RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1543|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

30A 40A電變 ???

highbeing 發表於 2011-3-2 17:51:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我唔係好信賣野果D人, 我覺得30A OK, 佢就話要40A最好, 我再問佢25A 可以嗎輕D, 佢又話燒硬, 我覺得都係效率唔好, 發揮唔盡, 不至於燒.

請問各位師兄, 什麼因素決定飛機(JET)用30A電變定係40A電變 ???
例如整體機重大概400-500克.
asaq-wong 發表於 2011-3-2 20:04:01 | 只看該作者
我估: Jet 筒大小,Jet 筒數量,Jet葉多少,摩打大小,kv 多少,機重多少...
你可以用鉗錶量度大約電流。我覺得25A同40A電變重量唔係差好多,如果因為燒電變而引致total lost 就仲慘!
我都係用40A電變。
joecheung 發表於 2011-3-2 21:56:18 | 只看該作者
25A 燒硬,好盈40A白金版,4-6 Cell 電變,人仔260。
 樓主| highbeing 發表於 2011-3-3 09:10:16 | 只看該作者
飛機陳 發表於 2011-3-8 03:49:10 | 只看該作者
師兄:其實都系睇速度,Jet筒本身效率低,靠轉速,

玩慢速25—30A-定无問題。
philipyeung 發表於 2011-3-27 17:26:37 | 只看該作者
Must be 40A for jet ! 3S to 4S can be used it....
I suggest to use Hobbywing Pentium 40A, I have it and feel sso good !!!