RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Ivan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 摩打比較

馬達王1983 發表於 2011-4-25 01:07:34 | 只看該作者

有些人用了頂級東西  都是去到最後一組

我就是用國產的東西一直在A組

難道是頂級東西不如國產???????

多找下自己的問題吧  膚淺的人
大朋友 發表於 2011-4-25 01:23:36 | 只看該作者
馬達王1983 發表於 2011-4-25 01:01
看見大陸人拿第一  就說用廠車手程序  普通人拿不到   又多一個膚淺的人  

TITC比賽時    不管任何國家 ...

heee , 你真敢講, 試車去到比賽, 其他車手同樣與你同一時間得到最新firmware嗎?
carvenchow 發表於 2011-4-25 01:55:43 | 只看該作者
大朋友 發表於 2011-4-25 01:23
heee , 你真敢講, 試車去到比賽, 其他車手同樣與你同一時間得到最新firmware嗎?

大朋友c兄

請問一下是firmware強拉上補下可以讓馬達起死回生?

還是其實馬達的因素是你們想像中的十分之大呢?
s.y.kwok 發表於 2011-4-25 03:29:38 | 只看該作者

回復 馬達王1983 的帖子

講到尾,你想其他人讚你手車勁吖
還是認同你啲"馬達"勁呢阿車手?
講咗"玩家"係有限資源(TIME/MONEY)
唔想浪費錢/時間喺你D大陸野度咯
到底你真係唔明定係扮唔明呢冠軍車手?
你有你大陸人用大陸野入A組,我有我買靚摩打
仲有,我未贏過你我就有問題呢個講法我唔認同
我都無話你未揸過拉利/波子係有問題
我玩飄移,為娛樂下之麻,個個fd部車成皮野
唔通放個大陸"馬達"落去咩
我呢部平價野(唔係大陸copy黎)都用lrp啦

登錄/註冊後可看大圖

膚淺?冇錢就真係膚淺喇!
我冇錢花在大陸"馬達"上呀,所以我認我膚淺
不過我相信無質素o既人先至會話其他人"無質素".
有頭有面嘅四年A組車手,請慎言

p.s.大陸野係得o既.香港o的奶粉就唔會比D大陸人掃曬啦.

wingx2 發表於 2011-4-25 08:28:27 | 只看該作者
都好雜離題bor~~

講到奶粉

SP都係好野又是世界冠軍 HOBBY WING 又係

都係大陸野

teamlosi 發表於 2011-4-25 10:12:10 | 只看該作者
完全離題,膚淺以在人心
毛慧 發表於 2011-4-25 10:39:36 | 只看該作者
外國月亮特別圓?國產野掛住外個品牌就會高檔左?
其實好多國外所謂大廠產品佢地本身都無生產線同設計團隊,完全係由國內設計生產再貼牌即係ODM,d人講到國內品牌咁差,你地以後買外國品牌野真係要查清楚係唔係國內ODM先好買,唔係做左傻仔都唔知
毛慧 發表於 2011-4-25 10:46:33 | 只看該作者
大朋友 發表於 2011-4-25 01:23

原來只要用到最新firmware係可以決定一切,咁新手只要用到最新firmware都可以練贏高手就係贏家,咁又可以印證到品牌只係一種精神信仰
Allan007 發表於 2011-4-25 10:55:45 | 只看該作者
其實我都唔想答爹,車仔可以係逍閒玩樂,你亦可把它視為職業,或創造財富,都無任歡迎。
點解要迫人同你睇法一樣?做產品的努力做好產品(不是努力抄襲必人的創意),有麝自然香。
註:我不是用Dualsky的。
亞標 發表於 2011-4-25 11:07:45 | 只看該作者
馬達王1983 發表於 2011-4-25 00:55
亞標 發表於 2011-4-23 17:36
師兄, 不如我們回歸原點, 用z5 4.5t的ratio 是9.0嗎? turbo應該如何調整才好 ...

謝謝你的指引, 昨日我試了9.0 ratio, 用119mod, 第9項設定是5, 第12項設定是20, delay仍是0.3s, 情況跟之前相近, 是不是應該改用119stock 或跟你一樣528mod才好呢?
sleepyleung 發表於 2011-4-25 11:11:27 | 只看該作者
亞標 發表於 2011-4-25 11:07
謝謝你的指引, 昨日我試了9.0 ratio, 用119mod, 第9項設定是5, 第12項設定是20, delay仍是0.3s, 情況跟之 ...

真搞笑
亞標 發表於 2011-4-25 11:50:35 | 只看該作者

我見到吹水傑個樣真係笑唔出, 直路不如我的6.5, 過灣不如富哥的10.5, 全場十九幾個膚淺的香港人都冇晒辦法..........我拿住個lcd box都唔知點同佢set好.......死未?

跟住我問有冇人用過z5啦, 有冇人朋友用過啦, 有冇人見過有人用過啦.........鴉雀無聲.........

uchifong 發表於 2011-4-25 12:07:52 | 只看該作者

現在我看到很多有色眼鏡~~~~其實大陸產品也有優質品的(當然也有騙錢商品)......東西好不好用過先知~~~不要是旦搬個奶粉事件出黎就話大陸產品都不好(順便一提...e+d勁爆外國品牌ge"靚野鋰電"其實大部份都係廣東地區的廠生產的...相信工房好多ching 都知道)~~~這樣說對大陸一些有心發展的商家實在不太公平~~~~~...其實我個人覺得 hobbywing 就是一好好ge例子, 呢幾年佢出ge產品, 產品支持(firmware及其他售後服務) 你都可以睇到佢地係不斷進步..不斷提升~~~反觀如lrp 的....我又真係睇唔到佢有咩改進(esc)(基本上就係食老本).............如果冇好似hobbywing一類的商家...我們今時今日仲要買d 外國品牌ge"靚野".......rc 就冇今時今日咁普及...大家入門玩車仔都冇咁多撰擇及咁平...真係要感謝一下佢地對rc ge 貢獻~~
lung1 發表於 2011-4-25 12:11:10 | 只看該作者
亞標 發表於 2011-4-25 11:07
謝謝你的指引, 昨日我試了9.0 ratio, 用119mod, 第9項設定是5, 第12項設定是20, delay仍是0.3s, 情況跟之 ...

如果motor 溫度不熱, 可以set盡d..

DDRS: +
BOOST TIMING: +
TURBO TIMING: +
TIMING ACC: -

令外motor endbell 也可扭進角試試

sgg 發表於 2011-4-25 12:25:12 | 只看該作者
阿馬生,謝謝你用繁體啊。
antison 發表於 2011-4-25 12:42:06 | 只看該作者
我唔係玩左rc 好耐, 更加唔係咩高手, 但都浪費左好多錢係買好多無為的物品上,所以有新手問野我都會把所知的答曬佢地,係唔想佢地" throw 錢".
大朋友 發表於 2011-4-25 12:55:32 | 只看該作者
carvenchow 發表於 2011-4-25 01:55
大朋友c兄

請問一下是firmware強拉上補下可以讓馬達起死回生?

動力編
其實一場5mins or 8mins 的比賽裡, 如果可以有效地控制動力, 再加上在指定時間內, 用盡電池內可用的能量, 我相信好多車手都係想得到的結果.
Firmware , gears ratio, motor turn 數, traction, 手法,  etc..... 都會影響到得出來的結果.
再者,  如一個火箭motor 在一個多灣的場地, 相信它的尾段真係用唔到, 唯有update 或 設定 一個比較多一點頭段power的gears ratio 或 Firmware了. motor  power 如果可以有效地控制動力,  我相信比起 死估估 的傳統控制動力方法好. (如無得update, 一未得個爆字的ESC )
teamlosi 發表於 2011-4-25 12:59:25 | 只看該作者
唔知大家知唔知Z5motor 進角出廠設定是最慢,可轉回中間試試l.
大朋友 發表於 2011-4-25 12:59:50 | 只看該作者
毛慧 發表於 2011-4-25 10:46
原來只要用到最新firmware係可以決定一切,咁新手只要用到最新firmware都可以練贏高手就係贏家,咁又可以印 ...

我無提及過最新firmware係可以決定一切. 請你留意字眼.
大朋友 發表於 2011-4-25 13:02:40 | 只看該作者
亞標 發表於 2011-4-25 11:50
我見到吹水傑個樣真係笑唔出, 直路不如我的6.5, 過灣不如富哥的10.5, 全場十九幾個膚淺的香港人都冇晒辦法 ...

並不是D.S. 不好, 只是無有提點吧了.