RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2677|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

汽油 PT 109

Peppermint 發表於 2010-11-13 18:16:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教各位師傅, 呢款國產汽油PT 109質素o 唔ok ?

如果出海放, 玩完隨左要清洗乾淨, 仲有咩要留意呀?
Thanks.

kenl 發表於 2010-11-13 20:41:16 | 只看該作者
有車或住近海邊,隻野真係抵玩,幾千蚊,油費又平
speedstar 發表於 2010-11-13 20:48:56 | 只看該作者
呢隻應係老翻 Graupner PT-109個殼, 上年偉高開倉有EP版 $1100,
http://www.graupner.de/en/produc ... 1/2012/product.aspx

副大陸機同gear box值唔值2k自己考慮.
kenl 發表於 2010-11-13 21:43:43 | 只看該作者

回復 3# speedstar

呢隻應該係52吋呢一定唔係急那同偉高個隻,細好多點會係老番,呢隻行單車冇齿葙
speedstar 發表於 2010-11-13 23:07:20 | 只看該作者

唔...因為我有果隻36", 我估係放大, 大陸最拿手......連雙星1/35U.S. NAVY PIBBER 都可以放大做rc....不過覺得價ok又like咪買, 都唔理係咪老番
kenl 發表於 2010-11-13 23:20:34 | 只看該作者
唔係原版覆制唔可以叫老翻,如果軍事模型,間間廠出都係老翻
 樓主| Peppermint 發表於 2010-11-13 23:31:29 | 只看該作者
呢隻內河巡邏艇又真係幾正....
不過好似唔夠109靚...而且太肥大真係收唔埋
youtube又未揾到佢D 行走片...有D保留

speedstar 發表於 2010-11-13 23:45:20 | 只看該作者
呢隻內河巡邏艇又真係幾正....
不過好似唔夠109靚...而且太肥大真係收唔埋
youtube又未揾到佢D 行走 ...

師兄, 請問那裏有售呢? 我估係相片壓縮問題, 我看過其他相無0甘肥, 無理由番錯比例 @_@

Photo from Internet
H2O 發表於 2010-11-14 00:27:09 | 只看該作者
師兄, 請問那裏有售呢? 我估係相片壓縮問題, 我看過其他相無0甘肥, 無理由番錯比例 @_@

Photo from  ...
speedstar 發表於 2010-11-13 23:45

師兄
You can find it in KWS
speedstar 發表於 2010-11-14 00:29:59 | 只看該作者
 樓主| Peppermint 發表於 2010-11-14 01:17:26 | 只看該作者
speedstar兄:
Yesyes
105 PBR KWS 有一間有賣...問過$5xxx
之前佢都有賣PT109... 感覺上109精細少少

Btw 呢間平D~
http://item.taobao.com/item.htm?id=4126464750
speedstar 發表於 2010-11-14 01:39:05 | 只看該作者
Thanks Peppermint,
同意, 成4呎長, PBR真係簡單左.
不過玩電油較煩
 樓主| Peppermint 發表於 2010-11-14 02:45:49 | 只看該作者
其實我有部HPI Baja, 之後就愛上左电油機
基本上溝好2T油, 一拉就着, 非常穩定
又平又勁又冇野整.....

真係好想試下呢種國產大油船
就係爬哂文都見唔到有師兄comment佢... 1516唔知試唔試得過
http://www.youtube.com/watch?v=HIUGyNC7lAU
speedstar 發表於 2010-11-14 10:32:05 | 只看該作者
國產都有好野, 但劣貨我都領教過不少, 3k幾都係目弟定好D.
個人意見, PT109唯一係款舊, 由Graupner到真他不知明廠(老番或可能大家都係OEM)到呢部放大左比例, 都係果D細節. 以純玩RC船計就無所謂, 但像真船黎講就單調左D. 如果隻Pibber有細比例D電船就好.