RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3192|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

set gtb4.5 esc 時 ,我一開控,摩打就轉

raymondnam 發表於 2006-10-2 23:14:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我剛剛安裝了gtb4.5,我一開控,摩打就轉..........
咁點算................
控剛剛買的(ex10),重未研究好點用.....關唔關個控事???
p.s.電變和控都未set到.......

Ken 發表於 2006-10-2 23:28:15 | 只看該作者
未set未研究就唔好駁摩打 la....
paulaner 發表於 2006-10-2 23:49:37 | 只看該作者
你咩都未set..... 我建議你嘗試了解下說明書, 學左d基本功能, 再所有野回中, 先好放係車架上! 個人意見! 各路高人請指教!
 樓主| raymondnam 發表於 2006-10-3 00:00:07 | 只看該作者
唔係要開左控先可以set電變???????
架車未行得個控可以set乜????????
點算??????

DriftNoobie 發表於 2006-10-3 00:11:33 | 只看該作者
大家既意思係叫你唔好心急, 睇一睇說明書先開機. 唔好咁懶.

連最基本如何 set 野都唔睇, 太過懶啦你.

Shalala 發表於 2006-10-3 00:19:01 | 只看該作者
set esc pls
 樓主| raymondnam 發表於 2006-10-3 00:24:05 | 只看該作者
我睇緊.......
但係(電變)說明書話要開控先set......
p.s.剛剛用futaba控都係一樣,一開控,摩打就轉........
kaho0338 發表於 2006-10-3 00:29:25 | 只看該作者
原帖由 raymondnam 於 2006-10-3 00:24 發表
我睇緊.......
但係(電變)說明書話要開控先set......
p.s.剛剛用futaba控都係一樣,一開控,摩打就轉........

this is normal .....set your esc first !
 樓主| raymondnam 發表於 2006-10-3 00:44:53 | 只看該作者
transmitter=控????
 樓主| raymondnam 發表於 2006-10-3 00:51:28 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| raymondnam 發表於 2006-10-3 12:07:53 | 只看該作者
我把電變接receiver條線disconnect左再set,
做到第6part,
等左好耐都唔轉green led........
(謎之聲:唔好白痴啦,receiver冇connect esc,esc都唔知你full on 左,緊係唔轉green led啦 )

以上係想試下esc setting,
難道我要在摩打運轉時set esc..........(有d驚 )
究竟在摩打運轉時set esc有冇問題呢????

(p.s.我諗之前大家誤解左,我係想set esc,唔係想開車玩.........
問題係我set esc 時 ,我一開控,摩打就轉.......
set esc 之前我有睇說明書o家,睇左好多次啦 ,係支控未深入研究渣,)
lingkithung 發表於 2006-10-3 12:31:09 | 只看該作者
二手買番來?
peter7 發表於 2006-10-3 12:35:13 | 只看該作者
1. turn off ESC first
2. turn on transmitter
3. press and hold ESC power
4. motor will stop
 樓主| raymondnam 發表於 2006-10-3 12:53:27 | 只看該作者
原帖由 peter7 於 2006-10-3 12:35 發表
1. turn off ESC first
2. turn on transmitter
3. press and hold ESC power
4. motor will stop

THX

i try b4
motor 時轉時唔轉,可能轉2秒停一停,又轉又停一停,
anyway tonight when i back home i will try again,
thx for your help

樓主| raymondnam 發表於 2006-10-3 12:55:14 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-10-3 12:31 發表
二手買番來?

新的,包括我<----------新手
ellis 發表於 2006-10-3 13:40:49 | 只看該作者
將esc set 左中位,
中位點set 睇說明書啦~

跟住set 用咩model~
kwok 發表於 2006-10-3 15:20:37 | 只看該作者
駁好電源,開發射,先按緊開關制前的按鈕,接打開電變的開關,待電變的紅色燈亮起後,按發射油門至全速,待電變的紅色燈轉綠色燈後,將油門由全速位置轉全迫力位置,待綠燈閃動時,將油門回復中位.期間電變燈號會有轉變,靜待一兩秒,待電變燈號閃爍完即可.
 樓主| raymondnam 發表於 2006-10-3 17:04:23 | 只看該作者
原帖由 ellis 於 2006-10-3 13:40 發表
將esc set 左中位,
中位點set 睇說明書啦~

跟住set 用咩model~

thx
等我睇下說明書先
咁做係咪會set esc 時motor唔會轉呢

樓主| raymondnam 發表於 2006-10-3 17:08:01 | 只看該作者
原帖由 kwok 於 2006-10-3 15:20 發表
駁好電源,開發射,先按緊開關制前的按鈕,接打開電變的開關,待電變的紅色燈亮起後,按發射油門至全速,待電變的紅色燈轉綠色燈後,將油門由全速位置轉全迫力位置,待綠燈閃動時,將油門回復中位.期間電變燈號會有轉變, ...

thx

回家後試下先
 樓主| raymondnam 發表於 2006-10-3 17:09:47 | 只看該作者
其實motor轉緊可唔可以set esc 的????