RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1644|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手有幾個問題想請教下大家

lauiatwa 發表於 2011-3-7 10:29:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有幾個問題想請教下大家

1.搖控器係唔係有分飛機專用同直昇機專用?
2.如果我買左個futaba , 可唔可以一支控玩晒飛機and直昇機? 定係兩者其一?
3.我係新手,想先買個控玩sim 先,我對飛機同直昇機都有興趣,應該買邊隻sim? 定係免費sim? 可唔可以界紹下?
4.買futaba 等大牌子的控,已經可以用來玩 RealFlight G5嗎?
5.香港邊間買比較老實?

真係唔該晒你地.. 我係新手一個.. 多謝你地解答..
joecheung 發表於 2011-3-7 17:12:15 | 只看該作者
1)係有分飛機專用同直昇機專用,
2)futaba控 可以一支控玩晒飛機and直昇機,
3)我用phoenix,
4)futaba 等大牌子的控,已經可以用來玩 RealFlight G5,
5)check pm
tcow 發表於 2011-3-7 20:44:45 | 只看該作者
師兄, 我都係用phoenix, 但係我set多次cal, 在trainning-hover 中, 架機都係向左移 / 飄,
請問點解咁架?

Thank you
joecheung 發表於 2011-3-7 22:17:49 | 只看該作者
可能係正常,部機吾會自己企響度吾走。
bike 發表於 2011-3-7 22:26:38 | 只看該作者

1.有分別
2.差不多任何一支都可以玩直升機或飛機
3.應該要玩 sim,首選 phoenix
4.應該係 sim 可以兼容大部份控
5.老實講開鋪一定要賺錢,我試過代人買套 sim 收我百九幾蚊。
已經 pm 你,Thx。
bike 發表於 2011-3-7 22:33:41 | 只看該作者
師兄, 我都係用phoenix, 但係我set多次cal, 在trainning-hover 中, 架機都係向左移 / 飄,
請問點解咁架?
...
tcow 發表於 2011-3-7 20:44

我都係一樣,我間唔中先玩一次 sim,成日都要由頭練過。
 樓主| lauiatwa 發表於 2011-3-9 10:04:26 | 只看該作者
phoenix  係一個 sim 既軟件 ?

我係一個新手...  應該買支咩控好? 幾多ch ?
kenl 發表於 2011-3-9 11:21:07 | 只看該作者

lauiatwa 發表於 2011-3-9 10:04

不在意錢,便買8通道2.4G控,如F牌的T8FG ,一步到位,不用再升級,3K有找
highbeing 發表於 2011-3-9 16:37:49 | 只看該作者

平平地一個6通控其實可以玩到HELI & PLANE, 真係再有興趣先再投資落去啦 ! 好多人玩幾個月甚至幾日就放低.
有D人喜歡砌, 有d人喜歡飛, 如果你喜歡飛就買成品機, 相對地平d, 如果你比較喜歡砌, d配件就最好唔好在香港買, 一來超貴, 未整完就分分鐘要投降, 二來d人知你唔識會賣貴好多. 遙控玩具都係燒銀紙及時間的玩意.
joecheung 發表於 2011-3-9 19:45:33 | 只看該作者
回復 7# lauiatwa
吾識貨嘅新師兄們多數買六仔、七仔。
不久發覺吾夠用再買八仔以上,
我建議如果買六、七就買二手,大約半價。
八仔以上有牌用,可以買全新。
bike 發表於 2011-3-9 20:37:18 | 只看該作者

lauiatwa 發表於 2011-3-9 10:04

無錯 phoenix 只係一個 sim,需要控先可以用。
http://www.phoenix-simv3.com/models.asp
入面有好多款機