RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7152|回復: 22
收起左側

Tomy GX Buggy

walkingfugture 發表於 2010-10-4 13:09:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
好想買呢架﹐唔知出左未﹖我尋日去車仔街未見有﹐不過好似好多鋪頭都唔賣 Tomy 野。
 樓主| walkingfugture 發表於 2010-11-1 09:48:29 | 顯示全部樓層

尋日已入手﹗初步玩過﹐真係幾過隱幾快﹗仲未貼上個圈圈。
初步報告﹕
優點﹕
- 快﹗真係幾快﹗呢樣真係幾正﹗
- 組裝簡單﹐叉電簡單。一拆箱﹐叉電﹐同時裝上四條呔﹐貼上個殼同定風翼﹐等叉完電(10~20分鐘)就立即玩得。
- 有後避震﹐彈彈跳跳真係唔洗太驚
- 個殼幾靚
- 條海綿呔好特別﹐又唔係一般海綿....

缺點﹕
- 海綿呔﹐響油木地板會冼呔﹐不過你可以當係好處﹐因為可以玩飄移。
- 遙控器個手掣太細﹐可能係專比細路仔玩啦。
- 後波果時唔係立即有反應﹐要等1秒左右先可以去到後波
- 個轉向唔直﹐點較都唔直﹐要成日扭呔﹐但扭得耐又會冼呔﹗要一扭就要慫開隻手先得。
- 前呔外八字好勁(可能係專燈設定掛﹖)

感想﹕
其實呢架車仔幾好玩﹐上面果D缺點其實唔係太重要﹐個人覺得可以忽略。
暫時未去到跳跳扎﹐因為尋日好夜先返到屋企﹐都係響屋企兜下圈就收埋左去食飯lu....找日多D時間再試清楚。   初步我比8粒星 (10粒最高)
kelvin1024 發表於 2010-11-1 14:10:46 | 顯示全部樓層

How much and where you got it , Thanks !
khho01 發表於 2010-11-1 14:12:57 | 顯示全部樓層
好似 $38x 好Q貴..
瘋語飄移 發表於 2010-11-1 14:39:37 | 顯示全部樓層
尋日已入手﹗初步玩過﹐真係幾過隱幾快﹗仲未貼上個圈圈。
初步報告﹕
優點﹕
- 快﹗真係幾快﹗呢樣真係 ...
walkingfugture 發表於 2010-11-1 09:48

咁講野嫁...引死人咩....= =
fung0083 發表於 2010-11-1 16:53:34 | 顯示全部樓層
真係幾過隱幾快

完全認同, 呢個價位真係玩得落
 樓主| walkingfugture 發表於 2010-11-1 23:20:34 | 顯示全部樓層

我買380。登打士街宏X 買。
我揀左紅色。 係真係幾快架﹗唔係跨張﹗

雖然真係貴左D﹐不過我覺得好玩過mini Z,因為mini-z  要平路﹐如果有條電線響地下之類﹐架車都過唔到﹐而家呢架GX就唔同﹐飛黎飛去﹐真係正好多。當然﹐係唔同玩法﹐mini-z有mini-z 玩法同好玩之處﹐呢架有呢家玩法。個人偏向buggy﹐因為無左場地限制。
車大砲 發表於 2010-11-2 23:32:50 | 顯示全部樓層
我買380。登打士街宏X 買。
我揀左紅色。 係真係幾快架﹗唔係跨張﹗

雖然真係貴左D﹐不過我覺得好玩過m ...
walkingfugture 發表於 2010-11-1 23:20

我果架有數齒聲,你架有冇呀?
HERO34 發表於 2010-11-3 00:22:27 | 顯示全部樓層
敢問各師兄此車油門及轉向系零ㅡ定有線性架.
 樓主| walkingfugture 發表於 2010-11-3 00:42:34 | 顯示全部樓層
車大砲 兄﹐
掃齒聲呀﹖我唔係太識分禾﹐只係覺得呢架車仔細細但係幾嘈下囉。

HERO34 兄﹐
油門好似係線性﹐但係轉向就唔係....
 樓主| walkingfugture 發表於 2010-11-3 00:44:06 | 顯示全部樓層
我過一排得閒D就試下自己整條跑道出黎玩下~ 真係好想試下飛黎飛去果種感覺~~hehehe
車大砲 發表於 2010-11-3 02:33:22 | 顯示全部樓層
起步冇力 Di Di 聲,我捉住一邊車輪只會 Di Di 聲,輪唔轉,只在掃齒!
tongto1 發表於 2010-11-3 08:47:06 | 顯示全部樓層
我都想買架玩 可是找不到  邊到有得買丫 c兄
車大砲 發表於 2010-11-3 09:28:04 | 顯示全部樓層
敢問各師兄此車油門及轉向系零ㅡ定有線性架.
HERO34 發表於 2010-11-3 00:22

KT-18 ?!
http://www.youtube.com/watch?v=R_9zn36Qoig&feature=related
 樓主| walkingfugture 發表於 2010-11-3 09:54:37 | 顯示全部樓層

車大砲  兄﹐
我無試過你錦樣禾﹐今晚返去試下。但係我果架起步好有力禾﹗要慢慢起步先得﹐唔係就即時打圈﹐因為我屋企係油目地板。

咦﹖﹖點解你段片可以線性轉向既﹖我見用左另一個遙控禾﹗﹗﹗﹖﹖﹖但係我無呢D遙控呀﹗直升機果種我就有(2.4G),但係相信用唔到啦.....嘩。。乜呢架車仔係有線性轉向架咩﹖但係我聽D聲似係用solenoid 禾﹗即係唔係servo黎﹗點解你段片果架得既﹖﹖﹖唔係掛﹖唔通我買錯左﹖﹖﹗﹗

tongto1 兄﹐
我上面已經講左響邊樹買。
車大砲 發表於 2010-11-3 10:42:07 | 顯示全部樓層
我都唔清楚佢係咪對應到KT-18,定佢改過嘢,但個原裝控就相信一定冇線性轉向~!
 樓主| walkingfugture 發表於 2010-11-3 10:49:36 | 顯示全部樓層

mm.......
好﹐等我有時間用個直升機遙控試試先....

呀.....係禾.........你果架個後波係唔係要推左去後波之後仲要等1~2秒架車先至會後波架﹖初初嚇死我﹗我以為呢架野無後波添﹗
車大砲 發表於 2010-11-3 13:04:46 | 顯示全部樓層
係正常,等1~2秒頂一下去到盡去後波!
月轟雷 發表於 2010-11-3 13:26:20 | 顯示全部樓層
果支的確係KT-18,但係車入面接收呢係dnano ge.
 樓主| walkingfugture 發表於 2010-11-3 14:38:15 | 顯示全部樓層

哦~ 原來如此。

其實如果mini-z 出buggy 應該都好受歡迎。我第一個會買....而家我架mini-Z AWD 都劈埋一邊,始終下下玩都要執清晒地下﹐掃埋個地先玩得。打掃完都無乜心情玩lu...