RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2529|回復: 8
收起左側

del

幾粒審 發表於 2010-8-10 21:19:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

Del...
advox 發表於 2010-8-10 23:15:13 | 顯示全部樓層

crankshaft作用係集合及將活塞上下移動既動力轉成旋轉動力,曲軸的型狀主要係令旋轉動力能落於旋轉中心,
以真汽車引擎而言,曲軸低半圓會見到有不規則的孔,就算同一款engine曲軸低半圓都會見到有不同的孔,為什麼?
就是每條crankshaft出廠時也要裝上像"戥呔機"的机器將之平衡,戥呔時會加上鉛令輪呔取得平衡,但crankshaft
會相反,將重左個度用開孔放法偷輕.車呔無戥好開車到80-100km會打冷震,crankshaft唔平衡也令引擎發抖及效能降低的.
tscc 發表於 2010-8-10 23:42:29 | 顯示全部樓層

你想講crankshaft定係camshaft, 兩樣野泥嫁, camshaft冇你所講o既野喎。
advox 發表於 2010-8-11 00:32:07 | 顯示全部樓層
beebone 發表於 2010-8-11 09:59:20 | 顯示全部樓層
我拆過幾副引擎研究過,見有D "camshaft"係成個圓形,有D係/ \字形,又有D係底部有一條或者三條"掃氣位",佢 ...
幾粒審 發表於 2010-8-10 21:19

Cam係4 stroke engine至有. 你係咪想講 "CRANKSAHFT"呢?
 樓主| 幾粒審 發表於 2010-8-11 13:55:42 | 顯示全部樓層
都係我見識少,連"架冷塞"同"凸輪軸"都未分得清楚,我係問"CRANKSAHFT",請見諒!
tscc 發表於 2010-8-11 14:01:49 | 顯示全部樓層
其實CRANKSAHFT譯名係"曲軸", 點解會比人叫"架冷"發音都唔同
 樓主| 幾粒審 發表於 2010-8-11 14:04:46 | 顯示全部樓層
crankshaft作用係集合及將活塞上下移動既動力轉成旋轉動力,曲軸的型狀主要係令旋轉動力能落於旋轉中心,
以 ...
advox 發表於 2010-8-10 23:15

嘩!解釋得好清楚,抵請你飲"淋檬茶"
但係有部份"crankshaft"係有三條"掃氣位",咁同得一條係底部有咩唔同呢?
advox 發表於 2010-8-11 14:59:18 | 顯示全部樓層
其實CRANKSAHFT譯名係"曲軸", 點解會比人叫"架冷"發音都唔同
tscc 發表於 2010-8-11 14:01

CRANKSAHFT/架冷濕