RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: cyberkohk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今天在JV B場試跑VM2

tarotrex 發表於 2011-6-20 13:19:07 | 只看該作者
我題議摩打及齒比至係你應該要注意第一步!
 樓主| cyberkohk 發表於 2011-6-20 17:00:03 | 只看該作者
都沒有超齒比 , 不過玩落有好多媽星殼都用唔到識飛都無用 , 玩返M05好過起碼唔駛成日整
IS520 發表於 2011-6-20 17:49:56 | 只看該作者
回復 cyberkohk 的帖子

唔洗咁"灰"既, 我部 vm2 新砌好, 喺 JV 都係走得唔穩定,
依家都係要 逐樣調整, 再落去試, 都係 "樂趣" 黎既.

我既情況係咁樣, MOTOR 3000KVA 22T, 大齒 78T,
頭尾 40R呔, 原裝 DAMPER SET,
前後 A-ARM 上落都暢順, 亦加裝前後防傾杆,
慢速至中速 都可以 "安穩地" 直線行走,
但當由 中速 加速到 高速, 轉向保持直進既時候,
部車車尾會有一吓, 向右走既情形出現.

下一部, 會再試試調整 尾 toe-in,
原裝建議 (-3) ?   我會試試調 (0), 睇吓會點先......
tarotrex 發表於 2011-6-20 19:03:50 | 只看該作者
回復 cyberkohk 的帖子

可惜係8、5T 加上B場!ISO Ching spec 好似比較合理!只是個人見解兄台可以不加理會
lingryan 發表於 2011-6-20 19:04:16 | 只看該作者
回復 IS520 的帖子

加速時會有一下"甩" 是我經常遇到, 由其是cup車之後...

e.g. 在"臂"調較down/up step的機米位置, 如果冇落刀片, 當VM2經過無數次cup車...機米就會磨蝕底板做成左右車轆高低不平...
e.g. 大撞過後C cup 或 "臂" 有微微彎曲, 唔洗講行起上泥自然唔直
實在太多成因...
請看清清 c hing VM2 好有用的文章
http://www.forum.twsf.org.hk/redirect.php?fid=13&tid=900&goto=nextoldset

以及一定要買的工具... (我只買了set車碟, 尺, o太角尺, 梯尺等等)
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=211370
吃喝玩樂 發表於 2011-6-20 19:53:10 | 只看該作者
 樓主| cyberkohk 發表於 2011-6-21 10:17:27 | 只看該作者
我都係有當由 中速 加速到 高速, 轉向保持直進既時候,
部車車尾會有一吓, 向右走既情形出現 , 調整多次情況都一樣

chub 發表於 2011-6-21 12:41:39 | 只看該作者
cyberkohk 發表於 2011-6-21 10:17
我都係有當由 中速 加速到 高速, 轉向保持直進既時候,
部車車尾會有一吓, 向右走既情形出現 , 調整 ...

我都係,灣尾出直路一full油都會輕微向右!
ken6159 發表於 2011-6-21 13:32:19 | 只看該作者
Yes, so switch back to  Tamiya car
ernestf 發表於 2011-6-26 20:48:07 | 只看該作者
samsonl 發表於 2011-7-2 00:16:14 | 只看該作者
我都係,直路一full油都會向右!請問有ching 能克服這情況呢?
samsonl 發表於 2011-7-2 18:50:25 | 只看該作者
會唔會係車身左右重量不平衡,導至突然加速時偏向一邊?
fatchickterian 發表於 2011-7-4 09:02:21 | 只看該作者
入灣部車推頭要收慢至可以入到直路就好飄

直路一full油都會向右................

Check the diff guys, e.g. loose the front diff a little bit to get more steering, loose the rear diff to get more grip on full 油!!
slowerthanyou 發表於 2011-7-4 17:02:54 | 只看該作者
fatchickterian 發表於 2011-7-4 09:02
入灣部車推頭要收慢至可以入到直路就好飄

直路一full油都會向右................

If you're talking about ball diffs, then don't loosen them. That's the easiest way to kill them - unless you like maintenance. With gear diffs it's different as you can change oil weight to adjust.
samsonl 發表於 2011-7-4 17:39:17 | 只看該作者
我部車頭直sub,尾牙差1000度油。