RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: wa2010wa
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想玩大機

Tam 發表於 2010-6-10 00:54:10 | 只看該作者
玩大機學飛,壓力好大,進步會慢好多.初學一定要有c父用trainer線.如果唔係會好危險. 450會好d.
casper 發表於 2010-6-10 10:25:20 | 只看該作者

回復 19# wa2010wa

如果好似zifu 講既config, 價錢貴唔貴就唔sure~~ 但個config 入面既野我自己覺得唔得囉~~ 6ch 控, 即係玩唔到governor ( 定速), 240陀螺儀 (gyro) 450級既機都唔用啦, 最平都用PG800 啦~~ 如果依個config, hover 都唔知得唔得喎~~

如果你真係認識唔多, 買align 600N 套裝加OS50 Engine + futaba 8仔控啦. 你玩得油機, 錢一定要預多少少, 仲有starter, 油pump, 同一d tools... 我相信10K 咁上下啦~~

另外唔好彩炒機最保守都要1-2K 去整架~~
monsterhk 發表於 2010-6-10 14:12:09 | 只看該作者

大機係好定.............  但你有無考慮場地問題?!
其實450級殺傷力都唔係講玩。直昇機係要好多時間練習嘅,香港要找可以練習450級嘅地方也不容易(以安全為大前題計)。
無意挑釁拿出來玩都威好多哩句說話,如果無時間個個星期去練(有車我諗會易啲),玩極都係hov機又有幾威.............

我只聽說過玩大機的搞不定細機,玩細機的很少說大機難玩。
alfa156 發表於 2010-6-10 18:28:21 | 只看該作者
我自己經驗同大多數師兄唔同, 如果有車, 有$$, 有人教, 初學梗係油機好啦!
大機定, 初學少d炒, 整機d時間都慳唔少啦!
我最初都以為初學用450, 行埋一邊自己試下, 其實壓力一樣咁大, 但係勁易炒, 直頭炒到冇心機.
最後因為貪平買左隻shuttle, 真係唔同曬, 我仲試過一缸油hov25分鐘, 入油再飛, 450同電機冇可能啦!
我覺得唔同階段需要唔同機,  依家我都有玩返450, 因為方便細地方玩.
zifu 發表於 2010-6-12 13:45:11 | 只看該作者
有多少人玩450機而放棄,玩油機放棄的比較少,除非他自己的生活條件改變而放棄的多,一般學機用油機比電機容易得多,樓主可能聽別人多說而堅持,但安全是非常重要的.......
kinomoto 發表於 2010-6-12 14:14:29 | 只看該作者
回復 15# wa2010wa

睇完呢句覺得有D想未學行先學走
 樓主| wa2010wa 發表於 2010-6-12 18:45:10 | 只看該作者
回復  wa2010wa

睇完呢句覺得有D想未學行先學走
kinomoto 發表於 2010-6-12 14:14

哈哈..你一定是玩450電機o羅
 樓主| wa2010wa 發表於 2010-6-12 18:46:53 | 只看該作者
有多少人玩450機而放棄,玩油機放棄的比較少,除非他自己的生活條件改變而放棄的多,一般學機用油機比電機容易 ...
zifu 發表於 2010-6-12 13:45

zifu..請問你現在還教人飛嗎?
tonykhtsang 發表於 2010-6-13 19:13:59 | 只看該作者
For beginner, if money is not a problem, use Trex 600 50size heli.   Good Heli, cheap spare parts.  But better play the SIM in PC first.  You must try the hovering practice in the SIM.
天下小吉 發表於 2010-6-16 15:09:32 | 只看該作者
係咁依玩住 esky d 機仔喇
 樓主| wa2010wa 發表於 2010-6-19 22:56:27 | 只看該作者
sifu我已在網上買了兩隻機,一隻sceadu油機,一隻450電機,因賣家講好可以教到我hold機,我飛大機飛了一星期便可以飛一缸油都不落地,但這隻電機好難飛,飛了兩次已經跌爛左,想請教為什麼油機真的比電機容易飛好多,因他只教我hold機便不再教了,再後面我怎樣練習呢? 謝謝
zifu 發表於 2010-6-19 23:04:48 | 只看該作者
ha ha 世界真係細 ,原來你幫我學生買了,6000元兩套機+futaba 9仔控,你賺左好多了...我知你在那裡飛,到時可以教你下一部怎樣飛才可以快進一步..
kevinbe888 發表於 2010-6-20 13:59:55 | 只看該作者
回復 20# zifu

以上這個組合明顯不妥當:
選擇 Hirobo係正確的,零件足,轉款後零件可升級互用。
首先玩油直無人會用大陸引擎,OS係不二之選。
第二玩油直一般人絕不會用 GY240,GY401已經係入門最低階基本之選。
第三遙控最好用 Futaba 10C,但用舊款小小嘅 9C都正確,因為大部份人都用呢只,C兄們可以教你Set,其他就未必個個識用喇。
$5000 呢個價我諗同現實有30%距離喇。
KWS 並不是新手入門嘅好地方,因為唔老實,去牛頭角睇睇可能會好好多,起碼貨真價實,有問必答夠專業。
小弟已退出機壇,但忠告C兄一句,最重要的是無人帶絕不可無師自通,首航必炒。
firthko 發表於 2010-7-7 23:15:16 | 只看該作者
我之前有玩過450機(ELYQ EQ45) 托朋友係歐洲買返黎. 最近發現依家香港有得賣.
我覺得真係適合初學者. 容易操控. 殺傷力無50機咁大. 不過最好都係係電腦練習吓先上場就最好啦
zifu 發表於 2010-7-8 02:47:01 | 只看該作者
不想說了,,,,電機好飛 :lol
Andrew168 發表於 2010-7-8 11:37:52 | 只看該作者

大機細機, 電機油機, 個人喜好, 最仲要係安全, 入門者要玩多d sim 先,
實體 fly 要有師父在傍指導, 切勿一個人去玩, 極危險

我有玩 600n, 450 pro, beam e4
AC3 發表於 2010-7-8 21:52:58 | 只看該作者
大機細機, 電機油機, 個人喜好, 最仲要係安全, 入門者要玩多d sim 先,
實體 fly 要有師父在傍指導, 切勿一 ...

非常同意  最緊安全
AMAT 發表於 2010-7-11 14:16:06 | 只看該作者
油機一定比電機易入手,原因好簡單:馬力大,扭力大,體積大
即係架機一定係"穩定"好多.

電機純粹只係俾一O的室內環境,又或者地方唔大受限制情況下,同埋銀包有限,先至出現.

淨係電機大風小小吹一吹,已經好難控制.

所以真係玩大機,一定係玩油機.

有人可能以為,電機炒咗同油機少咗,一定係電機整返小錢.......
其實呢個諗法係錯........

你玩油機,冇錯係大架,但係因為穩定性高,只要有人教你玩,你炒O既機會性唔高.
仲有你初初玩有個安全架俾你裝住,你炒極都係爛果O的.....錢有限.

的確,有一O的人認為,細機控得好,大機實掂......
因為細機受干擾多呀嗎,大風小小又死,起風果下又易受GROUND EFFECT影響.....
你HOLD得掂就係囉.......
但係玩細機....邊個會買套頂級裝備嚟練手先?

所以想易學易玩.....一定唔係買電機.
intelhk 發表於 2010-7-11 16:56:21 | 只看該作者
回復  zifu

以上這個組合明顯不妥當:
選擇 Hirobo係正確的,零件足,轉款後零件可升級互用。
首先玩 ...
kevinbe888 發表於 2010-6-20 13:59

Really reasonable! 100% true!
zifu 發表於 2010-10-3 16:40:30 | 只看該作者
我朋友買了90級大陸機,3xxx....但到現在末飛起過,油缸第三個了,他說買錯了,機身太單薄了