RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: yauky
打印 上一主題 下一主題
收起左側

力矩:星星波箱與恆恆波箱

052c 發表於 2011-7-20 19:35:18 | 只看該作者

無錯呀,問題正正係幾耐,有波箱玩三四次就玩完,但同一情況,有波箱一次都捱吾到,咁己經有分別。

另外,維修亦係問題,有波箱我每兩三個月先$200先買個新,而且一星期內取貨,有波箱我幾乎每次(好彩都有2-3次)都要比成千銀買個新,仲要我等成2個月先有貨。

其實尼個問題吾只模型,真O既亦一樣,就好似從數據睇,虎王,虎式一定比雪曼同T34優勝,但實戰過後,大部份軍事家都認為廉價,實用的雪曼和T34比虎王,虎式尼D坦克好用得多,因為有損耗並吾可怕,事實上,除非你買尼擺,否則不論你點整都會壞,但高成本(價錢貴),維修困難(零件供給困難),才是損耗的最大致命點
po2 發表於 2011-7-20 19:35:32 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-20 10:27
買啤令時唔好怕唔好意思, 如果你無卡尺, 多數賣啤令的公司都有卡尺

ching 錦啤令要吾要有邊那種?
 樓主| yauky 發表於 2011-7-20 20:18:24 | 只看該作者
如果波箱的支持軸的地方沒有薄, 而且難以固定啤令就需要有邊的那一種....:$:$
eric13 發表於 2011-7-20 20:23:18 | 只看該作者

回復 kenl 的帖子

e個係咪恆龍果波箱,好似加多左個齒輪,點樣加上去??
 樓主| yauky 發表於 2011-7-20 20:25:52 | 只看該作者
052c 發表於 2011-7-20 19:35
無錯呀,問題正正係幾耐,有波箱玩三四次就玩完,但同一情況,有波箱一次都捱吾到,咁己經有分別。

...

很多謝你的見解......:victory:
eric13 發表於 2011-7-20 20:43:10 | 只看該作者
回復 kenl 的帖子

e個係咪恆龍果波箱,好似加多左個齒輪,點樣加上去??
po2 發表於 2011-7-20 22:27:46 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-20 20:18
如果波箱的支持軸的地方沒有薄, 而且難以固定啤令就需要有邊的那一種....

OK!!!!!!!
 樓主| yauky 發表於 2011-7-21 01:19:46 | 只看該作者

我度過是一分, 唔通我把卡尺有問題? 驅動輪軸是5mm(齒輪位), 安裝驅動輪位置是8mm..............:L  
 樓主| yauky 發表於 2011-7-21 01:47:32 | 只看該作者

我的數字式卡尺度過是3.8幾mm, 手上的3mm內徑啤令放唔入, 4mm內徑啤令有虛位, 因英制是8進制數字卡尺出現1.5的讀數
(十進制), 所以用我支不是數字的卞尺度是1分, 我個波箱巳裝上8mm和5mm的主驅動輪軸, 但未有時間去買齒輪軸用的啤令, 所以我亦老實地講比大家知, 好等各位師兄的意見....:L:L
 樓主| yauky 發表於 2011-7-24 08:02:14 | 只看該作者
先前的師兄, 唔需要取消你的問題, 就是你的大膽發問大家可以得到一個正確又或是一個人想不通的資訊.......................