 | 顯示全部樓層
豬油高 發表於 2011-12-28 01:48

師兄你又唔會去MX玩,就算入去都係做塘邊鶴................我諗唔到你一有機會就去踩個場0既原因。
li5115 發表於 2011-12-28 14:53:18 | 顯示全部樓層
hk_sdu 發表於 2011-12-28 01:49

咁我惗無咁消極,場主唔係rc車友,起初係多d問題,你估開個塲好易牙,所以興 ...

知到場主不是RC出身,從開場的最初巳給他不少意見,從最基本到專業都有,我們玩了半年,可是他只聽不做,表面就不停問人意見,遇到唔o岩聽的就發爛,最後只是做了些「化妝」工程係算。連最基本 無石 都做唔到,layout 更加唔好提,來來去去都是 回頭彎。當初又話開多一個場玩 1/8,八個月之後就話塊地比別人租左,哈!八個月,有心做巳經玩緊啦。AMB?如果場只是讓車友玩玩過引下,唔裝也無防。如果要攪比賽就一定要有,不過我又睇唔到場主會在半年內花 四萬元 去裝套 AMB。老實講,車場是一門生意,唔投資又想賺錢,邊有咁著數。就睇下集思後會有什麼改進。
euro614 發表於 2011-12-28 16:29:43 | 顯示全部樓層
車場是一門生意,要賺錢,當然要投資。但我唔覺得興仔係為賺錢去投資。車場的出現,都係某車友吹水吹出來,興仔更加講過唔係為賺錢,問心電單車好賺過車仔多多聲..,點解要人力物力去服侍班高要求低消費車仔客,而家果幾十蚊,人工,水,電都唔夠喇..
興仔出心出力出地整個車仔場俾人玩,鍾意玩就資助下,高要求既咪等高收費高級場地囉。
各有要求。
不過無論咩場都好,場幾靚都好,車品人品差,講咩都無用..
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-28 18:29:45 | 顯示全部樓層
steventong 發表於 2011-12-28 18:30:41 | 顯示全部樓層
kyoshozx5 發表於 2011-12-27 13:08
當日小弟係玩電車的,但因沒有分油電時段。所以覺得好亂。而且油車啲師兄,持住自己架車大隻,冇理人 ...

請問樓主入過MX Club 幾多次,玩甚麽類型d車???????????
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-28 22:32:20 | 顯示全部樓層
差不多隔兩個星期一次。逢星期日去,去了差不多三個月。玩1/10電buggy後驅四驅都有。
memberbilly 發表於 2011-12-29 05:44:57 | 顯示全部樓層
回復 euro614 的帖子

唔賺錢就唔會雞翼飯得一隻雞翼一條菜咁大把啦. 比多隻雞翼洗多幾多錢呀
是但擺幾張檯 一塊石地又叫車場 佢果支所謂風槍. 用來吹生日蛋糕都唔夠力.
去過一次 見識過 唔洗旨意我再去
BlackHawkEvo 發表於 2011-12-29 08:26:55 | 顯示全部樓層
回復 jf813 的帖子

咪因為就班大客整到個場有咁多直路得咁多直路囉
Marksman 發表於 2011-12-29 09:35:20 | 顯示全部樓層
》》 jvfans 係羅, 唔賺錢怕咩得罪班油車大客呀, 分時間啦《《

咁佢宜家得罪緊d電車大客咪等於good job