RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3195|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Walkera CB180 Q2

ThomasZ 發表於 2011-8-17 02:42:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有無師兄玩過Walkera CB180 Q2? 我見有紅藍綠三色, 個樣好科幻有幾盞射燈在機頭的,好靚仔, 但在網上找不到關於它的資料, 想問下$1480抵唔抵玩?
khho01 發表於 2011-8-17 11:47:33 | 只看該作者
其實CB180 Q2 是外國出口版,
是華貨爾同外國 OEM 造出來,
所以web site 找不到..
其實wallkera 已經越來越少人玩,
零件貴又難找,
如果千幾蚊玩幾次,
當然吾唔抵玩!
 樓主| ThomasZ 發表於 2011-8-17 14:57:20 | 只看該作者
回復 khho01 的帖子

咁請問現在最多人玩係咩牌子呢?
又想問下, 電直如果唔炒唔撞的話, 通常有咩零件要換? 因為我玩開越野車, 就算唔撞都好多消耗品要換 又有無邊款電直可以用番車的電? 而家電直都係用無刷摩打的嗎? 我仲有套6ch pcm控可用番嗎?
問題太多 望師兄不吝賜教
khho01 發表於 2011-8-17 16:54:57 | 只看該作者

如果初玩可以玩 250 size 機會定D,
初玩好難唔炒..1炒就有可能 total lost ...
建議起步初玩玩平機, 因為會常常換零件. 例如中軸组件十字盤和尾總組件....等等
有CopterX , KDS, TS 等等 ~ $ 15xx full set RTF,
Yahoo 有可以 search 下..
如果想買好D, Trex 250 SE Align  ~$4xxx 貴D .
 樓主| ThomasZ 發表於 2011-8-17 18:36:33 | 只看該作者

我有玩開百幾蚊3ch的細機, 室內玩算定~
咁即係就算唔炒都有好多消耗品要換?
遙控新手 發表於 2011-8-17 19:54:19 | 只看該作者
很羡慕你,可以玩WALKERA
wave 發表於 2011-8-18 08:28:48 | 只看該作者

3ch o個d 双槳同單槳會有好大分別,基本上係單槳o既兩乘功力,就算你玩開單槳o既cb100完全唔炒都係得六,七成叫合格,玩開3ch 即刻轉玩200級机種想唔炒簡直係天方夜談 ,當然walkera o個隻cb180Q2個設計似cb100 係用搥黎平衡,會定過一般200級机,但有好有壞,如係室外飛有微風都會玩死,用槌黎平衡反應係會慢好多,如果你想炒少d 就玩多d sim la會比較實際.
 樓主| ThomasZ 發表於 2011-8-18 19:38:08 | 只看該作者
回復 wave 的帖子

sim係咪即係將個控插落電腦度玩果d?
shungyan 發表於 2011-8-18 21:09:51 | 只看該作者
3ch coaxial is totally a different world from 6ch single blade woo. If you can hover a 6ch single blade rc heli, you can control a 3ch coaxial in 1 finger! If you can fly a 3ch coaxial and never touch any rc heli more than 4ch single blade or play well in  flight sim, I suppose you even unable to get a 6ch rc heli up in the air. Or it can only stay in air for a couple of second. Just an analog!
samho2088 發表於 2011-8-18 23:26:07 | 只看該作者
回復 shungyan 的帖子

係ar,六通機同三通玩具有好大分別。
aconly 發表於 2011-8-19 09:04:18 | 只看該作者
Disc 發表於 2011-8-30 17:17:28 | 只看該作者
請問 KDS 有冇出250 full set RTF 呢.??我只見過450full set  ,都幾好!
varitronix 發表於 2011-8-30 17:39:55 | 只看該作者
walkera機有d真係玩死人, parts又貴又難搵, 炒完搵到parts換真係好灰.
不過我之前玩過部walkera的cb100都幾好玩, 算易玩, 如果係雙掌機轉玩單掌都應該唔難控.
佢d parts都唔貴, 出面同網上都仲有得買, 通常都係$20-$40(一段膠件計). 講炒都唔易炒得好金. 我果時玩完隻cb100練好d方向後就直接上450級了.
當然仲有d更加易玩的單掌, 例如solopro, 不過個人覺得太定太易玩無難度, 練唔到d咩....
samho2088 發表於 2011-8-30 20:03:57 | 只看該作者

cb180q2千幾蚊重係用有刷馬達,好X搵笨