RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: midea1234
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小弟--第二駕 Ten-T

樓主| midea1234 發表於 2010-7-2 21:12:48 | 只看該作者
我地都係第一次玩遙控車
 樓主| midea1234 發表於 2010-7-2 21:16:35 | 只看該作者

個殼係用洗潔精洗

裹面用火酒洗

用硅膠做防水
ThomasZ 發表於 2010-7-2 22:53:11 | 只看該作者
幸得高手相助,我架車總算行得走得,一撻即著!
遙偵訊號就算很近都是0, 同埋個轉向servo真係好似無乜力咁,放落地好似唔多識郁(剛充完電)
在家中洗車,d泥會唔會塞去水渠呢? 我住一樓,我驚塞渠,會全場毁滅喔!
midea兄點做防水呢? 可否post張相上來參考一下?
truckman 發表於 2010-7-3 00:15:16 | 只看該作者
回復 23# ThomasZ

c hing 你那車是否green colour
ThomasZ 發表於 2010-7-3 01:39:17 | 只看該作者
回復 24# truckman

係呀 玩得唔快阻住條跑道請多多包涵
truckman 發表於 2010-7-3 01:53:51 | 只看該作者
回復 25# ThomasZ

你差D撞到我哋你知嗎,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ThomasZ 發表於 2010-7-3 06:29:24 | 只看該作者
回復 26# truckman

真係唔好意思, 係撞到人定撞到車?
NitroChicken 發表於 2010-7-3 06:34:21 | 只看該作者

咁即係支控/接收虧虧地, 換隻大力servo.

我有以下95%新閑置金屬齒Digital servos可出 ,啱就傾下
1. Hitec 5645MG 12.1kg 0.18s
2. Futaba S9551 8.8kg 0.11s
3. Futaba BLS451 10.6kg 0.10s
4. Futaba BLS351 15,6kg 0.13s

click photo for enlarge
ThomasZ 發表於 2010-7-3 06:40:09 | 只看該作者
回復 28# NitroChicken

都未落地就虧真係慘,電子野有無保養呢?
我仲有隻飛機用的servo,這類servo通常係速度型定力量型?
NitroChicken 發表於 2010-7-3 06:52:28 | 只看該作者
回復  NitroChicken

都未落地就虧真係慘,電子野有無保養呢?
我仲有隻飛機用的servo,這類servo通常係速 ...
ThomasZ 發表於 2010-7-3 06:40

有保養, 連同單據寄返去USA Spektrum.

servo咩spec, size?
ThomasZ 發表於 2010-7-3 07:07:03 | 只看該作者
Futaba的S3003

Control System: +Pulse Width Control 1520usec Neutral
Required Pulse: 3-5 Volt Peak to Peak Square Wave
Operating Voltage: 4.8-6.0 Volts
Operating Temperature Range: -20 to +60 Degree C
Operating Speed (4.8V): 0.23sec/60 degrees at no load
Operating Speed (6.0V): 0.19sec/60 degrees at no load
Stall Torque (4.8V): 44 oz/in. (3.2kg.cm)
Stall Torque (6.0V): 56.8 oz/in. (4.1kg.cm)
Operating Angle: 45 Deg. one side pulse traveling 400usec
360 Modifiable: Yes
Direction: Counter Clockwise/Pulse Traveling 1520-1900usec
Current Drain (4.8V): 7.2mA/idle
Current Drain (6.0V): 8mA/idle
Motor Type: 3 Pole Ferrite
Potentiometer Drive: Indirect Drive
Bearing Type: Plastic Bearing
Gear Type: All Nylon Gears
Connector Wire Length: 12"
Dimensions: 1.6" x 0.8"x 1.4" (41 x 20 x 36mm)
Weight: 1.3oz. (37.2g)

NitroChicken 發表於 2010-7-3 07:10:41 | 只看該作者
唔駛揾.
3003係車用Analog servo, 仲雞過Ten-t原車果隻!
ThomasZ 發表於 2010-7-3 07:46:06 | 只看該作者
回復 32# NitroChicken

咁買邊隻好,有咩好介紹? 另外無哂遙測十分無癮,試過拔哂d線再插都唔得。
關唔關bind事? 我想rebind,但跟說明書做,插個bind plug落去個接收就無電到?
香港有無人識修理這類接收?
ThomasZ 發表於 2010-7-3 08:14:10 | 只看該作者
我想攪咗個接收先~ 依你所見,係咪應該係壞接收多過壞遙控呢?
定係兩件嘢一齊寄過去? 我買番來都仲未登記保養證之類,張單都係自己print的
運費又點計呢? 我都未試過,請多多指教
NitroChicken 發表於 2010-7-3 08:30:34 | 只看該作者
我想攪咗個接收先~ 依你所見,係咪應該係壞接收多過壞遙控呢?
定係兩件嘢一齊寄過去? 我買番來 ...
ThomasZ 發表於 2010-7-3 08:14

兩件嘢一齊寄過去. 先email spektrum單聲先, 運費寄程你俾, 回程spektrum俾.
http://www.spektrumrc.com/About/Contact.aspx

spektrum香港代理, 等幾耐就唔知.
http://www.spektrumrc.com/StoreL ... p;Country=Hong+Kong
ThomasZ 發表於 2010-7-3 08:44:07 | 只看該作者
唔該哂! 等我寫信去問吓先
上次你叫我寫EMAIL去A MAIN問架車仔禮品,剛收到回覆,UPS寄緊過嚟啦! 真係唔該哂!!
NitroChicken 發表於 2010-7-3 08:47:45 | 只看該作者
唔該哂! 等我寫信去問吓先
上次你叫我寫EMAIL去A MAIN問架車仔禮品,剛收到回覆,UPS寄緊過嚟 ...
ThomasZ 發表於 2010-7-3 08:44

唔問佢又側側膊
NitroChicken 發表於 2010-7-3 08:49:25 | 只看該作者
支控試清楚未? bind過未? 遙測仲係冇?
ThomasZ 發表於 2010-7-3 08:59:08 | 只看該作者
回復 39# NitroChicken

試過哂了,電又換過,都係無遙測。如果先開接收後開控,會顯示telemetry not connect。
先開控後開接收就無呢個字,不過都係乜顯示都無。
NitroChicken 發表於 2010-7-3 09:05:27 | 只看該作者
控前後左右電撻就控到?