RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4889|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實直升機來黎 MODE 1 右油門 MODE 2 左手油門 邊個好D?定係睇個人架??

bbqbbqbbq 發表於 2010-10-10 23:36:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我練左一排MODE 1  
但有人話依加玩電直一定係MODE 2.....
Han 發表於 2010-10-11 00:07:18 | 只看該作者
依加最重要已經唔係mode1定mode2,而係重有冇地方飛!啟德巳停、上水軍地巳停、將軍澳好快冇!
sentinel 發表於 2010-10-11 00:15:45 | 只看該作者
睇你係想是但玩下就算,定係想認真想玩3d花式.
如果係是但玩下, hold下 機,玩下8字,就無謂轉mode啦.
但如果係想玩3d花式. mode 2 是有極大優勢的.
ctav 發表於 2010-10-11 00:16:01 | 只看該作者
我見仲有人去清水灣!!
 樓主| bbqbbqbbq 發表於 2010-10-11 00:58:55 | 只看該作者

我唔驚~~~我知道呢D情況所以買部細既~~嘻嘻
 樓主| bbqbbqbbq 發表於 2010-10-11 01:01:28 | 只看該作者
睇你係想是但玩下就算,定係想認真想玩3d花式.
如果係是但玩下, hold下 機,玩下8字,就無謂轉mode啦.
但如果 ...
sentinel 發表於 2010-10-11 00:15

認真玩架~~~我岩岩開始姐~~~
之前玩過係MODE 2既~~~
但呢幾日玩MODE 1好似硬係唔就手咁~~~~

所以想睇下各CHING既意見~~

頭先自己將2801 PRO 同埋 SIM套控  改晒MODE 2啦~~~
ctav 發表於 2010-10-11 01:07:09 | 只看該作者
幾年前好似全部玩MODE 1??
Tam 發表於 2010-10-11 02:01:46 | 只看該作者
mode1定mode2都有3d高手.最重要係給自己.
Normal-Height 發表於 2010-10-11 09:19:09 | 只看該作者
現今的3D花式須要很多機體自旋的動作,如正飛自旋8字,反飛自旋8字,自旋翻滾,自旋翻滾Roll等.
mode 2對以上 動作是有極大優勢的.mode 1是一樣可以做以上 動作,但操練比mode 2要花更長更長時間。
Tim718 發表於 2010-10-11 10:07:24 | 只看該作者
如果你係新仔,最好攔同你一齊玩果班朋友既mode,咁樣你會舒服好多。
我以前玩10個 fd 得一個用mode 2 ,我緊係攔 mode 1 啦,有乜事d fd 都可以同我救機!如果你玩另類d fd 想救你都難。最重要有時d機炸左未整好,去痴下機玩都得,唔同mode點痴呀 另外唔好理mode乜,你玩得熟就乜mode都可玩得好出色既花色。
Andrew168 發表於 2010-10-11 11:11:26 | 只看該作者

我十多年前開始玩直昇機當時大部份係 mode 1 (日本手) 因當時未有興玩 3D 只有 3C,
所以自己都係用 mode 1, 現在唔同左, 興玩 3D, 所以多人用 mode 2, 真睇你自己決定,
如想專心玩 3D, mode 2 可能會易上手, 不過都唔好以為可以好短時間玩到,
唔玩番一兩年都未必得, 我都想玩 3D, 不過已用 mode 1 多年, 想轉 mode 2 都幾難,
所以要考慮清楚, 日後要轉 mode 就不容易了
 樓主| bbqbbqbbq 發表於 2010-10-11 13:04:39 | 只看該作者
我都係練左幾日mode 1  
琴晚將控換左mode 2   感覺hover會順手d~~~

所以決心將d控改晒佢!!
 樓主| bbqbbqbbq 發表於 2010-10-11 13:11:54 | 只看該作者
多謝咁多位ching寶貴既意見!!
Normal-Height 發表於 2010-10-11 15:04:57 | 只看該作者
回復 13# bbqbbqbbq

睇睇以下Link. 留意Mode 1 同Mode 2的分別.

http://www.youtube.com/watch?v=N4A-SOfjXKs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=YG-eaFC9dRk&feature=related

Mode 2做自旋翻滾時,支控右面支桿只是在打圓圈便可完成
再看Mode 1做自旋翻滾,左右兩支桿要同時做動作才可完成

這是Mode 2做自旋的最優勝地方,其他如普通正飛、反飛、倒後飛等,Mode 1同Mode 2無特別分別。

由於做自旋時Mode 2比較自然及容易,再難D的動作如自旋翻滾,自旋翻滾Loop,自旋翻滾Flip等可在此基礎上再繰上去。
另一個引伸的好處是Mode 2做自旋翻滾時準確度相對較Mode 1高,很多高手可以在離地2-3呎做自旋翻滾。

只要你了解Mode 1 同Mode 2有什麼分別,最後選擇就要你自己決定啦
 樓主| bbqbbqbbq 發表於 2010-10-11 15:18:46 | 只看該作者
回復 14# Normal-Height

ching 唔該你~~~

好多謝你既意見~~

我已經決定mode 2 ^^

thx~~
~日本鋒晴畫~ 發表於 2010-10-12 01:34:53 | 只看該作者
之前幾日玩4井6用mode4玩,完全玩唔到=.=
 樓主| bbqbbqbbq 發表於 2010-10-12 01:58:47 | 只看該作者
MODE 4都玩埋=.="
USAY3K 發表於 2010-11-6 19:35:52 | 只看該作者
Mode 1 SHOULD BE MOST SUITABLE FOR AEROBATIC FLIGHT.
vitz_RS 發表於 2010-11-13 15:17:20 | 只看該作者
我練左一排MODE 1  
但有人話依加玩電直一定係MODE 2.....
bbqbbqbbq 發表於 2010-10-10 23:36

我都係MODE 1
glen6831 發表於 2010-11-15 20:26:57 | 只看該作者
我之前用 mode 1 玩 sim 都有困難, 依家用 mode 2 好快上手
不過我認為是我自己個人問題, 用咩野 mode 都係要看自己方便便可以了.