RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kk107423
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FGX出左貨未呀?

civicboy 發表於 2011-10-28 12:25:57 | 只看該作者

要睇埋車呔同呤大細,
TOURING呔得24MM, 最多26MM
1/10油車海棉呔就闊D, 不過都無 35同40MM喎,

如果F1用TOURING呔,
以F104來講, 本身架車已經比F103 "了",
用埋TOURING呔就真係唔知點SET同點揸好
Marco明 發表於 2011-10-28 12:54:34 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 12:12
如果要講車殼下壓力,我相信成套F1車殼(包括前後翼)一定比任何房車, 越野車的下壓力好!
不論搖控車或真車 ...

anyway…無完美既設定…最重要自己揾到自己鍾意既設定
我睇過外國車手設定大部份都會加100-130g係f104度去比賽(唔關賽例事)…加重中座同尾軸都係必用
civicboy 發表於 2011-10-28 13:05:19 | 只看該作者
herbert1 發表於 2011-10-28 12:23
如果要講車殼下壓力,我相信成套F1車殼(包括前後翼)一定比任何房車, 越野車的下壓力好!
不論搖控車或真車 ...

以星星F1車殼計, 佢像真度比任可房車像真...
加上車架同車殼配合, 成套F1車殼風阻及下壓比較
一定係F1好...

我無提及12仔D VDS殼, 亦唔會用佢比,
因為無得比同之前果位師兄無題
herbert1 發表於 2011-10-28 13:25:49 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 13:05
以星星F1車殼計, 佢像真度比任可房車像真...
一定係F1好 ...

Ching , 下壓力同風阻無必然關係架
herbert1 發表於 2011-10-28 13:34:02 | 只看該作者

就真車已然 , 房車風阻較細 , 下壓力都較細,但方程式既車,下壓力大,但風阻都係大過房車好多好多 , 方程式風阻上係輸比房車好多.......

但好多時真車既理論未必完全用係玩具車上

herbert1 發表於 2011-10-28 13:37:41 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-28 12:54
anyway…無完美既設定…最重要自己揾到自己鍾意既設定
我睇過外國車手設定大部份都會加100-130g係 ...

ride tire張紙仔話 for better running condition, add 30 to 60g weight onto the rear spoiler

至少我加重架車係好走左
Marco明 發表於 2011-10-28 13:42:45 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 13:05
以星星F1車殼計, 佢樣真度比任可房車樣真...
一定係F1好 ...

風阻就肯定係f1殼比房車殼少好多.........
至於下壓力.......我本人絕對唔同意.....如果真係有咁強既下壓力就唔使煩咁多setting了

ching你玩開邊架f1 ??? 我都想知邊款f1殼/翼可以有咁強既下壓力.....等大家f1友可以煩少d甩尾/推頭問題
herbert1 發表於 2011-10-28 13:53:54 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-28 13:42
至於下壓力.......我本人絕對唔同意.....如果真係有咁強既下壓 ...

拿拿拿,你又搞錯左啦

普遍黎講下壓力大,風阻會大,但唔同形狀,設計 , 風阻同下壓力既關係係會變.......

一d車少風阻,但大下壓力,有d車有大風阻,但少下壓力 , 下壓力=/=風阻

以車仔黎講,我唔認同RC F1尾翼下壓力係大過快車殼尾翼
Marco明 發表於 2011-10-28 14:00:23 | 只看該作者
herbert1 發表於 2011-10-28 13:53
拿拿拿,你又搞錯左啦

普遍黎講下壓力大,風阻會大,但唔同形狀,設計 , 風阻同下壓力既關係係會變 ...

又係喎.......咁當我無講過風阻啦~~~
淨係睇下壓力
civicboy 發表於 2011-10-28 14:01:26 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-28 13:42
至於下壓力.......我本人絕對唔同意.....如果真係有咁強既下壓 ...

如果可以單靠個殼就可以解推頭甩尾問題的話
咁就各廠家出一個殼就得啦...
仲洗出其他OPTION件...什麼偷輕加重都唔洗啦......

睇左咁多外國車手SETTING, 佢地無講點解決推頭甩尾問題??

用乜殼係個人問題...我鍾意你未必鐘意架喎...
我之前玩TOURING都用世界冠軍用個D殼...
點解我又揸得唔好呢...未自己SET車同揸車問題
Marco明 發表於 2011-10-28 14:12:40 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 14:01
如果可以單靠個殼就可以解推頭甩尾問題的話
咁就各廠家出一個殼就得啦...
仲洗出其他OPTION件...什麼偷 ...

我係話如果有咁強既下壓力就可以煩少d setting姐......無話完全唔使set喎
外國車手大部份既做法係(只講重量setting) :
1. 頭下臂每邊加10g鉛
2. 每邊tray(esc tray & radio tray)加60g鉛
3. 用加重中座 & 鋼尾軸
4. david jun就話係車殼引擎頂蓋位(車手頭盔後面)加20-30g鉛

我都打算去逐樣試下......
herbert1 發表於 2011-10-28 14:13:07 | 只看該作者
睇過外國科林,普遍黎講加重車尾係有效增加車尾摩擦力,間接改善甩尾問題

如果玩白豬既速度,基本上用乜翼,分別都唔會太大
civicboy 發表於 2011-10-28 14:19:17 | 只看該作者
herbert1 發表於 2011-10-28 13:34
就真車已然 , 房車風阻較細 , 下壓力都較細,但方程式既車,下壓力大,但風阻都係大過房車好多好多 , 方程式 ...

你果架乜車??? 風阻細得過F1???

如果有4個轆D車, 風阻細得過F1,
呢架車就必定可以取締F1用來鬥車!

你有無見過飛機係平頭架...
ONLY F1 個頭, 風阻都已經比房車細啦...

如果房車風阻細過F1, 洗鬼用咁多$攪F1
你知唔知一架真F1幾$, 淨係成SET車殼,都唔講佢係唔係炭纖
都唔知可以買幾架拉里, 波子, 林寶!
仲有呢D唔係叫房車, 係叫超級跑車
房車係CIVIC, ACCORD, BENS S500, BMW M3, M5...
herbert1 發表於 2011-10-28 14:30:42 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 14:19

Ching, 房車真係風阻(drag)細過F1 , 你可以唔信,但呢個係事實
civicboy 發表於 2011-10-28 14:32:09 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-28 14:12
我係話如果有咁強既下壓力就可以煩少d setting姐......無話完全唔使set喎
外國車手大部份既做法係(只 ...

你都要睇下人地用乜動力, 跑乜呔, 乜場...
如果 F104 PRO 全車已偷輕
架車本身全備(有電,有殼) 1000G左右...
(果個TAMIYA廠車手, 你估佢架車用原裝纖維底板呀,原裝十字頭果D鐵螺絲呀)
17.5T 開TURBO, 行膠呔
就一定要加啦...
如果唔加, 直路開TURBO, 都唔知去左邊啦...
仲有SET平衡呢...
herbert1 發表於 2011-10-28 14:38:42 | 只看該作者

pls del~~
herbert1 發表於 2011-10-28 14:39:18 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 14:19

""""""""""你果架乜車??? 風阻細得過F1???

呢架車就必定可以取締F1用來鬥車!

你有無見過飛機係平頭架...
ONLY F1 個頭, 風阻都已經比房車細啦...

如果房車風阻細過F1, 洗鬼用咁多$攪F1
你知唔知一架真F1幾$, 淨係成SET車殼,都唔講佢係唔係炭纖
都唔知可以買幾架拉里, 波子, 林寶!
仲有呢D唔係叫房車, 係叫超級跑車
房車係CIVIC, ACCORD, BENS S500, BMW M3, M5...""""""""""""""""""""""

http://en.wikipedia.org/wiki/Automobile_drag_coefficient

cd:0.7 to 1.1        typical values for a Formula One car (downforce settings change for each circuit)

0.27           Mercedes-Benz S Class(0.268 with Sport Package) 2000–2005
0.35        BMW M3 Convertible        2005
cd:0.33        Honda Accord Sedan        2002
cd:0.32        Honda Civic (Sedan EX)        1996-2000
cd:0.57        Hummer H2        2003

Hummer都係0.57咋 , drag 細過咁多$攪F1

根據你所講"""如果有4個轆D車, 風阻細得過F1, 呢架車就必定可以取締F1用來鬥車!""" , Hummer就必定可以取締F1用來鬥車 , 太神奇了!!!

cHRisTiAN 發表於 2011-10-28 14:57:04 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

制作中~~~

ps:開殼柱孔時,最好自己度一次,原裝唔岩位.
civicboy 發表於 2011-10-28 15:03:38 | 只看該作者
herbert1 發表於 2011-10-28 14:39
""""""""""你果架乜車??? 風阻細得過F1???

Ching...你睇清楚先啦...
Automobile Drag coefficient
"Figures given are generally for the basic model. Some "high performance" models may actually have higher drag, due to wider tires and extra spoilers"
呢個"數字"唔係代表高就=風阻大喎...
係話佢個coefficients高炸喎...
即係話就算F1車殼風阻係大, 不過效率高,影響最細
數寫越細, 效率越細...炸喎
Marco明 發表於 2011-10-28 15:08:37 | 只看該作者
cHRisTiAN 發表於 2011-10-28 14:57
制作中~~~

ps:開殼柱孔時,最好自己度一次,原裝唔岩位.

ching好快手~~~
好似唔係原裝鈴喎.......原聞其詳~~~