RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: yauky
打印 上一主題 下一主題
收起左側

太孤單了, 天水圍玩坦克我來報到.

052c 發表於 2011-8-2 12:02:33 | 只看該作者

如果全程無人要整野

摩星嶺、寶琳<--> 調景嶺     3-4小時

調景嶺 <--> 井欄樹、五塊田 <--> 大廟、屯門 <-->下白泥    4-5小時

註:要達到以上時間,坦克車速不能太慢(至少要同你人行步速相約甚或快少少),否則請自行加多1-2小時不等

052c 發表於 2011-8-2 12:05:03 | 只看該作者
kenl 發表於 2011-8-2 11:50
其實摩星嶺上水庫一段斜路再入水庫草地玩,拍吓影片都唔錯,車同人都唔傷,尤其宜家咁鬼熱

仲有香 ...

下白泥最刺激路段

http://www.youtube.com/watch?v=v01NJDU3bTU
 樓主| yauky 發表於 2011-8-2 12:38:39 | 只看該作者
咁多師兄響應, 除非的衰仔唔去.......................唔怕孤單了;P
askalaw 發表於 2011-8-2 12:50:50 | 只看該作者
咁係時間草擬下時間同地點喇!
mercedes 發表於 2011-8-2 15:36:49 | 只看該作者
052c 發表於 2011-8-2 12:05
下白泥最刺激路段

http://www.youtube.com/watch?v=v01NJDU3bTU

Exciting.  If the tank falls, you cannot take it back.
brahms 發表於 2011-8-2 19:08:21 | 只看該作者
嘩....行幾個鐘....覺得好似無無刷同改啤令會好易出事.....
mercedes 發表於 2011-8-2 22:05:39 | 只看該作者
Can Chings show us which parts of the tank should be modified so that the tanks could finish such a long journey.
askalaw 發表於 2011-8-2 22:12:21 | 只看該作者
回復 brahms 的帖子

我都有同感, 我上次係南生圍食草都已經有銅胚士頂唔順!
askalaw 發表於 2011-8-2 22:15:40 | 只看該作者
mercedes 發表於 2011-8-2 22:05
Can Chings show us which parts of the tank should be modified so that the tanks could finish such a  ...

我都想知有冇D易少少既方法加啤令係每支軸果到,
要轉孔, 仲要對到兩邊齊一齊係超難既事.. 相對我哩D冇架生既人黎講 ...
 樓主| yauky 發表於 2011-8-3 00:53:44 | 只看該作者
高難度, 我想我要認輸啦........................................:'(:'(
 樓主| yauky 發表於 2011-8-3 00:58:48 | 只看該作者
回復 askalaw 的帖子

我都係原始的工具, 手鋸, 手電鑽, 手銼, 我最先進的工具都只係個把數字式卡尺..........................要做到比較準確都要想好多方法先敢鑽一個孔...............................
16vale 發表於 2011-8-3 01:12:05 | 只看該作者
052c 發表於 2011-8-3 23:37:36 | 只看該作者
mercedes 發表於 2011-8-2 22:05
Can Chings show us which parts of the tank should be modified so that the tanks could finish such a  ...

主要配備:

鋼波箱(一定啦)

電池架(原裝電池架太細,可以將一邊的膠柀剪爛,然後將多餘的電線塞O西入去,咁樣個空間應該夠放一舊8000MAH的方型鋰電)

BEARING(尼個如果技術好當然係換O西佢啦,如果吾得O既可以淨係換走接駁驅動輪個粒,事關聽聞一D師兄講個粒BEARING可以係鴨記直接配,乜都吾駛改直換就得)

波箱座(原裝HL的波箱座有幾條膠柱,個幾條膠柱可以剪走O西佢,直接用平頭螺絲將個波箱鑲死係底板度

記住落潤滑油

樓主| yauky 發表於 2011-8-4 01:38:23 | 只看該作者
回復 052c 的帖子

多謝師兄的指導............................:victory::victory:
brahms 發表於 2011-8-4 02:19:38 | 只看該作者
師兄 BEARING 鴨仔邊到買呀
askalaw 發表於 2011-8-4 08:32:48 | 只看該作者
我反而想知粒現成啤令係邊個位??
mercedes 發表於 2011-8-4 09:19:23 | 只看該作者
052c 發表於 2011-8-3 23:37
主要配備:

鋼波箱(一定啦)

Thanks for your experience sharing.  It is very useful.
 樓主| yauky 發表於 2011-8-4 09:32:41 | 只看該作者
各位師兄, 唔好玩咁大住, 我末跟得上..................:L
kenl 發表於 2011-8-4 10:47:46 | 只看該作者

HL波葙主軸換啤呤,唔改一定唔得,軸尾個粒就可以,近刺輪個粒係冇得換的,5X9有边啤呤

樓主| yauky 發表於 2011-8-4 11:15:07 | 只看該作者
同意............................