RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1951|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

飛輪問題

arslok 發表於 2011-10-31 15:15:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
部 engine 幾年無 RUN 過,上星期執晒野去玩發覺個飛輪好實,迫於無奈返屋企拆 engine,由散熱開始拆起,好似見到 C 筒,如果唔加返散熱頂個飛輪會好順,之後裝返副 engine,飛輪轉一個圈度就有一下難轉少少, 要出力先過到?

請問係咪有 parts 要換 or 有咩問題

新手一問, thanks!
kay1926 發表於 2011-10-31 15:24:50 | 只看該作者
無問題
部 ENGINE 仲有壓縮力,如幾年無 RUN 過,冼用 5% OIL 行下先 , 會好D。
hk_sdu 發表於 2011-10-31 15:25:37 | 只看該作者
"飛輪轉一個圈度就有一下難轉少少, 要出力先過到" - This is normal engine compression

If no or little compression, the engine is near its end of life.
 樓主| arslok 發表於 2011-10-31 15:38:24 | 只看該作者
但 engine 著唔到既?  感覺上個 stater box 唔夠力推你地講果個 "壓縮力"

個 stater box 應該無問題
kay1926 發表於 2011-10-31 16:01:09 | 只看該作者

個 stater box 唔夠力推個飛輪,一世都會著吾到車。
或者先拆火咀走,試下stater box 夠吾夠力推個飛輪,如不能轉或慢轉,CHECK 電池滿未?
 樓主| arslok 發表於 2011-10-31 16:07:14 | 只看該作者
全滿...  仲要係新電, 所以覺得唔係 stater box 問題

個阻力 (壓縮力) 係有幾大力呢?
kay1926 發表於 2011-10-31 16:29:09 | 只看該作者
如果真是壓縮力有很大的阻力,恭喜你,部 ENGINE 仲好 GOOD 。
用熱風吹一吹部 ENGINE ( 加熱後容易著 ),然後再正常吾著車,先用 5% OIL RUN 下車先。
 樓主| arslok 發表於 2011-10-31 16:44:33 | 只看該作者
我部舊 engine 仲要係二手, 應該唔會有很大的阻力

有無可能有野頂住?  當拆除散熱後再轉個飛輪可以頂咗個 C 筒出嚟
kay1926 發表於 2011-10-31 17:03:56 | 只看該作者
CHECK CHECK 尾連銲 ( 雞比位有無鬆 )
 樓主| arslok 發表於 2011-10-31 17:18:40 | 只看該作者
c hing, how to check?   係咪拆底部側面果四粒螺絲
tiger1 發表於 2011-10-31 19:11:34 | 只看該作者
wow, this is very complicated...
Hpibbq 發表於 2011-10-31 21:26:02 | 只看該作者
回復 arslok 的帖子

it is very easy.
Try to search youtube, a lot of video to teach ppls how to disassembly engine.
No special tools is needed.

http://www.youtube.com/watch?v=Z7vapQq-uoM&feature=related
 樓主| arslok 發表於 2011-11-1 16:45:43 | 只看該作者
搵晚拆散晒副 engine 睇睇...
 樓主| arslok 發表於 2011-11-8 16:06:17 | 只看該作者
睇完段 movie 後發覺 c 筒要對返 engine 相同位置?  咁我就拆散副 engine 對返 c 筒位, 之後著車竟然著到, 但因係家中露台仲要係深夜所以即刻熄返, 隔咗幾日後拿出街玩點知又著唔到, 又掃興而回, 我記得有本書講 engine 入門, 有無 ching 記得, 想睇下仲有無得買