RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1785|回復: 3
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位師別.新手發問.

vincentpkms 發表於 2011-5-28 02:41:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好..
小弟最近迷上左搖控車.
睇過d資料.話新手岩玩電車.
貪佢唔使點tune.係屋企都可以set up 好..
但係我上網睇d車..想問各位師兄一d問題.
希望可以解答我.
我最有興趣玩1:10既電車.

1。咩叫1:10 平跑?

2。有刷同無刷係咩意思?

3。我想問有咩牌子既車抵玩又易上手?

4。買車既時候有咩要注意?

5。最基本既裝備要咩?

6。hsp 無限 個d車玩唔玩得過?

7。之前上網見到有d大陸車.價錢平d.但睇返d內容又差唔多.

8。買車邊到抵?街鋪定上網?

9。價錢幾多算正常?

10。各位有冇d出黎交流.玩下既團.比我學下野?

麻煩哂甘多位~
kkchung 發表於 2011-5-29 18:57:48 | 只看該作者
1。咩叫1:10 平跑?多是說行 3P 式懸掛 (尾沒有左右輪獨立懸掛)的硬板車架。

2。有刷同無刷係咩意思? 是馬達類型的兩大主類。

3。我想問有咩牌子既車抵玩又易上手?田宮 TT-01 系列的車架算是易上手和易找零件。

4。買車既時候有咩要注意?先確定能花多少錢與耐性在這玩意。

5。最基本既裝備要咩?可以買套裝田宮 TT-01 完成品系列,再加上電池及充電器便可玩。

6。hsp 無限 個d車玩唔玩得過? 香港高速的車子比田宮 TT-01 好,但本地極少商店有售。

7。之前上網見到有d大陸車.價錢平d.但睇返d內容又差唔多.  國內種類極多,從自家設計到Copy車也有。產品品質上落也很大。其中南大和 HSP 會是較好。

8。買車邊到抵?街鋪定上網?不一定,各有各有時平。

9。價錢幾多算正常? 看什麼產品和牌子。而RC產品多不是本地生產,所以每星期回貨價也不同。

10。各位有冇d出黎交流.玩下既團.比我學下野? 什樣說呢....可能香港人較擊進,去看這些會容易令初學者變成走進產品迷失而不是自己雖要。如想看看可以到遙控車場。

這是田宮模型的RC教學可以先看看。
http://www.tamiya.com/japan/cms/rcstartguide.html
Madbull 發表於 2011-5-31 02:01:21 | 只看該作者
THANKS ALSO!
 樓主| vincentpkms 發表於 2011-5-31 15:23:19 | 只看該作者
唔該哂你