RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5524|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

事後油是否必備東西?

ThomasZ 發表於 2010-6-25 20:27:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位師兄,事後油是否必備東西?點用同幾錢?請多多指教
sunnyho247 發表於 2010-6-25 20:45:08 | 只看該作者
事後煙我知,事後油唔知(唔明)?
 樓主| ThomasZ 發表於 2010-6-25 20:50:38 | 只看該作者
kamuimui 發表於 2010-6-25 21:41:02 | 只看該作者
玩完副引擎  唔玩既話  一段時間會生銹,用事後油可以防銹
tonyhui 發表於 2010-6-25 23:31:39 | 只看該作者
哦~~~THX Ching
 樓主| ThomasZ 發表於 2010-6-26 03:17:00 | 只看該作者
玩完副引擎  唔玩既話  一段時間會生銹,用事後油可以防銹
kamuimui 發表於 2010-6-25 21:41

謝謝, 請問係咪要拆開引擎來用呢?價錢多少?
chacha 發表於 2010-6-26 04:20:17 | 只看該作者
每次玩完車,拆開氣隔,整幾滴落去,再擺上撻箱或者用手拉,等引擎行幾圈就得(記住唔係撻著部計,唔使插火咀電,祇比副計行幾圈)
 樓主| ThomasZ 發表於 2010-6-26 09:54:13 | 只看該作者
感謝chacha師兄
我訂了那部ten-t好似在遙控按制便著
唔知放地上推車,四個輪地上行推唔推到個引擎呢?
stanley_wwy 發表於 2010-6-26 11:48:47 | 只看該作者
回復 8# ThomasZ

唔得架...個極力子都未engage....

除咗火咀電條線....照按掣著車應該okay.
 樓主| ThomasZ 發表於 2010-6-26 20:12:40 | 只看該作者
回復  ThomasZ

唔得架...個極力子都未engage....

除咗火咀電條線....照按掣著車應該okay.
stanley_wwy 發表於 2010-6-26 11:48

感謝!
rk2 發表於 2010-6-28 15:01:27 | 只看該作者
個正式名稱係 " after run oil"
NitroChicken 發表於 2010-6-28 15:34:34 | 只看該作者
我就用緊呢隻Sidewinder 30%油已含防锈, 唔駛落ARO.
http://www.morganfuel.com/sw_blends.htm

登錄/註冊後可看大圖

Odonnell油都有類似效果.
Andrewkwan 發表於 2010-6-28 21:42:52 | 只看該作者
c-hing

也油 ? 係吾係用後副 engine 吾會生誘 ?
幾錢 ?? 4 L ??
royroy311 發表於 2010-7-14 02:28:29 | 只看該作者
but if u always play~no need
RICHOME2 發表於 2010-7-15 09:35:19 | 只看該作者

你無問題MA ? 你有沒有做過實驗測試相同的情況下 有用AFTER RUN OIL 與 沒有用相比,
有用那到ENGINE 使用時間一定比無用的長? 而你本人又會不會玩一副ENGINE 超過一年,
而一年內沒有更換過PARTS ?如果KEEP 得副ENGINE 真係咁好,理論上不須修理, 但你的
觀點只是O﹣RING漲大,而用WD﹣40 實際上有其他好處又點? 用與不用是個人問題, 你的
理論不一定正確! ‘USE WD﹣40 MA’ 分明吋人,無品!
RICHOME2 發表於 2010-7-15 14:12:14 | 只看該作者

HOHO....
Kitracer 發表於 2010-7-16 00:53:08 | 只看該作者

WD 40 , isn't it bad for Aluminum... specially the seal we need between piston and sleeve!
RICHOME2 發表於 2010-7-16 09:23:25 | 只看該作者
WD 40 , isn't it bad for Aluminum... specially the seal we need between piston and sleeve!
Kitracer 發表於 2010-7-16 00:53

咁就唔好向鋁窗用LA。。。WD40 是有清潔作用, 對我ED 比較喜歡玩車多過整車GAR 人帶來方便,
有些人SIRXX 喜歡事事完美的想法,最完美是每次折ENGINE 清潔,基本上不須要AFTER RUN OIL!佢好似聽不到???但又好奇怪那些要求高的人又在推介AFTER RUN OIL ? 又要吋下人, 但自己又沒有做過對比測試,唔明佢支持自己我論點是不是MENU 說OK 就得?WD40 是有好有不好,既然有清潔作用就當然沒有好好的保護作用,AFTER RUN OIL 既然只提供保護又更係無清潔作用,但不要忘記AFTER RUN OIL經過一段長時間又點呢?AFTER RUN OIL 與污物混合起來又點? 點解只加AFTER RUN OIL 便算是保養? 但WD40 渾發就留下小小的潤滑油,都有保護作用!。。我ED 懶人都是喜歡WD40 玩完洗一洗MA。。。HAHA
(對比測試係相同情況下一般使用ENGINE 用AFTER RUN OIL 與 WD40 , 那一副ENGINE 可用時間長D?途中不可折ENGINE ,更加不可換PARTS)。。。。。那有一副ENGINE 不會死! HAHA
Kitracer 發表於 2010-7-16 17:14:48 | 只看該作者
I did not know your engine uses the same aluminum as your window and your window can burn over 300C at over 35,000rpm.  Well, I guess we are talking about 2 different type of engines here.
good luck with WD 40  "it will ignite in your engine at the wrong places."
RICHOME2 發表於 2010-7-16 18:11:35 | 只看該作者
thank you ....