RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2250|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新人..搖控一問..thx

kevinchanep3 發表於 2006-9-10 23:37:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我玩開飛機既想問吓飛機搖控玩唔玩到貨櫃車...thx
中遠 發表於 2006-9-10 23:50:25 | 只看該作者
絕對勝任有餘。。。
老占 發表於 2006-9-11 09:19:34 | 只看該作者
原帖由 kevinchanep3 於 2006-9-10 23:37 發表
我玩開飛機既想問吓飛機搖控玩唔玩到貨櫃車...thx

貨車基本及特別功能操作

四頻道經已可以.

更可況飛機遙控器十頻道那些呢

樓主| kevinchanep3 發表於 2006-9-11 15:35:54 | 只看該作者
但係轉波會唔會好煩..因為我見玩拖頭d控有個好似E字既嘢1波2波3波咁..thx
lingkithung 發表於 2006-9-11 15:50:50 | 只看該作者
我用FF9, 咁可以用ch5 - 9 set係d 3個step的掣上面轉波, 咁就唔洗用個ch4 轉波, 無咁煩, 不過如不小心, 在推盡油門時轉波, 我覺得會傷波箱....

不過佢地個E字轉波都有好處, 一定迫你收晒油先轉第二個波, 我覺得咁對波箱無咁傷, 唔知係唔係呢??

請各師兄指正!!

樓主| kevinchanep3 發表於 2006-9-11 16:25:32 | 只看該作者
o...唔該曬你!!
老占 發表於 2006-9-11 22:52:24 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-9-11 15:50 發表
我用FF9, 咁可以用ch5 - 9 set係d 3個step的掣上面轉波, 咁就唔洗用個ch4 轉波, 無咁煩, 不過如不小心, 在推盡油門時轉波, 我覺得會傷波箱....

不過佢地個E字轉波都有好處, 一定迫你收晒油先轉第二個波, 我覺得 ...

想請教:

收晒油先能夠轉波

係指部車完全停止運作(停車)

還是依然空波滑行情況下能轉波呢!!?
老占 發表於 2006-9-11 22:55:13 | 只看該作者
原帖由 kevinchanep3 於 2006-9-11 15:35 發表
但係轉波會唔會好煩..因為我見玩拖頭d控有個好似E字既嘢1波2波3波咁..thx

其實只要係棍控..

原理及操作是完全一樣

只是10CH多了些不等駛的CH而已

操作拖頭方面是勝任有餘

kEVIN兄係咪想加入我‘地拖頭界既大家庭呢!!?

有興趣可以買車前.出黎參與我地(遙控工房〔重工〕株式會社)的版聚放車活動

先了解一下操作及有關基本概要

方便的話pm留個電話給小第.日後有聚會可聯絡閣下

謝謝
 樓主| kevinchanep3 發表於 2006-9-14 09:25:26 | 只看該作者
好有興趣呀..
lingkithung 發表於 2006-9-14 09:48:44 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2006-9-11 22:52 發表

想請教:

收晒油先能夠轉波

係指部車完全停止運作(停車)

還是依然空波滑行情況下能轉波呢!!?

老占師兄, 我都唔肯定咁做對不對, 我通常都是放番油門去中位先轉波, 唔會等佢停車才轉波
因為我覺得在高轉數時轉波會好傷..

有錯請指正, Thanks
有勇冇謀 發表於 2006-9-14 12:24:40 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-9-14 09:48 發表

老占師兄, 我都唔肯定咁做對不對, 我通常都是放番油門去中位先轉波, 唔會等佢停車才轉波
因為我覺得在高轉數時轉波會好傷..

有錯請指正, Thanks

高轉數時轉波 是指已經收油, 但部車仍在高速滑動期間, 由1波,收油->2波,收油->3波 其實只要收一收油便可入波, 無需停定

言而, 小弟比較喜歡玩"拖波" , 行3波之際, 收油入2波, 不需比油, 待車速再減低時再入1波...那清脆的拖波聲極之美妙&像真...但此舉之實際作用比較大, 因拖頭負重後, barke 有等於無, 高波更加無料到...所以可利用拖波有效快速地減速....幾好玩嫁....
乳細無增 發表於 2006-9-14 20:22:59 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2006-9-14 12:24 發表

高轉數時轉波 是指已經收油, 但部車仍在高速滑動期間, 由1波,收油->2波,收油->3波 其實只要收一收油便可入波, 無需停定

言而, 小弟比較喜歡玩"拖波" , 行3波之際, 收油入2 ...

勇兄經常開快車,更係生意好忙啦
orange00 發表於 2006-9-15 10:09:29 | 只看該作者
咁其實有無人肯定, 所有四通道以上既發射都可以對應新燈所有功能?
FF9是之前有版友試過OK, 但亦有版友試過其他唔WORK. 我自己用緊6CH. 但一直唔敢買新燈
lingkithung 發表於 2006-9-15 11:32:50 | 只看該作者
我部FF9係得, 仲好好用tim!!  我估唔work的朋友只不過係唔識set 之ma