RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5110|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

BLADE mCPx v2配搭 原套跟的搖控器或是再買 JR 或 Spektrum 遙控器呢?

stevecheung 發表於 2011-12-19 00:17:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
c_ching, 我係新手,打算月尾買Blade mCPx v2. 想問問大家意見。
有一套係有跟 control & charger,就加多$300.
亦或是一步到位,自己再買 JR 或 Spektrum 遙控器呢?咁以後買其它機時,屋企就唔使咁多搖控器。
johnnyor123 發表於 2011-12-19 13:58:10 | 只看該作者
回復 stevecheung 的帖子

where to sell the mcpx v2?
 樓主| stevecheung 發表於 2011-12-19 15:04:38 | 只看該作者
回復 johnnyor123 的帖子

我見到廣華街一個商場里的鋪頭有賣。
only 發表於 2011-12-19 18:11:43 | 只看該作者

個間應該買緊 v1 版
如果想長期玩就另外買個控
only 發表於 2011-12-19 18:25:41 | 只看該作者
係喎 .... 你之前有無玩開 4ch 機 ?????
 樓主| stevecheung 發表於 2011-12-19 19:20:15 | 只看該作者
我有玩過3.5ch 及 4ch  的機,百零蚊果種。
但係屋企放,冷氣一吹,就吹走咗。如果樓下放,好易升的好快,然後失去控制。因為想轉 d 勁機。
我都會長期玩,亦會再買其它機,所以而家想買 JR 或 Spektrum 遙控器,選邊隻控好d 呢?
only 發表於 2011-12-19 20:28:48 | 只看該作者

百零蚊 4ch 單槳機 ??????

你可以考慮下買 Spektrum DX6i 夠平 1280 元
想好 d 有新出o既 DX7s
家中玩 mcpx 我最多只能慢飛 8 字
 樓主| stevecheung 發表於 2011-12-19 23:54:44 | 只看該作者
only 發表於 2011-12-20 08:16:01 | 只看該作者

雙槳機同單槳機控制完全是兩回事
fp 機又同 cp 機控法又唔同
leefung 發表於 2011-12-20 21:40:00 | 只看該作者
買個控好過了
only 發表於 2011-12-21 21:21:07 | 只看該作者
回復 leefung 的帖子

登錄/註冊後可看大圖

你想買邊支控, 我都心思思想買 DX7s
 樓主| stevecheung 發表於 2011-12-21 22:56:48 | 只看該作者
回復 only 的帖子

不錯的推介,原本我想買 DX8,但現在看買DX7S已經夠了。DX7S唔知賣幾錢呢?

我剛在網上查了一下,以下是別的網友寫的DX7S和DX8的主要差異在以下幾點︰
1.售價
2.DX7S螢幕沒有背光
3.ccpm十字盤模式有6種 (DX8只有4種,不知道是不是能用軟體改進)
4.主體能儲存的機體設定資料20個

(來源︰http://bbs.5imx.com/bbs/viewthread.php?tid=528845 )

leefung 發表於 2011-12-21 23:17:11 | 只看該作者
回復 only 的帖子

dx8 la   起碼比較新款,價錢差不多
only 發表於 2011-12-22 17:28:11 | 只看該作者
回復 leefung 的帖子

DX7s 剛剛出 1-2 個月
only 發表於 2011-12-22 17:41:52 | 只看該作者

如果唔玩像真機, 7ch 已經夠用

http://www.bladehelis.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPM7800

http://www.bladehelis.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPMR8800

師兄 .... 如果你未過 '單槳機' 建議你先從 MSRX 開始玩起

登錄/註冊後可看大圖

它有 '無平衡翼' 特性, 4ch 操控, 玩熟後才玩 mcpx

樓主| stevecheung 發表於 2011-12-26 10:05:51 | 只看該作者
only 發表於 2011-12-19 18:11

個間應該買緊 v1 版

only c_ching, 你講的啱. 我琴日去咗再問清楚,原來係賣緊 V1版,老闆都唔知幾時有 V2版。
 樓主| stevecheung 發表於 2011-12-26 10:38:32 | 只看該作者
都搵唔到鋪頭賣mCPx v2.
而家諗緊要轉買 Walkera V100D08 或 Genius CP (同埋 DEVO 8)
價錢平翻 d. 不過就唔知如果將來買 mCPx v2, DEVO 8搖控器可唔可以 控制翻 mCPx v2。
only 發表於 2011-12-26 11:25:05 | 只看該作者

walkera 控, 只能對應 walkera 機
cheukkelvin 發表於 2011-12-27 13:01:56 | 只看該作者
留意制式係咪DSM2或是新款的。
 樓主| stevecheung 發表於 2011-12-27 18:11:53 | 只看該作者

DEVO 8 是用 DSSS.  
http://www.walkera.com/cn1/particular.jsp?pn=DEVO8

所以不能用 DEVO 8 控制 Blade mCPx V2.