RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: eleung838
打印 上一主題 下一主題
收起左側

建造中的 Japdpanther 2011-2014 (95%完成)

pangpang_man 發表於 2011-7-3 07:43:09 | 只看該作者
nice~!!!
幾時會完成呀?? 期待!!
 樓主| eleung838 發表於 2011-7-4 01:32:20 | 只看該作者
 樓主| eleung838 發表於 2011-7-16 01:45:11 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-16 13:11:04 | 只看該作者
星星的內部設計和製作真是物有所值.:victory::victory:
 樓主| eleung838 發表於 2011-7-16 22:29:16 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-16 13:11
星星的內部設計和製作真是物有所值.

我十分同意你的講法,
但有些師兄說HL好D.
052c 發表於 2011-7-16 23:50:28 | 只看該作者

其實吾係話HL好DO既,而係HL你會捨得去玩,要不然,買件野翻尼,吾捨得玩,或者一年玩得幾次,其餘九成時間都係得個擺字,咁就靚靚都無用啦

要玩到咁,真係吾係人人都捨得,我捨得,但結果係,人家的HL尚健在,我隻星星卻報銷了
http://www.youtube.com/watch?v=x5K6oEA3knI

不過我仍會支持星星的,但佢會以另一種方式重生

登錄/註冊後可看大圖

警用機動部隊  車型是CR01
 樓主| eleung838 發表於 2011-7-17 16:14:49 | 只看該作者
052c 發表於 2011-7-16 23:50
其實吾係話HL好DO既,而係HL你會捨得去玩,要不然,買件野翻尼,吾捨得玩,或者一年玩得幾次,其餘九成時間 ...

不是說出外玩
現在是討論星星的內部設計和製作真是物有所值.victory:
請留意題目
請看樓104#

請看1/6 & 1/4坦克影片
http://www.youtube.com/watch?v=XBjcSE6-Khg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Mw_LyCEcyUc

052c 發表於 2011-7-17 19:43:00 | 只看該作者
eleung838 發表於 2011-7-17 16:14
不是說出外玩
現在是討論星星的內部設計和製作真是物有所值.victory:
請留意題目 ...

你講的內部設計到底係指乜先,如果係講行得好,之前以經講左,如果你講擺咩好睇,sor,我想我買部靜態翻尼,入面d內裝齊o西,絕對比星星優勝,另外,你套片想表達d乜,係牛咁大隻車,只可以地毯上面行?定還是另有深意,煩請高人明示
Ivan_Yuen 發表於 2011-7-17 19:56:06 | 只看該作者
eleung838 發表於 2011-7-17 16:14
不是說出外玩
請留意題目 ...

yauky 發表於 2011-7-17 20:50:01 | 只看該作者

單看鋁底盤就是固定整個機械結構, 負重輪軸的固定是一條長橫軸共兩點固定以致負重輪不會八字形, 這是hl可以做到的而不做.
brahms 發表於 2011-7-17 21:12:54 | 只看該作者
錢作怪
yauky 發表於 2011-7-17 21:28:54 | 只看該作者
謀取暴利.
pangpang_man 發表於 2011-7-17 21:31:07 | 只看該作者
話時話,星星會好易壞咩? 做咩會唔捨得拎去玩?
yauky 發表於 2011-7-17 21:39:27 | 只看該作者

星星是否好易壞還是保養問題, 這個不得而知亦難以比較, HL是十分平價令很多望而卻步的坦克迷也能一一擁有一部大比例的坦克模型.
pangpang_man 發表於 2011-7-17 21:49:58 | 只看該作者
我當初都因為 HL 平而跌o左入一個深坑............
052c 發表於 2011-7-17 22:15:41 | 只看該作者

孖星坦克有部份設計的確比HL優勝,尼點無人否認,但我吾覺得單單因為尼D設計,就覺得佢係物有所值,因為吾好忘記,我係用比HL貴數倍的價錢換回來的,而孖星最致命的在於波箱,HL所用的,是全鋼制齒輪,相反孖星所用的是塑膠,黃銅等不同物料的齒輪配搭而成,孖星的齒輪佈局十分複雜,但卻並吾比來HL來得耐操,我點知?因為我試過。

第一役—蒲台島,HOBBY ENGINE,孖星,以及用HL波箱改裝的小號手T34戰車,三種不同牌子的波箱分別挑戰約60度爬坡,比賽結果,HOBBY ENGINE,HL波箱無事,孖星波箱卻因為其中一處承拓住齒輪的金屬板頂吾住,波箱報銷,其中,T34戰車爬完坡再跳樓梯,跳到車都反埋,但波箱依然無事,吾信?睇下尼度。
http://www.youtube.com/watch?v=0mex9hLtT50
你的孖星,做到嗎?

第二役—下白泥,HL,虎噴,孖星,三款坦克全速爬坡,坡度吾大,約30度,但路程長,考驗波箱的耐久度,點知,孖星波箱全速捱左大約45分鐘,再一次因為同一問題,宣佈退出。

登錄/註冊後可看大圖

爬坡耐力賽實況,我那可憐的孖星kt一開始就墮後了 T.T

登錄/註冊後可看大圖

你的孖星夠吾夠膽玩到咁?

總結:孖星坦克我買過,所以吾好以為我只係吃不到的葡萄是酸的,只因為我付出過,當時幾乎每星期都帶佢出去散步,每次動輒3-5小時車程(是全速啊!可不是在地毯上行下又停下),但佢帶比我卻是貴如天價的維修費和時間(單是壞一次波箱,就吾見左成千銀,仲要等成2個月T.T)看到我的遭遇,你還會認為我會覺得它是物有所值嗎?
askalaw 發表於 2011-7-17 23:14:12 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-17 21:39
星星是否好易壞還是保養問題, 這個不得而知亦難以比較, HL是十分平價令很多望而卻步的坦克迷也能一一擁有 ...

中哂大部份玩 HL 既朋友心聲!
冇錯, 就係因為平我先可以擁有現在的 M41A3, KV1 同 StuG III! (所謂金屬全齊版.. 三架加埋都未買到一架媽星.. )

只可以話媽星有媽星既長處, 就係做功精細, 而 HL 就真係夠粗, 所以粗玩爛左都唔肉痛!!
再者 HL 真係可以俾高手過下改車癮!
不過呢, 好似開始同這個標題 OFF TOPIC 了, 開條新 THREAD 再討論吧!
yauky 發表於 2011-7-17 23:33:18 | 只看該作者
我覺得星星與恆恆不是比車速, 星星的是比例模型車速也一樣, 而波箱的確恆恆的鋼製波箱在耐用方面是優勝, 在我改恆恆時也想做到密封式波箱再內加波箱油, 但在底成本和沒有CNC的技術下很難做到. 所以, 在這之前我也說過波箱要加高溫雪油, 目的除潤滑外還有是散熱, 但過多雪油亦會降低機械的效率增加阻力, 所以要慢慢試, 最好我方法是封式波箱再內加波箱油.
 樓主| eleung838 發表於 2011-7-17 23:35:54 | 只看該作者
askalaw 發表於 2011-7-17 23:14
中哂大部份玩 HL 既朋友心聲!
冇錯, 就係因為平我先可以擁有現在的 M41A3, KV1 同 StuG III! (所謂金屬 ...

十分同意師兄講法
十分中立
總而言之各有各玩, 各有各喜歡.
yauky 發表於 2011-7-17 23:49:39 | 只看該作者

052C兄, 對於你的X遇我十分同情, 或許你可一試我的加高溫雪油又或找一找星星傳用的潤滑劑,  還有看清底盤與波箱的接觸是否足夠, 因鋁底盤是有助散熱的, 其實底盤和波箱的接觸位可加散熱油.....
其實, 有時加以一塊鋁板就可增加摩打和波箱的散熱, 只是原裝與土炮的外表好看與否................各施各法目的相同