RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鍵仔
收起左側

刪除

chuiho888 發表於 2013-3-23 21:17:46 | 顯示全部樓層
C Hing 舊的飛翼船小時都坐過去澳門, 想請教隻舊飛翼船係點轉彎, 是否左右快慢車..?

而隻Boeing hydrofoil 離水後怎樣推進和轉彎呢, 見有圖, 但是否由底抽水噴射在空中..??

樓主| 鍵仔 發表於 2013-3-24 19:42:46 | 顯示全部樓層

..............
 樓主| 鍵仔 發表於 2013-3-24 20:00:25 | 顯示全部樓層

...............
tonyaa 發表於 2013-3-24 21:33:43 | 顯示全部樓層
thx !! :P:P:P:P
seasky 發表於 2013-3-25 14:38:30 | 顯示全部樓層
garywong5368 發表於 2011-10-20 00:44
其實果隻飛翼作用係咩?我見成隻升上水面,作用係減低磨擦?快D?

2年前嘅問題, 口痕發下 up 瘋啦~

詳細唔記得, 根據1/12 嘅模型船研究,  大約係係20節下係無著數(因為船低多左野, 多左水阻)
但20節開始, 船體上升, 淨下翼在水在, 水阻少左好很多.    約為整船嘅 20%左右.
最後其實仲慳油一啲.

以下就個人段估嘅.
水翼仲有別一個優點, 因為唔係用船身浮水,  所以唔會因浪而改變浮力. 即係船身唔會 "浪".
不過, 小浪可以"飛"過, 大浪會令船頭阻力大增, 後果係重心前移, 加上速度大減, 成隻船會飛唔起, 甚至成隻野撻左落水!

而家世界最快嘅帆船中, 其中一隻3體船, 亦係用水翼設計.  不過一啲都唔好玩, 水面有風浪都好, 係船上面係感受唔到.
似氣墊船多過帆船
seasky 發表於 2013-3-25 14:45:38 | 顯示全部樓層
[img]http://www.google.com.hk/imgres?hl=zh-TW&client=firefox-a&hs=VY2&sa=X&rls=org.mozilla:en-USfficial&tbm=isch&tbnid=yhT1-3XznGjXdM:&imgrefurl=http://en.wikipedia.org/wiki/Moth_%28dinghy%29&docid=p83a_EunolqVzM&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Moth_Kiel2008.jpg/200px-Moth_Kiel2008.jpg[/img]&w=200&h=233&ei=WvJPUfbpFIaziAfDqIDYBA&zoom=1&ved=1t:3588,r:0,s:0,i:80&iact=rc&dur=264&page=1&tbnh=181&tbnw=153&start=0&ndsp=12&tx=70&ty=68&biw=1029&bih=724

現代嘅迷你水翼船 (1:1 MC - Man Controlled! )
seasky 發表於 2013-3-25 14:49:07 | 顯示全部樓層
chuiho888 發表於 2013-3-23 21:17
C Hing 舊的飛翼船小時都坐過去澳門, 想請教隻舊飛翼船係點轉彎, 是否左右快慢車..?

而隻Boeing hydrofoil ...

實際就唔知, 不過大致上可以用舵, 或者轉車葉方向............掛?
seasky 發表於 2013-3-25 14:49:13 | 顯示全部樓層
chuiho888 發表於 2013-3-23 21:17

而隻Boeing hydrofoil ...

實際就唔知, 不過大致上可以用舵, 或者轉車葉方向............掛?
ecat 發表於 2013-3-27 10:04:53 | 顯示全部樓層
鍵仔 發表於 2013-3-23 10:24
老友  點解要  " 掉 "  左  佢  咁  "  嘥   "  ???  

吉拿  隻  "  帶水船  "  好嘢來的  !!!    唔要 ...

haha...因為改到倦了, 個水池唔就腳, 又要搬屋.....
 樓主| 鍵仔 發表於 2013-3-27 12:56:15 | 顯示全部樓層

Chris_Lam 發表於 2013-4-16 02:07:42 | 顯示全部樓層
見咁高興 , 我又貼一張細個嗰陣用過嘅船飛先.........
 樓主| 鍵仔 發表於 2013-4-16 03:52:56 | 顯示全部樓層

樓主| 鍵仔 發表於 2013-5-6 22:32:23 | 顯示全部樓層

.............
siukeung1972 發表於 2013-7-4 13:04:36 來自手機 | 顯示全部樓層
以前響人在江湖劇中,石家寶,石家威一家人坐水翼船一段
parrot 發表於 2013-7-5 14:05:41 | 顯示全部樓層
鍵仔 發表於 2011-10-20 17:54
Q 版  R/C  全浸式  水翼船

請教,Q版在哪裡可以買到?
 樓主| 鍵仔 發表於 2013-7-5 14:51:16 | 顯示全部樓層

.............
andycarol 發表於 2013-7-5 15:14:09 | 顯示全部樓層
siukeung1972 發表於 2013-7-5 16:18:52 來自手機 | 顯示全部樓層
麗的電視
 樓主| 鍵仔 發表於 2013-9-1 08:34:23 | 顯示全部樓層

..............
ar- 發表於 2013-9-1 08:44:24 | 顯示全部樓層
鍵仔 發表於 2013-9-1 08:34
總  覺得  這款  美軍 艇  US Navy SWIFTBOAT (PCF)   樓面設計  很像  半浸式  水翼船  外形  
...

係呢隻野簡單得尼幾有性格
a (1).gif
a (2).jpg
a (3).jpg
a (4).jpg
a (5).jpg
a (6).jpg
a (7).jpg
a (8).jpg
a (9).jpg
a (10).jpg