RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2866|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手入門電動飛機

紅三魚 發表於 2011-7-14 18:47:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
師兄 小弟飛機入門想從電動開始入手,有冇咩機款好介紹?遙控牌子那一款呢?
還是買二手飛機  麻煩給小弟意見 謝謝

138168 發表於 2011-7-20 19:14:54 | 只看該作者
多啲到論壇睇睇,多啲到模型店行行,自有决定的
不過最重要的是你的兴趣和要打算化多小銀两
joecheung 發表於 2011-7-20 19:54:01 | 只看該作者
入門機
http://item.taobao.com/item.htm?id=7013659958

遙控 我用FUTABA

Sherman 發表於 2011-7-20 19:55:17 | 只看該作者
新手應先玩高翼机。我最初玩隻 cessna 747 都幾易玩,操控容易。如果想再定啲可選擇 3 channel 的机種,最近係 youtube 見到隻 GWS Tiger Moth pico,應該係行 3 ch, 飛得幾慢下,連 6 歲小朋友都玩到,我估應該都唔錯。見到淘宝都係賣200蚊人仔左右(淨机唔包電子野)。都諗住入返隻玩吓。

註: 我都係新手,先後巳經炒爛過 4 , 5 隻机
遙控新手 發表於 2011-7-20 20:29:53 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-7-20 20:49:22 | 只看該作者

我屋企有3排11.1v 2200mAh, 有冇d新手機係用呢d電?
同埋4PL槍控玩效果得唔得?
BUZZ777 發表於 2011-7-20 21:29:40 | 只看該作者
請問如果新手學挽,應該去邊?
138168 發表於 2011-7-20 21:45:44 | 只看該作者

機炒咗,機欄了,新手和老手的結局沒有分別,可能老手炒機率更高,常為練習一高難度新動作炒幾次機都有,炒到隻機冇得醫,反觀新手操控小心,機炒了還有得救?
Sherman 發表於 2011-7-21 01:05:27 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-7-20 20:49
我屋企有3排11.1v 2200mAh, 有冇d新手機係用呢d電?
同埋4PL槍控玩效果得唔得?

可以試下隻 sky rider. 可以放得落 2200mah 電,上 YOUTUBE 可以係 banana hobby.com 揾到,但千其唔好同佢買。要買就上淘寶。
4PL乜唔係for車仔架咩,我估唔得啦,就算用到效果都唔理想
FUTABA 出咗隻新 6CH 2.4G 控,平平地但應該唔錯
Sherman 發表於 2011-7-21 01:06:46 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-7-21 07:21:52 | 只看該作者
回復 Sherman 的帖子

個度得隻叫Sky Surfer, ching你係咪指呢隻??
Sherman 發表於 2011-7-21 12:34:08 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-7-21 07:21
回復 Sherman 的帖子

個度得隻叫Sky Surfer, ching你係咪指呢隻??

sorry, i typed the wrong name.
It should be Sky Surfer. You are right.

cheukkelvin 發表於 2011-7-21 22:58:02 | 只看該作者
Peppermint 發表於 2011-7-22 14:09:53 | 只看該作者

師兄, 新手飛我推介呢隻, 或者呢一種layout既機
因為propeller 响機身上面好緊要, 冇咁易撞爛
隻翼拆得仲可以卸力

我剛買了simulator練好少少先, 遲D諗住整返隻呢D去南生圍飛

登錄/註冊後可看大圖

http://item.taobao.com/item.htm?id=3380371157

samwong66 發表於 2011-7-23 01:15:26 | 只看該作者
新手學飛14樓個位師兄介紹得唔錯,贊成。