RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2297|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

B6 义機平衡充問題

bigbigpan 發表於 2011-9-21 15:48:51 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
用B6 既平衡充 7.4/11.1V, 係咪要等好耐? 正唔正常?
因為我見佢輸入 A 數已經跌到0, 差唔多成半個鐘, 但係都未響機話义完~
levinng 發表於 2011-9-21 16:20:52 | 只看該作者
回復 bigbigpan 的帖子

B6 一時時係咁... 0 左30分鐘以上可以不理,當差完..
gimsink 發表於 2011-9-21 22:43:28 | 只看該作者
正常, B6係咁上下, 分分鈡等到 Time out 都平衡唔到, 想快而準就要考慮下一D高質差機...
Belldanndy 發表於 2011-9-22 10:12:22 | 只看該作者
gimsink 發表於 2011-9-22 14:02:26 | 只看該作者
I use Hyperion 730i DUO, very fast and precise balance charge in around 30-40mins time.
Some chings said Megapoweer duo charger is also very good and cheaper then Hyperion.      
 樓主| bigbigpan 發表於 2011-9-23 10:25:41 | 只看該作者
上網SEARCH 下 B6 义機既 POST, 係外國網站睇到可以校正部 B6 既 VOLTAGE, 校正完之後balance既問題又好似好左D!
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=827821
(警告, 以上內容對你的B6义機可能構成風險, 睇完有唔明,唔SURE 既就千其咪試)
 樓主| bigbigpan 發表於 2011-9-23 10:28:59 | 只看該作者
再提提各位, 千其唔好亂咁試呀, 睇清楚先好! 錯誤校正會令你個B6 BALANCE FUNCTION 廢武工的~
因為hidden menu 1 只能作一次校正, 衰左就冇得返轉頭了~
gimsink 發表於 2011-9-24 15:24:25 | 只看該作者
師兄, 塊電貴過個B6差機, 因住得不嘗失呀....
 樓主| bigbigpan 發表於 2011-9-24 23:51:42 | 只看該作者
gimsink 發表於 2011-9-24 15:24
師兄, 塊電貴過個B6差機, 因住得不嘗失呀....

錢返宜唔係最大原因,返宜係想了解下問題所在.
B6實在太多山寨了, 有d 出廠時直頭冇校正....

有得必有失,價錢平就要自己執生...唔想研究既人,當然最好買返外國大牌子喇.....
gimsink 發表於 2011-9-26 09:32:12 | 只看該作者
I also used B6 before, also because "想了解下問題所在", so I bought 2 pc B6 for 研究, but proven it's waste of time.....  
 樓主| bigbigpan 發表於 2011-9-26 10:03:38 | 只看該作者
回復 gimsink 的帖子

當然, 用貴價差機係好, 但好多朋友都係用 B6 差機(唔理乜野原因). 返宜係想借B6既缺點, 提下大家用差機要注意既事....
時常留意义機既每 CELL 電壓值(有D 校正得唔好既B6, 可以CHARGE 到你粒電 4.23V 樓上) , 對你的電和家居安全都會有好處, 我想信無論平貴既义機都應該咁做~
我宜家都有兩部 B6, 我已經養成習慣, 每次差完電都度下每 CELL 電壓, 全部都可以 KEEP 住 4.19-4.2V.
rcracing 發表於 2011-9-26 12:33:14 | 只看該作者
bigbigpan 發表於 2011-9-26 10:03
回復 gimsink 的帖子

當然, 用貴價差機係好, 但好多朋友都係用 B6 差機(唔理乜野原因). 返宜係想借B6既缺點 ...

態度正確!!贊!!
TigerI2010 發表於 2011-9-26 14:56:19 | 只看該作者
在一些差機說明書提供數據

Standard battery parameters
LiPo

LiIo
LiFe
NiCd
NiMH
Pb
Nominal voltage
3.70
V/cell
3.60
V/cell
3.30
V/cell
1.20
V/cell
1.20
V/cell
2.00
V/cell
Max. charge voltage
4.20
V/cell
4.10
V/cell
3.60
V/cell
1.60
V/cell
1.60
V/cell
2.45
V/cell
Storage voltage
3.85
V/cell
3.75
V/cell
3.30
V/cell
V/cell
V/cell
V/cell
Allowable fast charge
≤ C
≤ C
≤ C
≤ C
≤ C
0.4
≤ C
Min. discharge voltage(cut-off level)
3.00
≥ V/cell
2.50
≥ V/cell
2.00
≥ V/cell
0.85
≥ V/cell
1.00
≥ V/cell
1.75
≥ V/cell

如知差NiMH去到1.6V正常?
 樓主| bigbigpan 發表於 2011-9-28 10:20:58 | 只看該作者
回復 TigerI2010 的帖子

每個廠家出既NIMH 電都會有不同既參數, 多數 PEAK VOLTAGE 都會有 1.5XV, 如果個差機說明係 1.6V 都可以話係正常合理數值~
TigerI2010 發表於 2011-9-28 11:32:24 | 只看該作者
回復 bigbigpan 的帖子

Thanks.
glider12345 發表於 2011-10-11 12:39:12 | 只看該作者
約三年前買左個B6成五百多元發覺差電吾準,頂.... 粒粒電差完都吾同電壓,補救方法係用一部準確土炮4.2v差機每粒補差至4.2V: