RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1966|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問新手有關玩450機問題!

michaeltam 發表於 2010-10-12 19:44:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

本人是直升機新手, 想玩450機, 現有以下問題想請問各位Ching:
(1)現在有很多亞拓副廠既450機架(Coptex, Tarot), 眼見型號又有很多, 如450 V2, 450 Sport, 450 Pro? 咁究竟
是怎樣分別不同? 是不是零件又可共用?
(2)請問有那些書藉, 網页是教人怎樣Set 機?
(3)本人只玩過鴨記雙漿機, 是不是要係電腦練下Sim 先?
(4)450機適合户外飛行嗎? 抗風能力如何?(比對250機)
(5)本人現正想買450機, 清單如下:

(a)副廠既450機架 (1)Copter-X 450 SE V2 六通道 遙控直昇機 碳纖金屬版http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 25480638?u=scs_1966 or
(2)450 Pro全金屬軸傳動碳纖空機版套裝 http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b15924373
(b)Servo TOWER PRO MG90S 14g 金屬齒舵機. http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 067700?u=eric3536hk
鎖尾用SM-S3471M 全金屬數字舵機 http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 096979?u=eric3536hk
(c)ESC 用HobbyWing 好盈電調 Pentium 60A 無刷電調 ESC http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 710549?u=eric3536hk
(d)摩打用 HB2835H 浩馬特 KV3800 450暴力3D 無刷電機 含12T齒輪 香蕉頭 http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 891757?u=eric3536hk
(e)Gyro 用Futaba 401 or 502
(f)Battery 用Li-Po 11.1V 2000mah - 2600mah 20C
(g)Transmitter 用RadioLink 2,4G 6 Channel數碼遙控器 http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b13919304?u=china_model

(6)本人只是要求玩Hovering和水平8字, 並不會作3D飛行, 以上硬件可支援玩樂嗎?
謝謝各位Ching 回覆本人問題!
sesamestreet 發表於 2010-10-12 20:09:28 | 只看該作者
1) 係唔同版本,基本上parts唔可以通用,就算係都只係小部分
2) 可以pm D forum比你去同其他C Hing研究下
3) 玩SIM一定要但唔好盡信,因為同實際環境會有幾大分別
4) 450合新手玩,再細的唔太主張,因為愈細架愈難控制
5)a) 玩Pro板啦,因為比較反應好而且副廠parts易買
5)b) servo可以同DS933大陸servo大約$90蚊一隻
5)c) 唔使60A咁大,基本上40A已夠
5)d) 呢隻motor我冇用過不過如果要求唔太高一般大陸motor玩得過或者一些二手Align motor
5)e) 唔好再買401啦,有D out out地,futaba520好不過要電腦setting,PG800幾好我自己用緊,加張program card可以現場setting
5)f) 電起碼要25C如果可以再買大C數(30C or 35C) 因為第upgrade motor可能唔夠食
5)g) 控買個好D啦...一個好控有排用,Specktum DX6i同DX7都好,大陸控玩Helicopter唔好啦,失控起來可大可小...

希望幫到妳...
joecheung 發表於 2010-10-12 20:33:46 | 只看該作者

電變用 Hobbywing 白金 40A  hk$ 280

大陸犘打 6S 1800-1900kv hk$ 130

6S電 25C 1350mah hk$ 170

Tarot450 pro hk$ 800

450機setting非常復習,如無師兄從旁協助,好快放棄。
glen6831 發表於 2010-10-13 00:40:16 | 只看該作者
加咀想問, 其實 450 機有無套裝機不包控賣?

好同意樓上 CHING 說, 太細的機反而因為愈細架愈難控制, 唔係咁合新手玩. 但對於賣野的人來說, 在香港細架係 SELLING POINT, 合香港玩. 但係想真, 你自己間屋有幾大可以操機? 到最後咪又係在外面玩...

另外也十分同意 玩SIM一定要, 但唔好盡信,因為同實際環境會有幾大分別 >> 係一定千萬不要儘信, 只係操下基本手及一般反應就可以, 當你玩實機時, 因心理因素點都會唔同. 如果唔係, 學車唔需要真係開架真車, 用 SIM 學好比個牌咪得 LOR.... 原理也是一樣. 其實最好去圖書館找一下直昇機飛行原理, 了解後用 SIM 去試, 之後再用真機去試才可以加快上手.
joecheung 發表於 2010-10-13 07:42:23 | 只看該作者
有師兄現場講解,勝過睇晒d書,有了基本知識就可以網上問功課,吾駛雞同鴨講。
glen6831 發表於 2010-10-14 02:27:51 | 只看該作者

回復 5# joecheung

有師兄在場當然 very good la...我都想...如果唔介意我的機仲未係 450 和不用 $$
不過如果無或未認識到的, 先多看書也是無可口非的
另外, 每個人的學習模式係唔同的. 有機會要看過很多資料, 有了理論再去跟人學的大有人在. 小弟就係依類十下十下的老頑固了....呵呵!! 我自小就係咁, 要看了很多資料再跟人學會快好多. 其實依樣都對應了 唔駛雞同鴨講的方法!!
所以是否有師兄現場講解,勝過睇晒d書
都係好看那人的學習取向, 請指教.

ching 你會在那兒放機? 等我買了 450 找你幫忙好嗎? 幫吓手啦!!
joecheung 發表於 2010-10-14 08:50:28 | 只看該作者
多數响南生圍。
joecheung 發表於 2010-10-14 09:02:38 | 只看該作者
我學機時成日問d師兄都不用錢,不過都有d搵丁嘅,小心d好!
bike 發表於 2010-10-16 11:57:45 | 只看該作者

(1) 450 v2 及 450 Sport 條尾都行皮帶,450 pro 條尾行軸

(2) 至於 set 機,有興趣師兄可以 PM 小弟比個 set 機網你地參考。

(3) 玩 sim 都好,又唔係貴,百一蚊都有四合一 sim,入面又有飛機同直升機,有排玩。

(4) 450 比 250 會好 d,有風乜都難玩,250適合屋企玩。

(5a) Copter-X 450 是否同Tarot相同,如果唔同,d零件會貴,同難配,小弟玩Tarot,雖然唔係名牌,都算多人玩。

(5a2) 450 Pro條尾行軸,唔太合新手,會好敏感,反應太快,要有經驗先得。

(5b) 師兄 TOWER PRO MG90S 14g 金屬齒舵機,有小小問題,會造成拉扞唔垂直,我都用過TOWER PRO MG90S 14g,要加配件先可以做到拉扞唔垂直,我都攪左好耐先攪好佢。
可以用 CS-929MG 金屬齒輪模擬舵機,易裝好多。

(5b) 鎖尾用 servo 可以用恆吉 922 金屬齒輪數字舵機,(又係大陸名牌講笑),

(5c) 可以用低小小,40a真係乜都夠用,又唔洗咁貴,七八十都有隻。

(5d) 浩馬特大陸名牌 (講笑),多人用,好似Tarot一樣,品質唔差,我都用佢。

(5e) 可以用 kds800,平好多。

(5f) 可以用11.1V 2200mAh 30C。

(5g) RadioLink 2,4G 6 Channel數碼遙控器,呢款都無乜人用佢,我都用大陸控,好多師兄都用 f記,s記,隻隻都三兩千,我個人意見可以買隻平小小大陸控,你講果款四百幾都有d貴,小人用,平多一百都有另一選擇,又係六通控;又或者出多小小買支大陸九通控。

(6) 你列出的要求玩 3d 都可以。

玩機有平有貴,怕會玩唔好,可以平平地又得;好有信心,又可以買好d。