RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: RCCarman
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DPL改裝計劃

Wayne~~ 發表於 2011-11-30 21:54:58 | 只看該作者
 樓主| RCCarman 發表於 2011-11-30 22:05:01 | 只看該作者
vayeate 發表於 2011-11-30 21:57
futuba am接收
控: kyosho kt5
??????????????????????

傻左
應該係 futuba am 控先岩
Alotom 發表於 2011-11-30 22:41:28 | 只看該作者
RCCarman 發表於 2011-11-30 19:00
買左架Tomy DPL了,

想買野改裝!!

等看成品~
藤原拓海 發表於 2011-11-30 23:39:40 | 只看該作者

比我就改DSD(我果隻)好過,起碼大部D,輕易改裝,唔洗砌,DSD分27/40MHz兩種【本人為86款,DSD總共有6款

登錄/註冊後可看大圖

唔係Hard Sell買部DSD改一定正過改DPL,同DPL一樣雙摩打,電芯位換電/裝電芯唔洗吓吓扭螺絲,佢左右兩邊有個保護蓋,兩邊各兩粒2A電,一啪就OK

另外DSD個殼頭/尾燈本身係透明設計DIY裝燈都易D

加頭/尾燈短片
http://youtu.be/-N-W8DV8fys
http://youtu.be/VrikGdEOrz0
http://youtu.be/L8rdoM0mdg0

DSD宣傳短片
http://youtu.be/qlwORbdAQy4

DSD甩尾短片
http://youtu.be/NRhHtJUGrbQ

Race-Tin DSD同Takara Tomy DPL分別

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

DSD有前輪避震

登錄/註冊後可看大圖

3部R/C 86大合照(DSD+DPL)

登錄/註冊後可看大圖

樓主| RCCarman 發表於 2011-12-1 18:13:45 | 只看該作者
我架DPL念住改比列控制

用飛機servo,同迷你esc,田宮4驅車motor,am接收,
4cell左右既lipo

但係唔知用咩esc好,唔知有咩推薦?
HN577 發表於 2011-12-1 18:34:35 | 只看該作者
突然醒起一隻XPRESS出既MINI X 1:24車,不如你改呢隻仲有前途啦相對起DPL
http://www.rc-xpress.com/catalog/index.php?cPath=21_32_33
 樓主| RCCarman 發表於 2011-12-1 18:50:33 | 只看該作者
HN577 發表於 2011-12-1 18:34
突然醒起一隻XPRESS出既MINI X 1:24車,不如你改呢隻仲有前途啦相對起DPL
http://www.rc-xpress.com/catalo ...

有冇介紹?_?
咁似4驅車冇得轉彎
幾錢
HN577 發表於 2011-12-1 19:08:04 | 只看該作者
回復 RCCarman 的帖子

RCMART
 樓主| RCCarman 發表於 2011-12-1 19:10:26 | 只看該作者
HN577 發表於 2011-12-1 19:08

RCMART

有得轉向?
HN577 發表於 2011-12-1 19:50:17 | 只看該作者

點會冇 佢4輪獨立懸掛+有珠差呢一點應該都唔會比DPL差掛....如果唔係上MINI Z BAR睇野果陣見到我都唔會記得返有呢個車架
http://www.mini-z-bar.com/
左邊揀MINI X有介紹的
 樓主| RCCarman 發表於 2011-12-1 20:05:25 | 只看該作者
HN577 發表於 2011-12-1 19:50

點會冇 佢4輪獨立懸掛+有珠差呢一點應該都唔會比DPL差掛....如果唔係上MINI ...

點解架車好似入電就玩--冇跟接收,電變個D?

比少少錢買多架玩都幾好
 樓主| RCCarman 發表於 2011-12-1 20:06:43 | 只看該作者
HN577 發表於 2011-12-1 19:50

點會冇 佢4輪獨立懸掛+有珠差呢一點應該都唔會比DPL差掛....如果唔係上MINI ...

hk$29...
 樓主| RCCarman 發表於 2011-12-1 20:06:57 | 只看該作者

■購入価格 ベーシックキット 29.99HK$
  ※サーボ、アンプ付 81HK$  送信機付きフルセット 103HK$

HN577 發表於 2011-12-1 20:15:38 | 只看該作者

淨車架UNDER$200@RCMART,應該要另加SERVO,電變,接收,值唔值得買多架真係要自己決定
 樓主| RCCarman 發表於 2011-12-1 21:41:04 | 只看該作者
HN577 發表於 2011-12-1 20:15

淨車架UNDER$200@RCMART,應該要另加SERVO,電變,接收,值唔值得買多架真係要自己決定

攪點左架DPL先再買
用迷你ESC(有咩推薦),飛機servo(有左一個了)
am接收(有冇比較細的,3Chanel就夠)
3-7cell鋰電(有咩推薦),
轉對咬地太,
買多套燈組,
Bearing 星期四去買,
改比例控制的話,應該夠Mini-z跑
 樓主| RCCarman 發表於 2011-12-1 21:45:36 | 只看該作者
Motor use tamiya mini4wd red boy x1
Alotom 發表於 2011-12-1 23:04:05 | 只看該作者
RCCarman 發表於 2011-12-1 21:41
攪點左架DPL先再買
用迷你ESC(有咩推薦),飛機servo(有左一個了)
am接收(有冇比較細的,3Chanel就夠)

加油!改好放相來看看。
cyt2011 發表於 2011-12-2 10:28:53 | 只看該作者
我都買左架Tomy DPL比啊仔玩,
跟台灣大大建議改四電化,拆限流電阻,雙星橙摩, 頭中bearing, 尾差比較難下一步先, 原裝遙控, 操控上跟我架原祖級Mini-z 01還差一截,
摩打好熱,齒輪損耗好大是一定的
不過性價比都OK la。。
而家跟祖國兄弟改架HBX 1/24 電越, 有機會落佐敦谷跟Mini-z Buggy較量一下。
cyt2011 發表於 2011-12-2 10:45:18 | 只看該作者
先架 HBX 1/24, 180摩打, 20A電調, 20C分体鋰電

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
border=0 />

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
border=0 />

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
border=0 />

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
border=0 />

樓主| RCCarman 發表於 2011-12-2 10:57:05 | 只看該作者
cyt2011 發表於 2011-12-2 10:28
我都買左架Tomy DPL比啊仔玩, 跟台灣大大建議改四電化,拆限流電阻,雙星橙摩, 頭中bearing, 尾差比較難下 ...

我想改比例控!
唔知用咩esc好!
個esc要連到am接收,可焊埋田宮
4驅車motor!(我買左隻紅色)