RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4265|回復: 27
收起左側

Fw 06 在怠速時向前冲冲地,要教什麼油針

michaelchang830 發表於 2011-12-26 23:50:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
在怠速時看到齒杯在狂轉,是否組合engine 時有錯溜?
beebone 發表於 2011-12-27 06:59:14 | 顯示全部樓層
idle太高. Or, 鈿針太lean
justinwan 發表於 2011-12-27 15:01:17 | 顯示全部樓層
i think u should check yr clutch first,..

novafans 發表於 2011-12-27 23:53:26 | 顯示全部樓層
應該係idel過大,怠速太快
 樓主| michaelchang830 發表於 2011-12-28 03:28:05 | 顯示全部樓層
how to check clutch 入面條clutch 彈弓已經係新換!
2121212 發表於 2011-12-30 13:33:26 | 顯示全部樓層
回復 novafans 的帖子

c hing how to adjust idel and 怠速.
how ok to set them?
thx
ka0206 發表於 2011-12-30 18:24:10 | 顯示全部樓層
呢個問題我開頭玩都係咁....你較下枝idel 細油針...就OK
但通常較多DD細油針就無問題..
novafans 發表於 2011-12-30 19:44:53 | 顯示全部樓層
回復 2121212 的帖子

Idel針係用嚟調教入風量,而細針就調教出油量,要知道一個道理,風多油少轉數就會高,就算你唔比油架車都會行,而且啲聲音會高,如果你怠速都行,好大機會係入風量大(idel針),你只要將idel針收細就自然唔會行,咁收細幾多呢?只要唔熄火或保險啲多小小就ok,然後先教細針,總之記住
(風多油少=轉數高聲音高/風少油多=容易被油整熄火聲音低沉)
2121212 發表於 2011-12-31 13:26:25 | 顯示全部樓層

thx C hing
the idle turn clockwise is more wind or less wind?
tllau 發表於 2011-12-31 14:01:03 | 顯示全部樓層

Well done 係啦 ! 阻止抽水孖寶兄弟係度抽水, 為禍人間
serpentkkk 發表於 2011-12-31 17:01:17 | 顯示全部樓層
比段片睇吓先啦
novafans 發表於 2012-1-1 11:37:05 | 顯示全部樓層
回復 2121212 的帖子

clockwise is more wind
2121212 發表於 2012-1-4 13:40:09 | 顯示全部樓層

thx
beebone 發表於 2012-1-4 13:49:55 | 顯示全部樓層
tllau 發表於 2011-12-31 14:01
Well done  係啦 ! 阻止抽水孖寶兄弟係度抽水, 為禍人間

溜左呢個. 我發覺阿Mann你真係谷得太耐............
tonykeroro 發表於 2012-1-12 11:20:50 | 顯示全部樓層
又學到野
tllau 發表於 2012-1-12 12:14:51 | 顯示全部樓層
beebone 發表於 2012-1-4 13:49
溜左呢個. 我發覺阿Mann你真係谷得太耐............

William Chu 你老婆無野比你玩, 走哩玩小學鷄
tllau 發表於 2012-1-12 12:20:51 | 顯示全部樓層
William Chu 玩X死X, 通地屍骸, 面皮厚到無人信, 重係度教人喎 ! 食X啦
beebone 發表於 2012-1-12 12:27:28 | 顯示全部樓層
tllau 發表於 2012-1-12 12:20
William Chu 玩X死X, 通地屍骸, 面皮厚到無人信, 重係度教人喎 ! 食X啦

我報左十仔了。我面皮厚真係冇咩人信。
beebone 發表於 2012-1-12 12:33:12 | 顯示全部樓層
tllau 發表於 2012-1-12 12:14
William Chu 你老婆無野比你玩, 走哩玩小學鷄

禍不及家人o下,咁大個人…
tllau 發表於 2012-1-12 13:28:50 | 顯示全部樓層
William Chu 係囉 ! 多D網上打飛X啦 !