RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2103|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問11.1V lipo 2200mah 應用幾A叉?低過幾V過放,過叉?

billlkyy 發表於 2010-8-31 00:36:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問11.1V lipo 2200mah 應用幾A叉?低過幾V過放,過叉?
榮~ 發表於 2010-8-31 00:42:00 | 只看該作者
 樓主| billlkyy 發表於 2010-8-31 00:53:01 | 只看該作者
我果排唔係控電,係直昇機電喎,咁幾V先過叉過放呢?
榮~ 發表於 2010-8-31 01:01:38 | 只看該作者
我果排唔係控電,係直昇機電喎,咁幾V先過叉過放呢?
billlkyy 發表於 31-8-2010 00:53

未玩過直昇機幫唔到你!
 樓主| billlkyy 發表於 2010-8-31 01:06:16 | 只看該作者
不過我都未玩過飛機,我係用比撻箱用
Brian086 發表於 2010-8-31 01:07:01 | 只看該作者
鋰電一般1C差都好安全, 要快的可以再大D
差電每CELL 4.2V為之滿, 超過就係過差
我自己一般人為放電會放到每CELL 3V, 如果SET電變的話就SET 3.3-3.4V LIPOCUT
k_lung 發表於 2010-8-31 01:53:16 | 只看該作者
回復 3# billlkyy

每Cell 不應小過3.7V, 多過4.2V, 我自己通常3.8V就停..
k_lung 發表於 2010-8-31 01:57:29 | 只看該作者
車電我吾清楚, 飛机電如放至3V 就過龍啦, 3.8V左右好啦..
joecheung 發表於 2010-8-31 09:22:04 | 只看該作者
3.8-4.2 V 2200mah電,最大用2.2a 差,吾趕時間用1a或以下.
casper 發表於 2010-8-31 12:22:13 | 只看該作者
11.1V lipo 2200mah 用2.2a 去差, 3cell 要用有balancer 既charger 去差~~ 正常係唔會過差的. 如果唔係用有balancer 既charger. 如果其中一cell 有問題或死左, charger 先會另其他兩cells 過差. 所以lipo 一定唔可以用冇balancer, 好危險, 因過差係會著火的.

另外玩電直或飛機都係落黎即時度下每cell 有幾多v, 一般唔好低過3.8都好安全. 你要知道當電有loading (即飛緊時), 每cell 可能會低到3.2 或 3.3. 而你一停, 正常電就即回升番, 所以要一landing 就要度.

咁你就可以計時睇下你既飛行動作同setting 可以玩到木概幾多分鐘. set 左timer, 咁下次就唔駛次次度了~
boyboy1314 發表於 2010-8-31 12:41:06 | 只看該作者
2200mah 用 2.2A 充到 4.21V, 一般較好的鋰電充電机 在最初會用最大的A 數充,,,,到就快滿時, 會用小A數來充的, 所以用電的容量 / 1000 的 A 數去充是最好的方法. 一般放到3.3V 停, 低過 3V 是過放會大肚, 長放要 1A 充到 3.85V 為最理想......
 樓主| billlkyy 發表於 2010-8-31 14:00:44 | 只看該作者
明白……thanks
taikei 發表於 2010-10-5 16:30:09 | 只看該作者
11.1V lipo 2200mah 應:
2.2A叉(1C 充為例)
低過2.75V便是過放
高過4.2便是過叉
Andrew168 發表於 2010-10-7 10:45:29 | 只看該作者

一般3.7v 要收, 4.2v差滿
11.1V lipo 2200mah 玩飛機約 6 - 7 mins., 玩450電直機約 5 - 6 mins.
highbeing 發表於 2010-10-8 15:37:23 | 只看該作者
用1.1A差