RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4512|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手電直選擇

lawlaw 發表於 2011-3-3 12:58:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄, 想請教welkera V200D01 及 V200D02 有咩分別?

此機零件供應充足嗎? 可以去那處購買?

walkera 2403 搖控可以 自己 轉換左右手油門嗎?

多謝指教
tc3driver 發表於 2011-3-3 22:32:35 | 只看該作者

回復 1# lawlaw

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1264385
V200D01用尾齒輪, V200d02用尾麼打, 如果未玩過,建議買CB100 彧 4#6BELL,因為V200D01 OR V200D02 都是Flybarless,反應快而且 200 SIZE大,有危險
leongeric 發表於 2011-3-3 23:07:05 | 只看該作者
回復 1# lawlaw

4#6 bell
khho01 發表於 2011-3-4 09:16:16 | 只看該作者

C-hing 你講得對,cb100 or 4#6 Bell 初學最好不過,
睇你點玩, 戶外 or 室內 ...v200  太大隻唔多好..
 樓主| lawlaw 發表於 2011-3-4 10:25:15 | 只看該作者
多謝各位指教
 樓主| lawlaw 發表於 2011-3-4 10:27:10 | 只看該作者
4#6bell 零件供應充促嗎? thx
tc3driver 發表於 2011-3-4 21:39:45 | 只看該作者
C-hing 你講得對,cb100 or 4#6 Bell 初學最好不過,
睇你點玩, 戶外 or 室內 ...v200  太大隻唔多好 ...
khho01 發表於 2011-3-4 09:16

以前試過玩大size電直失控斬到隻手流血,所以吾敢玩咁大架機.最驚吾小心斬傷其他人

4#6BELL和CB100都多人玩,所以大把零件( 4#6BELL 尾部份同v120d01共用)
 樓主| lawlaw 發表於 2011-3-4 22:26:32 | 只看該作者
回復 7# tc3driver

thx...
andygoody 發表於 2011-3-4 22:29:55 | 只看該作者
Align 好嗎
 樓主| lawlaw 發表於 2011-3-5 12:14:57 | 只看該作者
align 都好, 但系大機多
tcow 發表於 2011-3-7 02:59:49 | 只看該作者
咁請問walkera 4#3 同 cb100 係控制上 & speed 上是否有好大分別?
副翼機是否比平衡搥機難玩好多?

Thank you
khho01 發表於 2011-3-7 12:03:47 | 只看該作者
3隻機 4#3b, CB100 & V100 我都有...
其實3隻 size 可以話是大小一樣..
3隻中 最定最易玩當然是 CB100 之後是 v100 & 4#3b ,
CB100  差不多日日玩,在家中打 八字都可以好正又定,
V100 就比較難小小, 因為無副翼 一起飛就會左傾的要小小時間習慣..
但是有3D GYRO 去平衡都幾定,
4#3b 最難玩...飄得好勁反應要快好多..
之於副翼機是否比平衡搥機難玩好多,
當然有平衡搥定好多易玩好多啦,
但是3隻機都有共同壞處, 尾魔好易死..
因為沒 bearing 會好易過熱死.
玩一排電要停 5 分鐘..
如果是新...玩當然 CB100 樂趣無穹...
tcow 發表於 2011-3-7 13:52:55 | 只看該作者
首先多謝師兄詳細解答
想再問
1. 玩cb100 幾多分鐘就要停5分鐘呢?
2. 我玩過v120d01, 佢起飛嗰下, 只需控制elevator, 而唔洗理其他制 (其實都幾直上直落, 幾容易起機), 但人地講玩副翼機或平衡搥機就要將aileron制拉右, 我試過一次連機都起唔到
請問要控制那幾個制才可將副翼機或平衡搥機起機?

Thank you
khho01 發表於 2011-3-7 14:47:09 | 只看該作者

我通常 每玩一排電就停 ~ 4,5分鐘左右啦 !
V120 d01 比我隻機大 小小, 可能定好多,
所以可能唔同, V100 起機要 一定拉右小小(Aileron),
如果唔是一定飄左,
CB100 就唔會,有平衡搥會好定所以唔要拉右.
一比油就起機...
其實睇你部機set 平衡set 得好唔好,
我用拉桿來調校,唔用發射調校支控全部set 50% 中位,
油門最低 0% ... 我用 WK2403 有 display 控,
試過之前用支控set 過D微調, 下次開機好以沒set 到,
隻機d setting 同之前一樣,但支控就改左...
所以我會拆拉桿來調校..
個人意見..有錯請更正 haha
tcow 發表於 2011-3-7 20:40:58 | 只看該作者
再多謝師兄指教
上次試飛cb100就是在專賣rc 直昇機的店中, 佢俾我試之前重在我眼前set機, 我就係見咁難起先無買cb100, 改買v120d01, 真奇怪
tcow 發表於 2011-3-7 23:16:45 | 只看該作者
khho01師兄,
請問有無店鋪介紹?
Thank you
khho01 發表於 2011-3-8 09:49:54 | 只看該作者

1年以前我會出廣華街買 parts 比我隻(4#3b) 有刷尾魔機,
不過現在只會上網訂,
因為原來kws貴人好多 40~50%,
Yahoo 訂 : 找
拍賣 > 玩具,模型及精品 > 模型 > 無線電遙控模型 > 飛機
scs_1966 遙控模型銃 蘇生 walkera D parts 全部都是同佢訂,
當然平kws 好多啦 !
or 我都訂過好方便..
www.rcmart.hk
我的3部機仔 haha
 樓主| lawlaw 發表於 2011-3-8 13:05:05 | 只看該作者
我將会買4#6bell
tcow 發表於 2011-3-8 15:16:03 | 只看該作者
嘩! 師兄你隻cb100金屬起落架好正喎, 是否都是上網訂?
請問叫什麼名 or 編號?
Thank you
khho01 發表於 2011-3-8 15:47:41 | 只看該作者
自己 DIY ... 以前d 3ch 機仔拆出來...
廢物利用..