RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1709|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油直轉電直一問

大孖 發表於 2011-3-18 23:00:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我以前有玩開油直,繼有Shuttle,Raptor。但由於場地問題而冇玩幾年。最近想加入電直行列。問過人表示應從450機著手,先玩有Flybar,玩熟咗才換Flybarless Rotor Head加Beast X Gyro。請問Ching們這個程序是否正確。
hoi6773299 發表於 2011-3-19 00:38:59 | 只看該作者
奇實你玩開油直,應該好快就上手,只不過油直個反應比較慢,電直個反應快好多,我個人見以你玩500開始會好D,因為450比較細左小小,零件又細,維修都比較難,500機就大小小,維修都易D,同架機飛起上尼都訂好多,怡家D 500機都好平,除左對漿貴小小之外,其他零件都好平.....
 樓主| 大孖 發表於 2011-3-19 15:07:54 | 只看該作者
Thank you for above Ching's advice。我是有玩3C動作,一般Loop,Roll, Autorotation都冇問題。3D就未練過,最多只能Invert尾Hold,巳滴哂汗!
 樓主| 大孖 發表於 2011-3-24 11:08:42 | 只看該作者
回復 2# hoi6773299

500機是否指TREX四千幾元那部?
hoi6773299 發表於 2011-3-24 14:14:30 | 只看該作者
正廠,什廠都得,如果你買正廠成套就唔洗交禁多野,抄左可以用什廠零件
Han 發表於 2011-3-24 20:30:56 | 只看該作者
大部份電機不合玩3c,因續航能力弱!電機玩3D+Flybarless理想d,反正F牌GY-750已經有得賣喇。
 樓主| 大孖 發表於 2011-3-24 22:55:35 | 只看該作者
回復 7# Han

你所指續航力弱是否指遠航飛行時,直升機沒有能力行高速直線飛行,以致沒有足夠衝力做Loop或Roll、Cobra 8........?
Han 發表於 2011-3-24 23:30:00 | 只看該作者
因500屬3d機唔係用來專做以上動作,如果90size電機飛10-12s會好d,一係轉玩3d啦
 樓主| 大孖 發表於 2011-3-26 11:09:25 | 只看該作者
回復 9# Han

唉,由於3D需要極速反應,小弟自愧不如。不過都想問句,現時的Gyro是否比以前在反轉Hovering時更穩定,不需極速修正?
kay1926 發表於 2011-3-26 11:54:35 | 只看該作者
現時的Gyro good 好多,有 D 加阻 3 軸功能( 無 Flybaless 用 )
 樓主| 大孖 發表於 2011-3-26 12:21:39 | 只看該作者
回復 11# kay1926

我正是想問 Flybarless加3軸是否定到反轉Hovering時不需超強反應。由於我以前的機只有Head Lock Gyro,在反飛Hold機時,腦袋與兩隻手指要忙個不了來修正。
joecheung 發表於 2011-3-26 15:51:02 | 只看該作者
反轉hovering無需要超强反應,只是多左d壓力,如有師兄幫手穿線救機,會好好多。
philipyeung 發表於 2011-3-27 17:19:20 | 只看該作者
我建議玩450, parts易買又平, 代用品又多 !
 樓主| 大孖 發表於 2011-3-27 21:01:55 | 只看該作者
我曾玩過32、50、60油直,發覺機越大隻越穩定,吾知電直亦如是?
Han 發表於 2011-3-27 23:29:11 | 只看該作者
philipyeung 發表於 2011-3-28 00:30:27 | 只看該作者
其實不論大細機, 只要多綀習就必定玩得好!!