RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1423|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

急問: 請問直昇機突然急跌是什麼原因

tcow 發表於 2011-3-11 19:08:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
急問: 請問直昇機突然急跌是什麼原因?
機種: 華記: flybarless v120d01
1. 已把白色的電池插頭換成 t 頭
2. 唔知係唔係之前一次過連放得太耐 (連續不停放了7舊電)
現在它會飛飛突然下跌1or 2呎
請問是否motor 壞了? 還是什麼parts 壞?

Thank you
alan0108 發表於 2011-3-11 20:38:45 | 只看該作者
冇電??
bike 發表於 2011-3-11 21:30:56 | 只看該作者
師兄飛左幾耐先會跌機?
tcf2010 發表於 2011-3-11 21:39:52 | 只看該作者

回復 1# tcow

摩打線去個電變果插都要改, 一系直接焊落個電變到或者換個2mm蕉插, 應該會有所改善,

樓主| tcow 發表於 2011-3-12 11:09:01 | 只看該作者
師兄, 多謝你的圖片, 但我有一問題: 當我將連住motor 的插頭除掉後, 那3條motor線點對應返那3 條白紅黑的電變線呢?
Thank you
tcf2010 發表於 2011-3-12 15:45:08 | 只看該作者
回復 5# tcow

你要做個記號在上面分123就得啦, 萬一攪亂咗最多是個摩打調轉行,只要將共中兩條線對調就順晒, 不過我會一定記實中間條紅色線,其他兩條錯咗返反轉得咗.
 樓主| tcow 發表於 2011-3-13 21:06:59 | 只看該作者
Thank you very much