RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5637|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

f109 的 被迫的改裝

abcde 發表於 2010-8-25 23:48:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

3racing 的 f109 有著1/12 新設計...用中置油壓 和側彈簧
但設計和用料都有些問題...
1.側彈簧太軟..option 的還是不行
外國的fans 以改crc 的...但我用一些舊東西改...希望好一點
2. 後面的推軒和接合位都不大理想..所以還是抄回人家的1/12 設計
推軒如果能和那些1/12一樣設計便好了
以下是小弟用舊料改的
希望3racing 出下一部f1 可改良啦..如果有像1/12的option 就好la...
chub 發表於 2010-8-26 19:35:02 | 只看該作者

師兄你而家仲有冇落橋底玩呀??
 樓主| abcde 發表於 2010-8-26 20:21:14 | 只看該作者
回復 2# chub

主力佐敦谷了...玩了幾個星期六...今個星期日會去睇懷舊車和玩f103gt...
如果落雨..就會去翻橋底....
chub 發表於 2010-8-26 20:41:26 | 只看該作者
f1你玩咩呔??
 樓主| abcde 發表於 2010-8-26 21:43:26 | 只看該作者

海綿呔.但係去呔好快...市面上無晒f103..綿呔...想玩膠呔但係好貴...會試pu
如果pu膠用到就好了
現在用雙星type c ...但頭呔已玩完....尾呔剩翻56mm...
上一次用8mm在大rim 頭呔上ok玩到....如果用f103 細rim...岩size要用12mm 料但我無...
所以痴左兩層下一次試..但係成個月餅...:'(
尾呔相信用pu膠不大咬..
如果有d硬d pu膠訧正啦....
billgate803 發表於 2010-8-26 22:19:26 | 只看該作者
海綿呔.但係去呔好快...市面上無晒f103..綿呔...想玩膠呔但係好貴...會試pu
如果pu膠用到就好了
現在用雙 ...
abcde 發表於 2010-8-26 21:43

type c 是新野~ 我還未用過~
但TAMIYA舊OPTION的 HBR非常耐用及咬地~ 不妨一試~
頭MEDIUM 尾SOFT
 樓主| abcde 發表於 2010-8-26 22:23:07 | 只看該作者
回復 6# billgate803

師兄..我都想試...但無得賣啦...師兄如果有多...賣一set 給小弟啦....
billgate803 發表於 2010-8-26 22:35:12 | 只看該作者
回復  billgate803

師兄..我都想試...但無得賣啦...師兄如果有多...賣一set 給小弟啦....
abcde 發表於 2010-8-26 22:23

偉高應該有喎~ 我早幾日去
 樓主| abcde 發表於 2010-8-26 22:54:37 | 只看該作者
我上星期六撞爛車後去過偉高呀.店員話無晒f103 綿呔...只有f104 和一些痴好的103綿呔(很貴的...要差不多$3xx 1 set)
剩呔的話應該1000yen 頭 1200yen 尾....我有set 剩ling
chub 發表於 2010-8-28 17:28:26 | 只看該作者
如果pu膠用到就好了
現在用雙 ...
abcde 發表於 2010-8-26 21:43

我琴日去左佐谷玩喇!頭尾我用pu呔玩,超好跑,十至十五分鐘後,就玩唔到喇!!因為條呔去晒!!
lazzycat 發表於 2010-9-3 22:33:11 | 只看該作者
可否教下點整pu呔?
 樓主| abcde 發表於 2010-9-5 01:07:30 | 只看該作者
回復 8# billgate803
師兄..多謝你的呔...今天試了..非常正..
 樓主| abcde 發表於 2010-9-5 01:22:33 | 只看該作者
回復 11# lazzycat
在一間叫興業的鋪頭...買一種叫pu膠...一塊大概1mx2m.有8mm 10mm 12mm 的..剪好岩size...然後用膠水痴上rim
點剪和點痴法不詳細說了....只要買到物料...自己硑究吓點痴啦..
billgate803 發表於 2010-9-5 17:17:36 | 只看該作者
回復  billgate803
師兄..多謝你的呔...今天試了..非常正..
abcde 發表於 2010-9-5 01:07

唔駛客氣
lazzycat 發表於 2010-9-5 21:07:58 | 只看該作者
謝謝你的回覆, 你試車結果如何?
請問興業在那裡?
rk2 發表於 2010-9-6 09:57:18 | 只看該作者
謝謝你的回覆, 你試車結果如何?
請問興業在那裡?
lazzycat 發表於 2010-9-5 21:07

印象中, 有間賣戶外用品及工業用品的店舖, 在旺角朗豪坊後面(新填地街左右) . . . . 唔記得叫  ? 業....

找到了 http://www.hingsgroup.com/hings2003/big5/net_hk.asp
 樓主| abcde 發表於 2010-9-6 12:37:46 | 只看該作者
回復 16# rk2
師兄...正確啊...它有幾間分店的..港島也有的...
用pu膠不是因它咬(但在穚底有油就咬)..是因為它平....以jv或歷青地去呔咁快...買來做頭呔配咬尾呔就很好的了
但注意因為它林去呔比一般海綿還快.所以一日去一對頭呔唔出奇...次次整和飛呔...時間和手工錢都差不多...
chiwingedwinlo 發表於 2010-9-6 16:07:56 | 只看該作者
回復 13# abcde
chiwingedwinlo 發表於 2010-9-6 16:09:43 | 只看該作者
請問一片1m x 2m (8mm, 10mm)要幾錢?
chub 發表於 2010-9-6 18:56:30 | 只看該作者
請問一片1m x 2m (8mm, 10mm)要幾錢?
chiwingedwinlo 發表於 2010-9-6 16:09

你想d料用係邊度玩呀??我試過佐敦谷玩去得好快唔使十五分鐘就去晒.呢隻料最適合橋底玩!!