RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: askalaw
打印 上一主題 下一主題
收起左側

HL KT 有售了!

nteast 發表於 2011-9-3 15:17:22 | 只看該作者
遙控新手 發表於 2011-9-3 15:23:50 | 只看該作者
其實我覺得先改防塵和防水和改鋼波箱加BALL BEARING實際D
nteast 發表於 2011-9-3 16:30:04 | 只看該作者
係唔係波箱換晒BALL BEARING會好喲.....
遙控新手 發表於 2011-9-3 17:11:12 | 只看該作者

其實我自己不懂改裝,金屬波箱大約九十多元人仔,但鋼波鋼要百多元

我有時覺得如果改BALL BEARING,可能會比換全個金屬波箱還要煩和貴

我計你不是用鋼波箱,是用九十多元的金屬波箱,其實買回來已包摩打,一拆開便很快換得

但要每個軸都改BALL BEARING真的很大工程

就算換BALL BEARING,都會換在鋼波箱才值得
kenl 發表於 2011-9-3 17:36:28 | 只看該作者
hl波葙基本換唔到啤呤的,冇啤呤啱,除非你識改同有工具
 樓主| askalaw 發表於 2011-9-3 19:08:17 | 只看該作者
遙控新手 發表於 2011-9-3 17:11
其實我自己不懂改裝,金屬波箱大約九十多元人仔,但鋼波鋼要百多元

我有時覺得如果改BALL BEARING,可 ...

冇咩工具改都係算啦, 玩死左再買過一個直接換上去好過了!
遙控新手 發表於 2011-9-3 19:54:27 | 只看該作者
askalaw 發表於 2011-9-3 19:08
冇咩工具改都係算啦, 玩死左再買過一個直接換上去好過了!

其實如果部坦克日日玩一排大電,我估一個月左右,推動輪和推動推動輪的最新齒幹軸的杯士
一定蝕,坦克不同車,坦克要推動條金屬履帶,所以推動輪是要夠很多力
但我個人覺得,不一定要用鋼波箱,因為主要蝕的位是D杯士,其實玩一個月換一次普通金屬
波箱已好好玩,但還有,金屬誘導齒條粗螺絲,都是受很多力,但又不知怎放到個誘導齒可以用BALL BEARING,所以不要只留意推動部份,誘導輪都很重要

我都是紙上談兵,亂吹的
 樓主| askalaw 發表於 2011-9-3 20:31:27 | 只看該作者
回復 遙控新手 的帖子

問題係一般唔會日日玩囉...一個最多3-4次,
我當個個星期都出去玩一次, 每次兩個鐘左右, 應該都可以玩好耐啦!
tiger1 發表於 2011-9-3 23:30:16 | 只看該作者
nice work, add oil