RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] ㊣★★ TT-01 討論專區 ★★㊣

樓主| IBM 發表於 2010-10-20 18:15:48 | 只看該作者
ssnow23 發表於 2010-10-21 01:16:48 | 只看該作者
Support TT-01, 雖然都有其他車....但玩都係玩tt01多.....邊個話tt01唔快~?? 快唔快係睇架你摩打 ...
buzzybee82 發表於 2010-9-1 13:40

師兄..段片仲有無係到? 我想睇下參考下
fung2010 發表於 2010-10-21 13:00:24 | 只看該作者
求教:
買好盈套裝 TT01用
買幾多T  幾多A
T數大小點分?  A數大小點分?
 樓主| IBM 發表於 2010-10-21 13:48:16 | 只看該作者
求教:
買好盈套裝 TT01用
買幾多T  幾多A
T數大小點分?  A數大小點分?
fung2010 發表於 2010-10-21 13:00

好盈電變有 120A, 60A, 還有隻新出的 Extreme Stock 60A 預先已設有 turbo

玩 TT-01 買 60A 有感己夠了, 摩打如玩怏車可買8.5t/9t, 玩飄移可買 10.5t

電變的 A 數愈大, 愈能頂到大馬力摩打

摩打的 T 數愈細, 速度愈怏, 但消耗的電流也愈大
fung2010 發表於 2010-10-21 15:49:45 | 只看該作者
回復 344# IBM

60A
有感無感是什麼    ?
 樓主| IBM 發表於 2010-10-21 17:39:13 | 只看該作者
無刷摩打無碳刷, 由電變經三組線分配電流

如果準確知道 "轉子 rotor" 的位置而適當 apply 電流比某一組線圈
那麼效率, 力度, 起動時間等都能做得更佳, 所以有需要裝個 sensor 在摩打內

由於成本問題, 有些摩打廠發現唔裝 sensor 都得, 隨機供電給摩打迫使轉子轉動
轉子漸漸轉怏並提供反饋電流給電變, 由反饋電流確認轉子位置後電變才正常地分配電流, 摩打漸漸加怏

註: 我不是專家, 實際運作當然唔係咁簡單, 有錯請指正, 唔好 challenge 我   

所以有感摩打在慢速時較有線性和有力, 而價錢稍貴
fung2010 發表於 2010-10-21 18:29:08 | 只看該作者
回復 346# IBM

thank you 師兄
ssnow23 發表於 2010-10-21 23:30:43 | 只看該作者
回復 344# IBM
師兄..又有問題想下..

請問有turbo既電變係咪都係有感?

所以係咪一定要用有感摩打呢?

而新出果隻係咪一樣呢~

really really thx!!!
wamwaimic1 發表於 2010-10-22 00:06:32 | 只看該作者
新手一問 唸緊買邊部TT01好 本人唸住玩快車 同埋吾知用咩電同差機 我唸住買好盈60a/8.5t 師兄請指教
小平 發表於 2010-10-22 02:56:39 | 只看該作者
回復 349# wamwaimic1

IMAX B6AC
小平 發表於 2010-10-22 02:57:06 | 只看該作者
我嫁野8.5t 慢行有卡卡聲
banana2101 發表於 2010-10-22 22:59:16 | 只看該作者
請問c兄tt01可唔可以用120a電變?
tofai 發表於 2010-10-22 23:50:43 | 只看該作者
回復 352# banana2101

緊可以啦...
banana2101 發表於 2010-10-22 23:54:46 | 只看該作者
咁請問好型120a電變+魔打幾錢?
 樓主| IBM 發表於 2010-10-23 00:16:59 | 只看該作者
新手一問 唸緊買邊部TT01好 本人唸住玩快車 同埋吾知用咩電同差機 我唸住買好盈60a/8.5t 師兄請指教
wamwaimic1 發表於 2010-10-22 00:06

如玩怏車TT-01, 現時最抵玩就係買 TT01R Type E, 約 $830, 但唔包車殼

差電機又平又好用 Imax B6AC, 電就好多選擇, 最近試緊隻 Top-Win, 平得黎又唔錯
 樓主| IBM 發表於 2010-10-23 00:20:29 | 只看該作者
回復  IBM
師兄..又有問題想下..

請問有turbo既電變係咪都係有感?

所以係咪一定要用有感摩打呢?

...
ssnow23 發表於 2010-10-21 23:30

暫時 set 到 turbo 的電變都係有感, 新的 Extreme Stock 都係有感

摩打雖然有無感都得, 但是我覺得有感會線性 d
patrickli071 發表於 2010-10-23 00:28:32 | 只看該作者
想請教下各位 ching...
我部tt01D 岩岩換左個TEAM POWER 70A 8.5T MOTOR
但係行起上黎, 覺得個車身震得好緊要
同埋感覺上個大減齒好似唔太頂得順
我已經換左條金屬中軸, 不過兩頭果對中軸杯就無(即係仲係膠..)
發現佢轉果陣好震...
想問下係咪應該換埋對軸杯?
同埋粒摩打齒同大減齒洗唔洗換???
thx so much!!!!~~  
小平 發表於 2010-10-23 07:10:17 | 只看該作者
回復 357# patrickli071

我同你差唔多 仲有卡卡聲
buzzybee82 發表於 2010-10-23 09:44:04 | 只看該作者
回復  patrickli071

我同你差唔多 仲有卡卡聲
小平 發表於 2010-10-23 07:10

common sense.....架車係膠做的, 唔會俾你玩到一世的....玩得多自然會磨損.....係時候要買補品補下喇
liu944 發表於 2010-10-23 14:35:19 | 只看該作者
回復 357# patrickli071

應該換埋對金屬軸杯,kwr幾+蚊。