RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4275|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的CB180Q 最新造型

k_lung 發表於 2010-6-27 22:52:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前出街飛到三樓高, 一陣風.....撞牆後墜毀, 份頭無晒......

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| k_lung 發表於 2010-6-27 22:55:32 | 只看該作者
經一輪操練 終於dic 起心肝整埋個殼...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
tanksamho 發表於 2010-6-28 00:38:57 | 只看該作者
我又係有CB180Q,你噴到個殻好靚,不如講下點整~~~~
rcjimmy2010 發表於 2010-6-28 11:03:17 | 只看該作者
good job ching
 樓主| k_lung 發表於 2010-6-28 18:05:38 | 只看該作者
多謝先!! 其實無咩秘技, 我D手工仲好粗....
呢個殼其實撞爛過, 我用ab 膠痴好, 然後為led鑽孔,
之後用沙紙在表面磨磨, 否則不上油, 先噴白包, 然後用鄒紋膠紙貼好,
再噴深色, 完工.

貼紙貼得不好, 灰同白之間起牙.
之前用雙星白油, 但不上油, 之後用五金舖$25大大支就OK
不要太厚油, 會重.
現在整LED, 完成再Post
tanksamho 發表於 2010-6-29 15:05:35 | 只看該作者
沙紙在表面磨磨???點解???
tanksamho 發表於 2010-6-29 15:10:47 | 只看該作者
噴白包???又係點解要咁做???
深色係咩色,請提供...
你話貼紙貼得不好,咁應用咩貼紙先貼得好???
用雙星白油, 但不上油,''不上油''即係點解???
之後用五金舖$25果支<咩泥嫁?_?
 樓主| k_lung 發表於 2010-6-29 19:02:22 | 只看該作者
Oh...寫錯字, 係白色吾係白包

用沙紙的原因, 第一是原本的橙色太鮮, 噴好多層白色都遮吾到, 所以磨走佢,
第二是原裝殼的質料不上色, 情況好像你噴水落塊鏡, 水珠會一滴滴漏翻落黎一樣,
打磨換油就0K啦, 兩樽油今晚Post比你睇.
 樓主| k_lung 發表於 2010-6-29 19:12:56 | 只看該作者
貼紙不能完全遮蓋, 油漆會由隙罅滲漏, 造成起"牙"
原因可能是技術太差, 或用了不當貼紙, 應用什麼請師兄解答.
 樓主| k_lung 發表於 2010-6-29 22:55:29 | 只看該作者
五金舖$25大大支(White), $10 for Grey, bought from ssp..

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| k_lung 發表於 2010-6-29 22:56:13 | 只看該作者
almost finish..

登錄/註冊後可看大圖
Kolosun 發表於 2010-6-30 12:39:01 | 只看該作者
做得好靚仔呀,正!!
tanksamho 發表於 2010-6-30 15:41:19 | 只看該作者
多謝樓主提供,有一個問題??>bought from ssp..,SSP係咩泥??
tanksamho 發表於 2010-6-30 15:43:13 | 只看該作者
同埋有冇高手解答應用咩貼紙先貼得好,唔會搞到起"牙".....
 樓主| k_lung 發表於 2010-6-30 17:04:24 | 只看該作者
SSP = 深水埗, $10 油係元州街近桂林街模型舖買,
係特價品, 可能無啦!
tanksamho 發表於 2010-6-30 20:21:44 | 只看該作者
吓.,唔米麻
Andrewkwan 發表於 2010-6-30 23:16:00 | 只看該作者
飛上天吾多覺 !
飛機師 發表於 2010-7-28 20:41:58 | 只看該作者
有諗頭
 樓主| k_lung 發表於 2010-7-30 10:47:44 | 只看該作者
終於完成, 但可能重左, 飛起上黎差小小.......

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
tanksamho 發表於 2010-7-31 18:00:16 | 只看該作者
有冇裝係機上的LED燈各方面的資料(線路,供電,LED型號......)