RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: manju
收起左側

TenShock X802 6-Pole 摩打評測

樓主| manju 發表於 2011-2-22 16:49:59 | 顯示全部樓層

哈哈 !    真係好耐無玩 Touring了,
而且係JV 好凍又大風, 春暖再戰!
ul8000kbs 發表於 2011-2-22 17:56:38 | 顯示全部樓層
哈哈 !    真係好耐無玩 Touring了,
而且係JV 好凍又大風, 春暖再戰!
manju 發表於 2011-2-22 16:49

我都覺JV凍....仲凍過TC凌晨.......
而且JV而家仲多左個問題....我揸26而家冇得泊停車場(原本個表有26+46價錢,而家改左唔俾26泊....都唔知邊條"父打吧"+"4PK"搞事 .... FK !! 凸-.-凸)
X360 發表於 2011-2-22 19:27:36 | 顯示全部樓層

still think buy which one .... 豹子4050 4500kv or 3660 4650kv ...
 樓主| manju 發表於 2011-2-22 21:18:28 | 顯示全部樓層

好了, 入正題!

二話不說我就拆開這六極摩打, 看看內裡究竟!!!

t6.JPG _ rotor.JPG

正如廠方所說----極轉子!!

而且有別傳統設計, 傳統的轉子是把目前最強的磁鐵----釹磁鐵 (Neodymium magnet) Chem : Nd2Fe14B ,

以冷縮( rod) 熱脹(Magnet) 方式打入正確位置, 溫度一致後磁鐵形成強大的壓力於轉軸上住一起

而這極是直接鑲嵌於鋼托上形成獨立的位置, 一揩一揩分佈於轉子上, 就成極轉子,  相比起傳統設計的轉子, 免卻爆轉子的危機,

同時亦不需裹上防纖維, 保持良好散熱

raman9551 發表於 2011-2-22 22:13:56 | 顯示全部樓層
請問原裝slash的ESC能否用?而且在那裡可搵到?

Thx
 樓主| manju 發表於 2011-2-22 22:23:14 | 顯示全部樓層

Thx
raman9551 發表於 22/2/2011 10:13 PM

我不清楚 Slash 的 ESC 的Spec. 所以不確定, 最好使用 150A 的ESC,
現在的1/8用  Tekin, Castle Monster, Losi 同  好盈 150A 都沒問題.
 樓主| manju 發表於 2011-2-22 23:01:06 | 顯示全部樓層

要看出特別之, 就要比較一下, 這次就搵出好盈摩打…..

正如之前所講, 扭力可以通過轉子直徑調節, 大直徑具更大扭力, 細直徑具更快的轉速.

再量度一下:

t4.JPG       t5.JPG

結果顯示 好盈的轉子為 19mm (黑色為防爆纖維),  Tenshock 為 20.35mm, 可解釋為什麼同是 7T 的馬達,

好盈 轉速 2200KV,  Tenshock 轉速 2100 KV.

kiev 發表於 2011-2-22 23:54:16 | 顯示全部樓層

Thx
raman9551 發表於 2011-2-22 22:13

X802 係 5~6 s 摩打 .... slash 可以用 X401 系列 .... 國內玩激 1/10 SC 通常係用 X401 或者 leopard 3660-B /2D KV4650
raman9551 發表於 2011-2-22 23:59:47 | 顯示全部樓層
回復 28# kiev

唔該ching! 請問在那裡可以買?

Thx
 樓主| manju 發表於 2011-2-23 20:58:57 | 顯示全部樓層

有大扭力, 而且要承受 22.2V 的電力, 啤呤要堅固, 之前的 Traxxas摩打爆啤呤搞到我頭都癢埋,
而這摩打居然用上 NSK  日本啤呤,  應該比大陸啤呤堅固吧...

最後安裝上這 SC8E, 需然摩打巨大, 但安裝上這巨物 SC8E 立即變得渺小.....

完成! 尺寸和  1/10 Sukura  比較, SC8E 簡直是巨型! 如果裝埋車殼就超巨型! 這正是它魅力所在!

好!! 留待試車之日............待續!!!

樓主| manju 發表於 2011-2-24 11:21:39 | 顯示全部樓層
powis 發表於 2011-2-28 09:59:37 | 顯示全部樓層

你編開箱文開咁耐ga!  好有當年亞視今日睇真D"ger"外星人feel!
 樓主| manju 發表於 2011-2-28 10:18:19 | 顯示全部樓層
你編開箱文開咁耐ga!  好有當年亞視今日睇真D"ger"外星人feel!
powis 發表於 28/2/2011 09:59 AM

哈哈! 又幾似Wor,
我係屋企附近球場試過, D 力好強烈, 加速有一種斯叫聲,
直路地板油車身不穩, 要收油修正...

不過一個人試拍吾到 Video,  No video No talk ma~
不如下次去上水你幫我拍Video
 樓主| manju 發表於 2011-3-24 10:45:01 | 顯示全部樓層
Tenshock 已經安裝左 SC8 玩左三轉, 扭力非常強勁,
4.3kg 的車重可以貼近 1/8 Buggy加速表現.

在廠方的測試中, 發現這摩打最大提供 1934.89mNm的扭力,
即大約 20隻黑豬摩打的總輸出!

Tenshock spec.jpg

waiwaiyick 發表於 2011-5-30 20:46:48 | 顯示全部樓層
請問師兄這sc8e是行2排11.1v電,還是一排11.1v電呀?
tatame 發表於 2011-5-30 21:33:26 | 顯示全部樓層
waiwaiyick 發表於 2011-5-30 20:46
請問師兄這sc8e是行2排11.1v電,還是一排11.1v電呀?

7.4V 2S 兩排; )
fr888 發表於 2011-5-31 09:19:39 | 顯示全部樓層
有無有感version?
 樓主| manju 發表於 2011-5-31 09:27:55 | 顯示全部樓層
回復 fr888 的帖子

沒有~
多一樣配件, 多個機會壞, 如果玩off-road, 簡單 D好.
li5115 發表於 2011-6-1 00:20:33 | 顯示全部樓層
同有感摩打比較, 線性如何?
 樓主| manju 發表於 2011-6-1 12:06:10 | 顯示全部樓層
li5115 發表於 2011-6-1 00:20
同有感摩打比較, 線性如何?

線性呢樣野, 在乎 ESC  多過摩打,

我宜家用 Hobbywing  150A , 線性良好.