RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1946|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新人問題 WALKERA CB180Q

glen6831 發表於 2010-10-7 18:24:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問新買回來的 WALKERA CB180Q
在店內試機時非常定, 無漂左的問題.
但回到家時便漂左, 要不停控漂右, 因是新人, 總是不能直線上升.

問題如下
1. 是否用支控微調便可解決問題?
2. 調好後, 支控會否記錄有關 setting, 日後不用再 SET-UP?

P.S. 有玩 SIM, 發現 SIM 同真機操控上有很大差異. 我用 AEROFLY 跟 SIM 控套裝的.
啊甘 發表於 2010-10-7 19:12:59 | 只看該作者
係要不停收正的,,,,,,,只係新人技術未夠
nuts2006 發表於 2010-10-7 20:54:14 | 只看該作者
單槳機係比較難玩,

所以我最近都係玩番lama (雙槳機)
貪佢夠穩定又無壓力, 間中放曬手都可以

cheukkelvin 發表於 2010-10-7 21:51:39 | 只看該作者
有冇試過飛高D呀??
 樓主| glen6831 發表於 2010-10-7 22:25:39 | 只看該作者
回復 4# cheukkelvin

因為勁左漂, 飛了不久便會靠牆壁, 根本飛唔高便要迫降
po8082po 發表於 2010-10-8 03:51:10 | 只看該作者
調一下副翼連干試試.
 樓主| glen6831 發表於 2010-10-8 10:09:33 | 只看該作者
回復 2# 啊甘

CHING 指係個控要不停修正 setting?
定係要不停在飛行時修正?
因為以上兩個可能是兩馬子事

控要不停修正 setting, 好不合邏輯. 因為我不是第一次玩搖控東東. 如果次次都要再 set-up 支控, 咪好煩?

在飛行時修正: 我已經在房間玩. 好肯定係關了門窗下又無風扇和冷氣下. 基本沒有大氣流的情況下水平向左漂. 我的 logic 係在店內試機時係無依個情況, 但回家後就有. 所以好頭痕....
 樓主| glen6831 發表於 2010-10-8 10:11:45 | 只看該作者
回復 6# po8082po

好...一於試吓先
manual 都看了十次以上, 都係同師兄你說的一樣
只係想 confirm 一下. 因為部機放了在大陸, 看來要拿回香港作練習用了.....
啊甘 發表於 2010-10-8 21:56:17 | 只看該作者
在飛行時修正

在飛行時修正
 樓主| glen6831 發表於 2010-10-11 09:38:48 | 只看該作者
終於成功飛
可是不小心機頭損壞了, 起不了飛
要更換外套了
~日本鋒晴畫~ 發表於 2010-10-12 01:38:30 | 只看該作者
起左飛先知係唔係漂左架wor係地面試唔到
 樓主| glen6831 發表於 2010-10-12 09:12:59 | 只看該作者
回復 11# ~日本鋒晴畫~

係呀!
我星期六在圖書館看了一些書籍, 才明白什麼叫 "地面效應"
之後咪大膽去試飛
終於飛起
可是學藝不精, 炒了....
紫風 發表於 2010-10-12 14:00:18 | 只看該作者
回復  ~日本鋒晴畫~

係呀!
我星期六在圖書館看了一些書籍, 才明白什麼叫 "地面效應"
之後咪大膽去試飛 ...
glen6831 發表於 2010-10-12 09:12

可唔可以........講解( 簡單地 ) 小弟都岩岩訂左隻 @@ 過幾日先到手 , 依傢係到做緊功課
 樓主| glen6831 發表於 2010-10-12 18:43:39 | 只看該作者
回復 13# 紫風

其實唔駛訂, 在 kws 大把
建議大膽買回來, 同時加 sim 一起玩
最好選 mode 2 (個人感受) 因為發現 mode 1 在操控上真係有 d 亂, 有點後悔. 可能我本來係左手人自己唔知, 仲有反正 mode 2 係玩花式時易控制, 不如直接學 mode 2 比較好.

至於你想我講解的東東, 是否什麼 "地面效應"? 如果是, 那真係要其他 ching 詳解了. 因為我只係明白未完全懂, 簡單的意思是近地時, 機槳向地的氣流成了氣墊加機槳慣性活動, 所以便會慢慢漂左. 我看的圖書是說真機不是RC, 我知的只是這麼多.
紫風 發表於 2010-10-12 19:24:40 | 只看該作者
回復 14# glen6831

sim 同 mode 1 , 2 我都唔知係咩 .........
依個都係要師兄講解下先討論到.......
 樓主| glen6831 發表於 2010-10-13 00:26:09 | 只看該作者
sim 係 模擬軟件
mode 1 & 2 係指控的操控方式, 事實上我都未玩過 MODE 2, 不過有朋友說因為右手可控左右前後, 左手控油門和打轉的動作像真機的操控.
但係我有支 6EX 將因會在貨車, 潛艇等共用, 加上我係玩像真野多過玩花式, 所以都係暫時 MODE 1 算了. 日後有更多的多餘錢咪多用一支控再學 MODE 2 LOR.
因此我不敢在此大舉文章, 始終我都仲係一知半解. 我的意見只係我自己經驗的感受, 不可完全作準.
建議 ching 你尋找此區的 old post, 也許可知更多和了解深入 D.
日後得了機之後約出來玩和研究係歡迎的, 但唔好見到我便說老玩童就得了.

有關 mode 1 或 mode 2 可參考以下討論
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ;highlight=MODE%2B2
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... MODE%2B2&page=1
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ;highlight=MODE%2B2