RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 275902|回復: 25
收起左側

支 4pk 係唔係死得?

sfdo 發表於 2010-9-28 19:49:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
上星期五買左支 4pk 。
買時,店員試過 ok。
返到去,再試,接收時收到時收唔到 。(接收 有時 閃綠燈 有時 紅綠燈閃...)

星期日晚完全收唔到。 跟住試用 DSC 來駁接收。
駁線,控著去 disply mode , 著接收,接收紅燈...冇反應。
跟住 蚊左接收o個邊o既 DSC,再插,一插聽到 卜 一聲,控全冇顯示 冇 led 燈光。
...........
試過好多方法都整唔返著支控,咁係唔係即係死得?
lung1 發表於 2010-9-28 19:55:26 | 顯示全部樓層
你整燒左啦
SJ 發表於 2010-9-28 19:59:29 | 顯示全部樓層
嘩........點解你一玩futaba控就會死控????以前你玩6仔2.4G都是這樣死的....是不是有什麼地方出錯呢, 如用了7.4V的接收電等等........
JackyMo 發表於 2010-9-28 20:17:21 | 顯示全部樓層
ching
你支4pk係咪星期五在偉tall買的?
我見店員好似試左好耐都唔work
mouse 發表於 2010-9-28 21:06:04 | 顯示全部樓層
會唔會你家裡有2.4G route, 影響了控的接收。
而你亂咁插線,最終燒埋個控。
別外用7.4V電,唔降壓的話來用,都係死得。
EX超龍 發表於 2010-9-28 21:23:10 | 顯示全部樓層
=="ching 好似而前都死過野的
mkevin 發表於 2010-9-28 21:31:00 | 顯示全部樓層
回復 1# sfdo

you should bring to Waigo if you bought from them.
gtimax 發表於 2010-9-28 21:33:28 | 顯示全部樓層
壞的ESC/SERVO 都會整死接收,上次幫個FRIEND試隻SERVO,一插即死接收,無得救無仇報
 樓主| sfdo 發表於 2010-9-29 17:50:23 | 顯示全部樓層
發射電係用原裝電 (橙色o個個 6v 電)
電變係用開 o既 futaba MC331 。電變一向用開冇問題。

畏高 店員 試o個時,佢d servo 唔o岩 所以試唔到,後來用數碼 servo 就得。
後來知原來用一般 servo ,rxsys 要設定 用 normal servo。
曾經試過用3003 servo 都得。
 樓主| sfdo 發表於 2010-9-29 18:11:44 | 顯示全部樓層

以前玩6仔2.4G  幫 假哥哥 整機,有可能係佢暗中玩野。

今次係有人叫我星期五去葵芳橋低。
佢話要增加我自信心 (求職、工作方面),叫我買定支 4kp ,早d去葵芳邨等佢,同我傾下計....。
唔排除係佢偷龍轉鳳,換左我支 4kp 。
Noir.KAZE 發表於 2010-9-29 18:21:45 | 顯示全部樓層

乜你咁易信人呀.......=.="
alvis425 發表於 2010-9-30 01:24:53 | 顯示全部樓層
以前玩6仔2.4G  幫 假哥哥 整機,有可能係佢暗中玩野。

佢話要增加我 ...
sfdo 發表於 2010-9-29 18:11

WA 邊個咁樣整臭我地橋底團個朵
不過上星期5我地無開團WO@@
singlau714 發表於 2010-9-30 13:36:43 | 顯示全部樓層
回復 10# sfdo

增加自信心 ; 求職、工作方面 ; 買定支 4pk ?!?!?!?!?! Ha... become a professional RC player??
NitroChicken 發表於 2010-9-30 17:19:10 | 顯示全部樓層
可以上警訊....
 樓主| sfdo 發表於 2010-9-30 17:45:49 | 顯示全部樓層
回復 13# singlau714

工作方面 ;其實同 rc 無關。
只係我去左一間電腦店 見工,見o個個人 話我缺乏自信心,佢想幫我增加自信心,跟住就好似一般朋友咁同我傾計。
佢 知我玩 rc (o係天水圍 見過我)。
佢話要做返一般人o既野。即係一般勁人係用 4pk ,咁我用 4pk 就有信心玩得勁....。
 樓主| sfdo 發表於 2010-9-30 17:52:03 | 顯示全部樓層
回復 12# alvis425

o個日五點幾,係同佢o係葵芳邨,傾傾下唔見左人。
跟住我自己走去 橋底。途中又見返佢,佢都話係冇局,叫我唔駛去。
跟住就同佢 一路行一路傾 ,傾到天黑。
singlau714 發表於 2010-9-30 18:03:42 | 顯示全部樓層
回復 15# sfdo

You have his Name or Mobile number? Tell us who he is la.
EnjoyRC 發表於 2010-9-30 18:13:03 | 顯示全部樓層
回復  alvis425

o個日五點幾,係同佢o係葵芳邨,傾傾下唔見左人。
跟住我自己走去 橋底。途中又 ...
sfdo 發表於 2010-9-30 17:52

傾傾下點會唔見左人???
thomasZon99 發表於 2010-9-30 21:39:00 | 顯示全部樓層
佢話要增加我自信心 (求職、工作方面),叫我買定支 4kp ,早d去葵芳邨等佢,同我傾下計....。
唔排除係佢偷龍轉鳳,換左我支 4kp 。
sfdo 發表於 2010-9-29 18:11

你的4PK是全新買回來, 你有否察覺到後來有問題的4PK外表比較殘舊呢?
rcmodel 發表於 2010-9-30 21:44:53 | 顯示全部樓層
睇你打幾隻字,都知你個人係點  人地唔呃你呃邊個
下次小心 d 啦