RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4635|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家好!我想玩拖头。希望大家帮帮我。

盛世凌 發表於 2006-9-5 06:44:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好!
我先介绍下自己,我系内地的,广东省的广州人。油平跑油大脚我都玩。
依家想买一部VOLVO拖头改孖擔,但系我唔知道点改?同需要乜野黎改?
有无改过孖擔的朋友啊?希望上几个图比我睇睇,唔该晒!
我系开孖擔泥头车的,我觉得开模型车应该会好好玩
模型车唔知可唔可以车满石仔呢?:handshake
下面的图系我部车。

希望大家帮帮我,教我点改孖擔

有勇冇謀 發表於 2006-9-5 10:11:20 | 只看該作者
盛世凌 兄,
改車其實最緊要夠狠心, 鋸車陣尺寸夠準確, 買齊材料, 便大功告成
但整3擔 Volvo 最低限度要1部 Volvo, 加任何1部3擔車, 將其前後結合便成....

有1個比較簡單的方法是用1部3擔Globe Liner 改用Volvo 車殼, 便完成, 不用鋸車陣, 不用自制傳動軸....

但整泥頭車, 車斗需要自行研制

以上資料希望可以幫到你

樓主| 盛世凌 發表於 2006-9-5 10:30:24 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2006-9-5 10:11 發表
盛世凌 兄,
改車其實最緊要夠狠心, 鋸車陣尺寸夠準確, 買齊材料, 便大功告成
但整3擔 Volvo 最低限度要1部 Volvo, 加任何1部3擔車, 將其前後結合便成....

有1個比較簡單的方法是用1部3擔Globe Liner 改用Vol ...

哦,买两部车改成一部车好似好浪费啵
直接买一部3擔车装个VOLVO车壳比较好D
不过装VOLVO个壳去3擔车度,要改乜野啊?
我唔装灯,唔要声音的。
个斗我用不锈钢整,应该唔难
有勇冇謀 發表於 2006-9-5 10:43:46 | 只看該作者
原帖由 盛世凌 於 2006-9-5 10:30 發表

哦,买部改成一部好似好浪费啵
直接买一部3擔VOLVO比较好D
不过VOLVO去3擔 ...

由於Volvo/Benz 車頭比 Globe Liner 長, 要用鏍絲或銅柱加長車陣大約半吋至一吋方能裝上, 晚一點貼相比你參考一下.....
 樓主| 盛世凌 發表於 2006-9-5 10:56:38 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2006-9-5 10:43 發表

由於Volvo/Benz 車頭比 Globe Liner 長, 要用鏍絲或銅柱加長車陣大約半吋至一吋方能裝上, 晚一點貼相比你參考一下.....

唔该晒你我要叫人去HK买返黎先得,大陆D拖头贵到唔要得

VOLVO车壳HK唔知有没有现货呢?

净系买一台车同车壳就OK了?唔洗买其它野啦挂?

我D字都系简体字,你识唔识睇晒啊?

准备买呢一部
donhk1982 發表於 2006-9-5 13:45:39 | 只看該作者
原帖由 盛世凌 於 2006-9-5 10:56 發表

净系 ...

其實用回ford的龍骨加富豪車頭再加個斗就ok..因為ford的龍骨是最長的.
 樓主| 盛世凌 發表於 2006-9-5 15:05:47 | 只看該作者
原帖由 donhk1982 於 2006-9-5 13:45 發表

其實用回ford的龍骨加富豪車頭再加個斗就ok..因為ford的龍骨是最長的.

我已经叫我朋友帮我买ford啦,应该好到手的。VOLVO车壳唔知几钱呢?

人地话VOLVO车壳要订,仲要等.......又唔知几多钱?甘我点订啊?
SPOONACCORD 發表於 2006-9-5 15:13:27 | 只看該作者
原帖由 盛世凌 於 2006-9-5 10:56 發表

净系 ...

幾正呀~
有勇冇謀 發表於 2006-9-5 15:22:11 | 只看該作者
原帖由 盛世凌 於 2006-9-5 15:05 發表

我已叫我朋友我买ford啦,应该好到手的。VOLVO唔知几钱呢?

人地话VOLVO要订,仲要等.......又唔知几多钱?甘 ...

其實你想整一架什麼車,??
Volvo 全套車殼應該沒有現貨, 一定要訂,大約一個月, 就算訂,每份零件計絕對不便宜, 倒不如買多一架 Volvo, 其他作後備零件比較化算....
你諗住用個ford壳黎改泥頭車??
 樓主| 盛世凌 發表於 2006-9-5 18:24:42 | 只看該作者
依家打算甘:买一架Ford拖头,再单买一个VOLVO或Benz的车壳.装上去

VOLVO或Benz的车壳要几百蚊啊?好贵咩?

哎如果买两部车改成一部车,我好肉尺架

我想改到呢一位朋友甘样,不过轴距仲要长返D.
donhk1982 發表於 2006-9-5 18:47:17 | 只看該作者
原帖由 盛世凌 於 2006-9-5 18:24 發表
依家打算甘:买一架Ford拖头,再单买一个VOLVO或Benz的车壳.装上去

VOLVO或Benz的车壳要几百蚊啊?好贵咩?

哎如果买两部 ...

你可以把ford壳賣出去...但可能不是太多人要...但都可以賣到400至500..
中遠 發表於 2006-9-6 03:48:10 | 只看該作者
盛世凌你部外地車來wo。。。
 樓主| 盛世凌 發表於 2006-9-6 06:46:21 | 只看該作者
原帖由 中遠 於 2006-9-6 03:48 發表
盛世凌你部外地車來wo。。。

系啊,湖南车牌.泥头车好少人领广东车牌的
orange00 發表於 2006-9-6 16:06:30 | 只看該作者
依度有個朋友之前volvo改三擔既post, 簡單但都叫易明.

http://rctpp.com/bbs/topic.cgi?f ... c=1129&show=100

其實我覺得你可以買一部volvo,再二手市場徵動力雙尾擔, 埋單可能唔駛HKD1600 (VOLVO HKD1200 + 尾擔HKD300-350)
無記錯你係番禺同鄉. 有機會下次返家交流下.

裝石仔要媽媽DUMP先得
PHOTO FROM http://rctpp.com/bbs/topic.cgi?forum=26&topic=341&show=0

登錄/註冊後可看大圖

樓主| 盛世凌 發表於 2006-9-6 18:48:13 | 只看該作者
原帖由 orange00 於 2006-9-6 16:06 發表
依度有個朋友之前volvo改三擔既post, 簡單但都叫易明.

http://rctpp.com/bbs/topic.cgi?f ... c=1129&show=100

其實我覺得你可以買一部volvo,再二手市場徵動力雙尾擔, 埋單可能唔 ...

系啊,我系番禺果个啊
我决定买一部FORD,用个FORD新壳换BENZ或者VOLVO的二手壳。
如果无人换,就买多部VOLVO或BENZ。甘就无甘麻烦。子子擔悬挂唔知有无人卖啊。

VOLVO的车头点解我见有高有低的?有FH12同FH16之分???
legend 發表於 2006-9-7 17:15:01 | 只看該作者
你条友啊.又系呢度.
mikewu 發表於 2006-9-7 17:33:07 | 只看該作者
hey, I am from 番禺 too...  
 樓主| 盛世凌 發表於 2006-9-7 18:10:57 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2006-9-7 17:33 發表
hey, I am from 番禺 too...  

D英文系乜野意思啊?我文化低啊
donhk1982 發表於 2006-9-7 18:12:49 | 只看該作者
原帖由 盛世凌 於 2006-9-7 18:10 發表

D英文系乜野意思啊?我文化低啊

佢同你同一個地方.