RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2982|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

第一次玩F103用200mm房車殼 , 感覺良好^^

RC881 發表於 2010-10-14 00:12:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
車架係用F103GT原裝料+DIY FRP板塊 (原裝兩部跟車彈簧避振廢物利用) , 放棄用查查 , 四隻腳係F103RM , 以上兩部原裝車都已經upgrade to 碳纖板version , 所以多出黎的Parts足夠砌出第三部落場版F103 , 起初聽過有C兄講 : 原裝跟車的F103 Formula 呔 在JV非常去呔快, 原來真係冇講錯 , 新呔玩左3排電, 頭呔已經損毀到底板離地約1mm  , 都係用Touring呔 經濟好多.

IBM兄 , 你部TT01都set得幾好跑wo  , 星期六再玩過
com1010hk 發表於 2010-10-14 00:55:04 | 只看該作者

師兄星期6去?

我又想join

好耐冇放過車
billgate803 發表於 2010-10-14 01:12:01 | 只看該作者
~~~
rk2 發表於 2010-10-14 10:25:01 | 只看該作者
可唔可以用 gt 殼 ? 視覺感覺會更正.  好唔好跑就要試過至知.
 樓主| RC881 發表於 2010-10-14 10:54:34 | 只看該作者
師兄星期6去?

我又想join

好耐冇放過車
com1010hk 發表於 2010-10-14 12:55 AM

歡迎之至啦 , 天氣開始轉涼 , 玩車冇咁辛苦 , 係時候玩多D......喇喟
IS520 發表於 2010-10-14 11:10:42 | 只看該作者
RC881 Ching,

F103GT / F103RM......, 可以配合 190mm wide 車殼嗎?
 樓主| RC881 發表於 2010-10-14 12:27:29 | 只看該作者
RC881 Ching,

F103GT / F103RM......, 可以配合 190mm wide 車殼嗎?
IS520 發表於 2010-10-14 11:10 AM

F103GT 配190mm 車殼當然無問題啦 , F103RM (由於用Formula呔鈴有200mm wide) , 用200mm 房車殼 / 利曼殼 ...都好Fit , 之前見過有C兄Post過 F103 配200mm利曼殼之後 , 我都買左幾個 , 而其中的ABC 200mm VDS For F103RM 車殼外形最有12仔 Feel ,不過都唔平 , 2000日元[快節]計9算 ($180)
 樓主| RC881 發表於 2010-10-14 12:35:31 | 只看該作者
可唔可以用 gt 殼 ? 視覺感覺會更正.  好唔好跑就要試過至知.
rk2 發表於 2010-10-14 10:25 AM

用GT殼冇問題 , 想更好跑就最好用200mm利曼殼 , 事關190mm好似唔覺有利曼殼 , 如果想4條車輪更Fit 200mm , 可以考慮買 220mm GP用的綿呔 , Offset wide好多 , 例如 http://www.xceedrc.com/product/Tyres/all/22 , $90一對 (前後呔一樣價) , 我都買左6盒 , 價錢話平唔平, 但係比起F1 綿呔連鈴來計 , $90一對唔算貴了 , 不坊試試^^
com1010hk 發表於 2010-10-15 19:02:12 | 只看該作者
用GT殼冇問題 , 想更好跑就最好用200mm利曼殼 , 事關190mm好似唔覺有利曼殼 , 如果想4條車輪更Fit 200m ...
RC881 發表於 2010-10-14 12:35

我都買左4條....但之前買落2條40s+2條42s

唔知聽日岩唔岩

短暫時間有陽光,日間天氣乾燥。初時有幾陣微雨。
高: 27°    低: 23°
相對濕度: 60-85 %
平均紫外線指數: 6
紫外線強度: 高

kiev 發表於 2010-10-15 20:38:34 | 只看該作者
海綿呔要靚先無咁易蝕 ... 仲要每轉電後左右對調 ...
abcde 發表於 2010-10-16 18:13:21 | 只看該作者
回復 8# RC881
ching...seen we meet today morning..nice to meet you
..mine and my friend most play at sat morning....play together next time with leman body...
 樓主| RC881 發表於 2010-10-16 21:45:02 | 只看該作者
回復  RC881
ching...seen we meet today morning..nice to meet you
..mine and my friend most play a ...
abcde 發表於 2010-10-16 06:13 PM

C兄你好 , 我認得你圖示中的橙白色車殼 nice to meet you too ! 下次有機會再玩過 , 今日我將F103轉返GT 四隻腳, 明顯不及之前用F1 海綿呔咁好跑 , 始終用Touring Rubber 呔唔夠F1尾呔闊 , 可能加一加呔水會好D , 又或者要用低度數Rubber呔 (如:32度尾呔) , 下次再試過 .
billgate803 發表於 2010-10-17 22:39:26 | 只看該作者
[quote]用GT殼冇問題 , 想更好跑就最好用200mm利曼殼 , 事關190mm好似唔覺有利曼殼 , 如果想4條車輪更Fit 200m ...
RC881 發表於 2010-10-14 12:35 [/quote

讚揚!!!!!!!!!!
billgate803 發表於 2010-10-17 22:41:01 | 只看該作者
C兄你好 , 我認得你圖示中的橙白色車殼 nice to meet you too ! 下次有機會再玩過 , 今日我將F103轉返 ...
RC881 發表於 2010-10-16 21:45

十卜十卜~~~~~~~
 樓主| RC881 發表於 2010-10-18 17:27:27 | 只看該作者
十卜十卜~~~~~~~
billgate803 發表於 2010-10-17 10:41 PM

thank you