RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1162|回復: 2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

咩係DISHCARGING RATE 25C呀 ? 11.1V 麼打可唔可以"串聯"

Madbull 發表於 2011-6-13 02:35:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請問 如果本身舊電寫住 11.1V, 1800 MAH, LIPO, DISHCARGING RATE 25C

1) 咩係DISHCARGING RATE 25C呀 ?

2) 我部機用其他C得唔得?

3) 我唸部機一定要用 11.1V, 是嗎?
    但我又見過有CHING寫 "串聯" 兩舊電, 3.7V X 2 = 7.4V, 咁個麼打唔係已經FIXED 一定要用3.7V 咩?
    定其實佢個麼打好可能本身係7.2 V, 只不過佢變相加大咗MAH ?
    咁11.1V 麼打一定唔可以咁做, 因為冇 5.5V x 2, 是嗎?

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 0525&extra=page%3D2

TKS!!!
bike 發表於 2011-6-14 22:38:22 | 只看該作者
1. 師兄好諗得咁複雜,你用11.1V 25C有無問題,電會唔會發脹,如果無事咪得

2. C數越大應該無問題

3. 應該係個馬達可以用7.2V,唔係用3.7V,如果3.7V已經燒左,mAh有無變大就唔知,只係電壓加大
highbeing 發表於 2011-6-16 09:24:18 | 只看該作者
1) c 係一個放電單位, 值越大代表放電越快, 但亦代表玩o既時間短左, 所以生產商會把電整大d, 而且相應重左.
2) 得, 不過如果你玩 plane/heli 就會有機會重到飛唔起.
3) 你識串就點串都得, 不過要搞清楚你個receiver個max.volt.loading, 不過我建議你唔好試, 玩飛機唔同玩車, 系上面出咩事結果都會total loss.