RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10594|回復: 73
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想食油雞一問

jythegreat 發表於 2011-10-15 13:16:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
從來未搞過油車,想試吓:

1.油車同電車玩法會唔會好唔同,i mean,制作,setting,parts,學問等等
2.我係咪要買過晒所有tools for油車,或者玩油車我最少需要d乜野同電車唔同嘅工具呢?
3.而家d油車係咪重係好似以前咁要扯吓扯吓嚟撻車(細個成日見d師兄咁做)
4.maintenance會唔會好麻煩
5.係咪無乜地方可以放車,一般車場好似唔太歡迎油車(以前唔係,而家好似有)
6.要學幾內先知基本知識
7.各位師兄有乜好介绍?(京商好似唔錯)
8.個深淵($)最淺有幾深

唔該晒
Dickyyim03 發表於 2011-10-15 13:31:35 | 只看該作者

不如你來跟我學整車先

又身痕買車玩呀?
 樓主| jythegreat 發表於 2011-10-15 13:36:17 | 只看該作者
Dickyyim03 發表於 2011-10-15 13:31
不如你來跟我學整車先

又身痕買車玩呀?

你肯教我肯學架,多一門手藝吖嗎

身痕痕,心癢癢,有d想呀真係
Dickyyim03 發表於 2011-10-15 13:40:30 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-10-15 13:36
你肯教我肯學架,多一門手藝吖嗎

身痕痕,心癢癢,有d想呀真係

其實開頭我都想玩油車.但問題是場地同我自己怕麻煩,比電車多太多機械原素了.

阿虫 發表於 2011-10-15 23:12:44 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-10-15 13:16
從來未搞過油車,想試吓:

1.油車同電車玩法會唔會好唔同,i mean,制作,setting,parts,學問等等

1. 如果你從未玩過油車, 最好跟玩開油車o既朋友一齊玩, 油車同電車係兩個世界, 淨係副機都有排你玩
2. 六角批會用得返, 不過油車會要多幾支, 仲有要買飛輪匙, 飛輪puller, 溫度計, 火咀電果d
3. 而家多數用撻箱撻車多, 手拉偈唔係咁多選擇
4. 呢樣見仁見智, 我就唔覺好煩
5. 要比錢o既車場比較多可以玩油車
6. 呢樣真係無一定
7. 我個人就鍾情Xray, 油車電車都係Xray
8. 個深淵可大可少, 2-3千又得, 過萬又得
 樓主| jythegreat 發表於 2011-10-15 23:26:17 | 只看該作者
阿虫 發表於 2011-10-15 23:12
1. 如果你從未玩過油車, 最好跟玩開油車o既朋友一齊玩, 油車同電車係兩個世界, 淨係副機都有排你玩
2. 六 ...

唔該晒師兄

咁你覺得油車好feel d定電車好feel d
如果油車撞起上嚟會唔會好似真車咁着火甚至爆炸架?(好on居問題)

engine 點樣分,我見有09 engine, 28 engine, 電車講 turn, 講 A, 咁油車係咪好似真車咁講 cc 同 hp呢? 新手應該玩乜野engine? 我諗油車成個mechanism會近似真車.
教圭 發表於 2011-10-16 00:15:04 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-10-15 23:26
唔該晒師兄

如果你真的想玩油雞,找一個玩開的朋友教你會好D!
在這個post問幾條問題、係唔會有你想所得到嘅答案!
不如你比心機睇曬”油車技術討論版D post 有問題再問啦!
阿虫 發表於 2011-10-16 00:58:58 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-10-15 23:26
唔該晒師兄

如果講好feel我就覺得係油車好feel, 因為有engine聲聽, 玩電車就方便簡單dd
咁我又真係未聽過玩油車會爆炸著火, 玩飛機就會, 不過都係jet engine先會
同真車一樣計CC同HP, 以前就Novarossi N12T1好抵玩, 7百幾有交易, 不過而家就加返價成9百幾, 抵唔抵就見仁見智, 不過我個人覺得新手唔好玩手拉偈, 唔係拉到手斷都著唔到車
 樓主| jythegreat 發表於 2011-10-16 01:05:03 | 只看該作者
教圭 發表於 2011-10-16 00:15
如果你真的想玩油雞,找一個玩開的朋友教你會好D!
在這個post問幾條問題、係唔會有你想所得到嘅答 ...

唔該師兄,你呢個答案可以答晒成個RC Evo裡面所有版所有人問嘅所有問題!高!
教圭 發表於 2011-10-16 01:12:49 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-10-16 01:05
唔該師兄,你呢個答案可以答晒成個RC Evo裡面所有版所有人問嘅所有問題!高!

又唔好敢講、我自己都係這樣做的,賴,就不如訓下教好過啦!
 樓主| jythegreat 發表於 2011-10-16 01:16:33 | 只看該作者
阿虫 發表於 2011-10-16 00:58
如果講好feel我就覺得係油車好feel, 因為有engine聲聽, 玩電車就方便簡單dd
咁我又真係未聽過玩油車會爆 ...

手拉偈我以前見人玩得多,拉極拉唔着
我諗住買架星星或者京商呢d full kit學吓玩先,孰左先upgrade,因為未掂過,完全冇idea,好多野唔識,好多野問,唔好意思
thx so much

畢直預五毫子有乜好介紹?(車kit連必要工具,遙控我諗住同電車共用) thx again
 樓主| jythegreat 發表於 2011-10-16 01:33:32 | 只看該作者
教圭 發表於 2011-10-16 01:12
又唔好敢講、我自己都係這樣做的,賴,就不如訓下教好過啦!

有道埋,不過懶唔一定要訓覺嘅,應該問都唔好問,直接買架RTR,有問題去KWS或者寄返廠比人fix咪得囉,再唔係買過部啦.

學生:"老師,呢個topic我唔識,有d唔明,你可唔可以解釋一吓呢?"
老師:"你應該找一個知道的朋友教你會好D,不如你比心機睇曬圖書館有關呢個topic嘅書,有問題再問啦!"
學生:"... ... ..."
sdan321 發表於 2011-10-16 01:57:12 | 只看該作者
手拉都可以好快,好好玩嘅
先决定會去邊道玩先諗買邊類型嘅車,(飛街定入場,大場定細場等)
 樓主| jythegreat 發表於 2011-10-16 02:06:59 | 只看該作者
sdan321 發表於 2011-10-16 01:57
手拉都可以好快,好好玩嘅
先决定會去邊道玩先諗買邊類型嘅車,(飛街定入場,大場定細場 ...

我都係諗住玩on road,睇中左京商架F1,any idea?
強記 發表於 2011-10-16 04:17:59 | 只看該作者
回復 jythegreat 的帖子

通常入場玩油車會買熱門車,原恩系零件易買同多人有零件,損耗了或撞難左都容易問在場師兄攘到零件,如733/nt1/3r等等
 樓主| jythegreat 發表於 2011-10-16 13:40:59 | 只看該作者
強記 發表於 2011-10-16 04:17
回復 jythegreat 的帖子

通常入場玩油車會買熱門車,原恩系零件易買同多人有零件,損耗了或撞難左都容易問在 ...

thx 去睇吓先
阿虫 發表於 2011-10-16 15:35:53 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-10-16 01:16
手拉偈我以前見人玩得多,拉極拉唔着
我諗住買架星星或者京商呢d full kit學吓玩先,孰左先 ...

你o既預算, 京商會比較合適, 星星油車我本人就唔多建議啦, 而Xray, 蛇同無限都會超出你預算好多吓
RacingLok 發表於 2011-10-17 01:36:46 | 只看該作者
好似有架kyosho出的gp frazer 乜都包晒....買樽油同埋撻匙就玩得, 都係千中左右
tiger1 發表於 2011-10-17 07:43:45 | 只看該作者
All I know is oil chickens need a lot more tools and supporting stuffs, e.g. starter
tiger1 發表於 2011-10-17 07:43:55 | 只看該作者
and more $$ is needed